Home > > Hoe komen we de feestdagen door?

Hoe komen we de feestdagen door?

Yvonne Kroonenberg geeft antwoord

Yvonne Kroonenberg met haar boekje

Hoe komen we de feestdagen door? Het is een prangende vraag, die ieder jaar rond deze tijd weer opborrelt. Terwijl de dagen donker worden en de mensen somber, chagerijnig en depressief,  hangt men winkelstraten vol met feestverlichting.  De zieltogende Dappermarkt pakt daarmee weer uit. De middenstand hoopt tegen beter weten in  op een omzet die het hele jaar compenseert. Eventuele kopers lopen onder de stress en gekweld kijkend rond. Gedwongen door de massapsychose dat al die feestdagen  gezellig moeten  zijn. Tegen beter weten in.
En dan staan al die feesten ook nog eens in toenemende mate in een kwaad daglicht.
Sinterklaas is een blanke man. Dus een racist. Een onderdrukker.  Dus  fout. En hij houdt slaven. Zwarte Piet namelijk. Dat feest mag dus niet van de moraalpolitie. Weg ermee.

Kerstmis is een feest van overdadig eten. Van rood vlees. Van wild. Van dierenleed dus. Van veel wijn drinken. Of cognac. Of bier. Van veel ongezonde sauzen. Ongezonde toetjes. Allemaal dingen waar je kanker van krijgt. Dus ophouden daarmee eist de gezondheidspolitie. Dat wordt ons allerwege ingepeperd. 

En die kerstman is ook een blanke man. Dus fout. Toch? En dan die rendieren voor zijn slee. Is dat ook geen dierenleed?  Om nog maar te zwijgen van alle familiebijeenkomsten waar de sfeer te snijden is, en waar na een paar glazen oeroude ruzies weer boven komen drijven en men elkaar te lijf gaat.

En dan nieuwjaar. Afgerukte ledematen door vuurwerk. Brandende kerstbomen. Blindheid door rotjes. Steeds massaler klinkt de roep het afsteken van vuurwerk te verbieden. Het is al een tijdje een issue in de politiek.
En dan al die zogenaamd gezellige feestjes waarop relaties verbroken worden, depressievelingen zelfmoord aankondigen en de meeste mensen zich te pletter vervelen en daarom het maar op een zuipen zetten. Of misselijk worden van teveel oliebollen en appelflappen.  
Champagnekurken die door ruiten knallen. En op 1 januari de jaarlijkse enorme kater. En dan beginnen aan  goede voornemens die je nooit gaat waarmaken.

Allemaal droefenis kortom.
Yvonne Kroonenberg schreef er een boekje over. En wat bleek? De uitgever verviel acuut in een depressie en liet de stapels in het magazijn liggen. Zodat niemand de antwoorden van Yvonne kon lezen. Of is dit een gevalletje censuur, omdat Yvonne meningen verkondigt die de meeste mensen onwelgevallig zijn?  In ieder geval  kocht la Kroonenberg kordaat de hele oplage.  U kunt het boekje nu bij haar zelf bestellen.

Alle info in dit filmpje:


elf reacties op "Hoe komen we de feestdagen door?"

Suffie
-1-  Suffie:
Voordat ik hem aanklik zou ik graag even weten of dit filmpje van meneer Zwetsloot zelf is.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Het is van hemzelf, Suffie.
Milena Tsareva
-3-  Milena Tsareva:
Als Yvonne Kroonenberg zegt: "Je moet het met een Boeddhistische gelijkmoedigheid doorstaan en er de humor van inzien", kan ik me onmogelijk aan de indruk onttrekken dat ze het vooral over de artikelen en video's van de heer Zwetsloot heeft. Het is trouwens opmerkelijk dat digibeet Zwetsloot zelfstandig teksten voor een website kan aanleveren en (ik neem aan ook eigenhandig geüploade) YouTube-video's kan 'embedden'.
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Milena: het embedden van de YouTube-video gebeurt door de redactie.
Milena Tsareva
-5-  Milena Tsareva:
Dan is de redactie medeplichtig aan het kwellen van haar bezoekers.
Maaike
-6-  Maaike:
Die feestdagen zijn een katholiek ding. Als je niet katholiek bent doen je gewoon niet mee.
Easy.
JohnN
-7-  JohnN:
@Maaike: Die feestdagen zijn in oorsprong een oud germaans ding, heidens dus in de ogen van de pausen van Rome. Daarom hebben die de feesten gekaapt. Om die wilden in het noorden in hun netten te vangen. Ach de vreet en zuipfeesten van nu zijn toch ook weer heidens...
Maaike
-8-  Maaike:
Ach John, ook als heiden kun je kiezen om niet mee te doen. Als je er geen zin in hebt, doe het niet!
JohnN
-9-  JohnN:
Daar ben ik het mee eens Maaike. Niet op hol slaan is met alles het beste. Alleen die muziek overal tijdens het gewoon inkopen doen, dat hangt me ver voor kerst al gauw de keel uit, die winkelier (dus de klant) moet daar nog flink voor betalen ook. Ik ben erg tegen opgedrongen muzikaal behang. Sommige livemuziek kan er nog wel mee door hoor, maar al dat automaat gedrens brrr
Suffie
-10-  Suffie:
Welk leuk gevonden trouwens, een therapeut met een bodycam...
Guus R
-11-  Guus R:
Hoewel ik helemaal niets aan al die feestdagen doe, geen enkele moeite heb met die dagen alleen te zijn, lijkt het boekje van Yvonne Kroonenberg reuzeleuk. Straks eens kijken wat het kost. Waarom zwaait meneer Zwetsloot altijd zo met zijn handen? O ja; Of men er wél of niets aan doet wens ik nu al bij deze allen prettige feestdagen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.