Home > > De weg kwijt

De weg kwijt

Toerist zoekt de weg. Foto: Paul Hermans

Natuurlijk heb ik ook vaak moeite met al de toeristen die in Amsterdam verblijven. Maar ik ben er ook trots op. Trots dat ik Amsterdammer ben. Maar ook dat al die mensen uit de hele wereld naar mijn stad komen kijken. Of bij het Anne Frank huis of het van Gogh in de rij gaan staan. Daar moet je toch wel een doorzetter voor zijn. Mij zou je er niet voor vangen. Ik heb nergens op de wereld zin om in de rij te gaan staan.

De langste rij waar ik zelf ooit in heb gestaan was in Het Kremlin. Ik wilde naar het gebalsemde lichaam van Lenin kijken. Ik heb daarvoor of daarna nooit meer zo een lange rij gezien. Lenin lag toen in het gebouw waar al de Russische leiders op een mei op staan voor het defilé. De rij liep over het Rode Plein, ging linksaf de hoek om kwam bij de rivier de Moskva. De Moskva stroomt langs de achterkant van het Kremlin en daar moest je dan nog een flink stuk lopen om achter aan in de rij, aan te sluiten. Toch snel een rij van een kilometer of anderhalf. Ik wilde dat niet doen. Ik dacht toen ook al het is wel goed. Dan zie ik hem maar niet. Maar onder bedreiging van het beëindigen van onze relatie door mijn vriendin ben ik er toch in gaan staan. Ik was nog heel verliefd. Achteraf gezien ging het nog best snel in die rij maar dat kwam ook omdat er veel militairen met grote machinegeweren liepen. Iedereen die stil stond prikte zij met de loop in hun rug. Dat houdt het tempo er wel in. (het was 1986 ) Maar dat zie ik hier bij het van Gogh of het Anne Frankhuis nog niet gebeuren. 

Natuurlijk is het ook een verrijking voor onze stad al die toeristen. En niet alleen voor het geld wat ze binnen brengen. Al lijkt dat vaak de belangrijkste drijfveer. Maar wat vreemd is, als ik af en toe toeristen zie die duidelijk de weg kwijt zijn en ik ze vriendelijk vraag of ik ze kan helpen, dan schrikken ze vaak heel erg. Argwanend kijken ze me dan aan en werpen hun vrienden vragende blikken toe. Hulp willen ze meestal niet. Het kan natuurlijk ook door mijn uiterlijk komen. Maar ze lijken vaak nogal bangig. Het maakt me nieuwsgierig naar het beeld wat er geschapen is in allerlei reisgidsen en programma’s over Amsterdam. Het lijkt me niet heel positief. 

Laatst vroegen er een paar de weg naar de Hallen. Daar moest ik ook heen. Ik zei tegen ze dat ze mee moesten lopen. Ik moest er ook heen. Het meisje keek alsof ik haar een oneerbaar voorstel deed en de jongen maakte zijn borstkast wat breder. Dus ik wees maar welke kant ze op moesten en liep door. Toen ik later achterom keek, toen liepen zij schichtig de andere kant op. Als ik naar de Hallen ging dan hoefden zij er blijkbaar niet meer heen.


Een reactie op "De weg kwijt"

wk
-1-  wk:
agelijks zie ik ze zoekend rondlijken. Zoveel ik er maar zou willen helpen kán ik helpen. Er is geen beginnen aan.
Dat is niet alleen omdat ik op een (mooi) punt woon waar het stratenpatroon plotseling ook andere hoeken dan 90 graden vertoont.
Als je eerlijk bent: De zwart/bruine bewegwijzering t.a.v. de toeristische bestemmingen wijst nogal eens niet echt de goede kant op. Volg zelf eens botweg de richting van het bord volgend de weg naar bijv. 'Jordaan', 'Anne Frank-huis' of 'Waterloopleinmarkt'. En het hoogstnoodzakelijke bordje 'Wallen / Red light district' ontbreekt natuurlijk.
Ook handig zou het zijn als er vaker verwezen wordt naar een parkeer'meter'-kentekenregistratiekast. Met uitleg hoe die te gebruiken - want ik word nogal eens aangeklampt door toeristen die best een parkeerkaartje willen kopen, als ze maar wisten hóe en wáár ...
Want je weet hoe het werkt wanneer je in een vreemde stad bent. In hartje stad op een straathoek staan met een plattegrond voor je neus is echt niet een sluitend bewijs dat de toerist in kwestie een stomme idioot is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.