Home > > Bad trip Moskou

Bad trip Moskou

Zef Hemel - bron: videostill Gem. Amsterdam

Hoogleraar en planoloog Zef Hemel verzorgde op 11 mei 2016 in Pakhuis de Zwijger een #Stadslicht City Trip Moskou. Hij vindt alles prachtig in en aan deze metropool. De ongebreidelde groei van de stad, nu al even groot is als heel Nederland en vier keer de omvang van St. Petersburg. Er zijn megalomane toekomstplannen en er vindt rücksichtsloos landjepik in de regio plaats om nieuwe stadsuitbreidingen te realiseren. De orthodoxe kerk die de allerrijkste ter wereld is. Schurkenstreken van achtereenvolgende politieke machthebbers en vastgoedmagnaten. De achtbaanswegen, aangelegd om te paraderen met tanks, raketten en ander wapentuig maar nu verstopt door autoverkeer. De prestatie om in tien jaar een heel metronet aan te leggen (‘Kom daar in Amsterdam eens om.’).

Geestdrift voor en kennis van een onderwerp staan meestal garant voor een boeiende ‘reis’ naar (mij) onbekende oorden. Maar Moskou dreigt een bad trip te worden naarmate de avond vordert. Nooit geweten dat de Russisch orthodoxe kerkleiders de ambitie hadden en hebben van Moskou het derde en grootste ‘Rome’ te maken, de enige echte wereldkerk. Fascinerende verhalen over het telkens grootser herbouwen van de stad na verschillende malen in de geschiedenis aangevallen, overlopen en afgebrand te zijn. Over het ‘organisme’ Moskou, dat onbeheersbaar en onbestuurbaar doorgroeit.

Je kunt de daadkracht van Moskou toen en nu bewonderen. Maar dat zij in de jaren 30 in korte tijd een heel metronet wisten aan te leggen, kwam ook door de inzet van slaven, te vergelijken met de huidige slavenarbeid bij de aanleg van stadions voor het WK voetbal in Qatar in 2022. De vrouwen van Pussy Riot krijgen een sneer in plaats van ontzag voor hun moed. Zef Hemel: ‘Hoe dúrfden zij tegen Poetin te betogen in juist de Russisch orthodoxe kerk Christus Verlossers.’ Het is de kathedraal waarmee Moskovieten hun overwinningen op vreemde overheersers eren, de met goud beklede grootste orthodoxe middelvinger naar het Westen. Niets over corrupte burgemeesters, het vele geweld in Moskou, de onleefbaarheid, het milieu en de natte dromen van miljardairs die er aan de touwtjes trekken.

Zef Hemel lijkt zich volledig te vereenzelvigen met Moskou en de stad amechtig te prijzen. Ik had meer kritische distantie verwacht.


zes reacties op "Bad trip Moskou"

Maaike
-1-  Maaike:
Gaat ie toch lekker daar wonen.
JohnN
-2-  JohnN:
Geef Nederland een dictator van het type Stalin. Poetin of Erdogan en kijk water dan gebeurt. (''Kom daar eens in Amsterdam om''). Maar ik geloof nog steeds dat dingen die in Rusland, China, Turkije, Zuid-Afrika gebeuren hier geen voedingsbodem vinden. Dan maar liever een beetje anarchisme en opstandigheid. Koester dat!
Suffie
-3-  Suffie:
Hemel is planoloog en specialist in ruimtelijke ordening, kennelijk ook vooral een beroepsfanaat en dan zakt de politieke empathie wel eens naar de achtergrond. Of je het van de daken moet schreeuwen is één ding, maar ik snap wel dat je als professional op dat specifieke gebied bepaalde planologische prestaties kunt waarderen zonder dit meteen te relativeren onder invloed van allerlei niet-planologische misstanden.

De wereld staat vol schitterende, architectonische projecten die bijna letterlijk zijn gebouwd op lijken, maar daardoor vanuit architectonisch oogpunt niet minder mooi zijn. Hou er ook rekening mee dat piramides en maya-tempels ook niet altijd CAO-conform zijn gebouwd....

Nee, ik ben geen Moskou-fan, maar ik begrijp Hemel wel een beetje...
JohnN
-4-  JohnN:
Oja Suffie, veel moois is gebouwd op lijken, maar nog meer lelijks ook. En een hele stad? Om niet te spreken van een land.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@Suffie: Ben dan nog wel benieuwd naar zijn visie op de aanleg van de Birma spoorlijn. ;-)
Suffie
-6-  Suffie:
Arnoud, die schijnt het tegenwoordig als toeristische attractie heel goed te doen.....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.