Home > > Berg

Berg

Bus - Foto: Anneke Koelewijn

Het jongetje aan zijn hand loopt niet meer verder. Hij kijkt omhoog en begint zijn eigen dans. Hij stapt van het ene been op het andere. Heen en weer. Door en door. Zonder een stap vooruit te komen. Zoals golven deinen en schommels zwaaien. De beweging tilt hem op en maakt hem licht. Twee grote handen houden hem goed vast. Om te voorkomen dat hij wegvliegt. Ze volgen de cadans van de wiebelende benen. 

Zijn opa is als een berg. Een ouwe vertrouwde berg. Zonder verraderlijke valwinden, verwoestende bergstromen en  jagende sneeuwstormen maar met springende gazelles, wuivend gras en een ruisende moesson.

Met grote passen loopt hij de school in om het jongetje op te halen. Zijn grote handen zwaaien lang langs zijn lichaam. Zijn bruine winterjas spant zich rondom het mollige midden. De mouwen van zijn jas zijn te kort om zijn polsen te bedekken. Zijn hoofd is bedekt met korte grijze haren die in kleine krulletjes opgevouwen liggen. Zweetdruppels kieren tussen de rimpels in zijn voorhoofd. 

De hal  is vol wachtende chauffeurs en ouders. Hij voegt zich bij hen. Handen in zijn zakken. Het is tijd en langzamerhand stromen kinderen de hal in. In twee stappen is hij bij het jongetje.  

Hij tilt hem op en geeft hem een kus.  Dan zet hij hem voorzichtig neer. Ondanks de zachte landing wankelt het jongetje. De broek om opa’s benen biedt houvast. Opa staat stevig. Hij legt zijn hand zacht op de rug van het jongetje. Om het evenwicht te maken. 

“Kom jongen, we gaan”. Hij pakt de hand van zijn kleinzoon. Hij zet een stap en wacht de stappen van zijn kleinzoon af. Vijf stappen van de kleinzoon meten in één stap van opa. Hij  heeft de tijd.

Beiden zijn op weg naar de bushalte. Het schommelen begint juist bij de halte en stopt niet tot de bus arriveert. Opa tilt hem op en stapt de bus in. Zijn kleinzoon kijkt over zijn schouder de bus uit. Zijn hoofd deint nog mee met de benendans. Opa loopt de bus in. De bus trekt op. Opa wankelt.  Hij hijst zijn kleinzoon nog steviger op zijn arm en loopt de bus door. Op zoek naar een plek.

trefwoorden.

Een reactie op "Berg"

Ad van der Borst
-1-  Ad van der Borst:
Wat n vertederend verhaal. Dank!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.