Home > > Bij de dood van David Bowie

Bij de dood van David Bowie

David Bowie - Foto: Wikipedia

De eerste keer dat ik David Bowie echt hoorde was op het moment dat ik achterin een Volkswagenbus zat. Natuurlijk kende ik Major Tom, maar toen door de Volkswagenbus het nummer Golden Years klonk heb ik sprakeloos geluisterd. Net zoals ik sprakeloos was toen ik vanochtend het nieuws hoorde dat hij was overleden.

In de Volkswagenbus zat ik met M. en mijn oudere broer reed. We hadden een grote kast gekocht en M. en ik zaten klemvast achterin tussen de kast en de wand van de bus.  Maar toen ik dat nummer hoorde, toen wilde ik opspringen en door de bus gaan dansen. Maar dat ging niet. Maar sinds die tijd was ik Bowie-gek.

Elke plaat kocht ik van hem en draaide ik grijs. Maar vooral de platen Alladin Sane, Diamond Dogs, Young Americans, Station to Station en Heroes, waren mijn favoriet. Het concert waar ik 1978 was in de Ahoy hal staat me nog steeds glashelder voor de geest.
Low, Lodger en Scary Monsters, ook al stonden daar ook prachtige nummers op, draaide ik toch wat minder. Maar bij Let's dance haakte ik toch een beetje af. Nu luister ik ook daar met plezier naar, maar toen vond ik het niets.  The Serious Moonlight en the Glass Spider tour heb ik natuurlijk allebei meerdere keren gezien, maar dat vond ik toch minder.

Toen Bowie begin jaren negentig in Paradiso speelde, heb ik veel moeite gedaan om binnen te komen. Helaas is me dat niet gelukt. Ik was natuurlijk wél op het Museumplein waar toen grote beeldschermen stonden met de beelden vanuit Paradiso.

Bowie dood verdomme, ik kan het niet geloven. Die man heeft zoveel invloed gehad! Niet alleen op mij, maar op de hele wereld. Het laatste concert van hem zag ik in De Arena in 2004, samen met mijn zoon, die toen een jaar 14 was. Het concert was toen een soort greatest hits show. Geweldig dus. Zelfs Let’s Dance zong ik mee. Ik kan natuurlijk al de bijzondere momenten opnoemen die ik met de muziek van Bowie heb mee gemaakt. Maar wat hebben we daaraan. Ik ga kijken of ik de laatste CD Blackstar kan krijgen. Het zal wel moeilijk worden. Verder wil ik hem eigenlijk alleen maar bedanken voor de rol die hij in mijn leven heeft gespeeld.

trefwoorden.
ouder:
Warm
nieuwer:
Bos duiven

negen reacties op "Bij de dood van David Bowie"

JohnN
-1-  JohnN:
Bowie bowie bowie bowie...
bowie overal. Ook al hier.
Groningen is geen Amsterdam.
Overkill Amen.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Natuurlijk Bowie! Bowie is ook menigmaal in Amsterdam geweest (zoals door Ronald beschreven) en is een van de belangrijkste popmusici van onze generatie! Ik vind het logisch dat hier veel aandacht voor is, want hij is gezichtsbepalend geweest voor de popmuziek. Van dezelfde orde als de Beatles en de Stones. :-)
JohnN
-3-  JohnN:
@Arnoud - Bowie is OVERAL geweest. Dus ook in Amsterdam. In Groningen hebben ze zelfs een heel museum met hem gevuld. Ik vind persoonlijk dat heel Nederland een beetje over de top gaat met al die superlatieve aandacht voor Bowie de messias. Aangepaste programmering op alle radiozenders. Allemaal particuliertjes die de hele wereld zo nodig met elkaar moet delen. Iedereen die een gesigneerde LP hoes heeft moet dat aan iedereen toeroepen.
Daarvan krijg ik zo'n afkeer... vergelijkbaar met het gevoel dat mij overviel toen Tom de Ridder van MKB brandstof ons weer bestookte met zijn brainwashing actie. Een blije glimlach over mijn gezicht toen toen ik in Cojones hoorde: ''Tom de Ridder, kan die niet dood?''
Ik nodig iedereen die het volledig met me oneens is uit om me stevig van repliek te dienen. Wel met argumenten svp. Krijgen we weer eens een lekkere discussie op deze ''discussiesite''. Daar hou ik van!
Arnoud
-4-  Arnoud:
Iedereen toetert natuurlijk door z'n eigen roeptoeter en dat zijn er tegenwoordig heel veel. De enige manier om daarvan verschoond te blijven is: niet alles volgen.
Ronald M.Offerman
-5-  Ronald M.Offerman:
Er zijn verschillende mensen die dit tegen me gezegd hebben vandaag. Bowie was voor mij een groot artiest om verschillende redenen. Ik hoef daar geen discussie over te hebben. Jij denkt daar anders over ook prima.
Ronald M.Offerman
-6-  Ronald M.Offerman:
Bovenstaande was voor JohnN en er waren dus meer mensen die zeiden dat ze al die aandacht voor Bowie erg overdreven vonden. Tja ach.
Arnoud
-7-  Arnoud:
Wanneer je geen fan bent kan ik me voorstellen dat je de aandacht als overdadig beschouwt. Maar als je wel van Bowie houdt is het beslist geen straf in de zin dat zijn hele oeuvre nu de revue passeert.
Ikzelf vind dat Bowie een van de meest gezichtsbepalende artiesten voor de popmuziek is geweest. Dat zoveel mensen zijn overlijden als een grote schok ervaren zegt wel iets.
JohnN
-8-  JohnN:
Tuurlijk Arnoud, ik ben alleen niet zo voor overdoses. Vandaar dat niemand me ooit dronken zag. Zelfs niet in mijn ruige zeemansjaren, ik was meestal degene die zorgde dat alle anderen weer heelhuids aan boord kwamen ;-)
Ik wil nog wel een tipje van mijn voorkeuren onthullen: Streisand gaat voor mij ver boven Madonna. Dat zegt alles denk ik. Maar net als Ronald gun ik ieder zijn voorkeur.
Jeroen
-9-  Jeroen:
Ik vind die heldenverering van David Bowie lichtelijk belachelijk, op het hysterische af soms. Tuurlijk, hij was een creatief talent.Over de doden niets dan goeds? Komt in de Bowie-overzichtstentoonstelling in het Groninger museum aan de orde dat hij als man het 13-jarig meisje Lori Mattix neukte? Gary Glitter en Jimmy Saville deden het ook, maar ontliepen sindsdien hun schurkenstatus niet. Is Bowie een haar beter?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.