Home > > Persmuseum 100 jaar

Persmuseum 100 jaar

Rob Zwetsloot

Het Persmuseum bestaat 100 jaar en dat willen ze weten ook. Ze vieren de persvrijheid met een tentoonstelling in hun gebouw (weggestopt in het Oostelijk Havengebied) met 10 willekeurige Bekende Nederlanders als gastconservatoren. Heel hip, heel modern en heel risicoloos. Hoeft de museumdirectie (wie zijn dat eigenlijk?) tenminste zelf geen standpunt in te nemen.  
De persvrijheid is op dit moment totaal. Iedereen heeft een mening en iedereen heeft de mogelijkheid om die mening kenbaar te maken. En iedereen doet dat dan ook. Van hoogstaand en heel intellectueel tot platvloers en banaal. Op het internet, op radio, tv, in gedrukte publicaties. Het aantal columnisten neemt epidemische vormen aan. Iedere betweter (dus vrijwel iedere inwoner van dit land) noemt zich tegenwoordig columnist. 

Iedereen heeft een mening. Dus ik ook. Voor wat het waard is. Men roeptoetert er op los. Wat is het gevolg? Niemand die nog luistert. Je kan zeggen wat je wil, maar niemand hoort je. Niemand luister nog. Iedereen praat langs elkaar heen. De situatie is gekmakend. 
Daar moet een einde aan komen. Ik wil hier niet pleiten voor strenge censuur. Voor publicatieverboden. Voor boekverbrandingen. Gevangenisstraffen. Lijfstraffen. Heropvoedingskampen.
Maar enige bezinning op de huidige uit de hand gelopen situatie is hard nodig. Wil onze beschaving (of wat daarvoor door moet gaan) niet aan deze spraakverwarring ten onder gaan.
Eigenlijk kunnen we beter allemaal eens een tijdje onze kop dicht houden. Nadenken. Tot tien tellen. Ons bezinnen. Gewoon weer op nul starten. 

Renzo Verwer (die als ik juist geïnformeerd ben vlakbij het persmuseum woont) schreef een boek dat daar misschien bij kan helpen. Vrijheid van meningsuiting voor beginners, heet het. Misschien moet ik dat eens lezen, voor ik weer eens een ongenuanceerd betoog afsteek. En misschien zouden meer mensen dat eens moeten doen. Een interview met Renzo staat hier: https://youtu.be/wJWGIxlDrDM


Een reactie op "Persmuseum 100 jaar"

Ronald
-1-  Ronald:
Zijn boek heb ik niet gelezen, maar afgaand op een paar stukkies in het Parool pleit Verwer voor openlijke discriminatie en voorspelt hij een burgeroorlog in Nederland. Maar verder zal hij vast heel aardig zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.