Home > > Flikker alles maar op straat

Flikker alles maar op straat

Vuilnis op straat - Foto: Arnoud Hugo

Zelf gooi ik zelden of nooit zomaar iets op straat. Papiertjes e.d. stop ik in mijn zak tot ik een vuilnisbak tegenkom of ik neem het mee naar huis. Als ik al grofvuil heb, dan zet ik dat op de aan gegeven tijd buiten. Vuilniszakken gooi ik in de daarvoor bestemde bakken en glas in de glasbak. Ik rij zelden in een auto. Dat ik zelf in een auto heb gereden is denk ik al een jaar of anderhalf geleden. Ik doe bijna alles op de fiets, lopend of het openbaar vervoer. Vliegen doe ik bijna nooit, omdat ik steeds minder om reizen geef.  Eigenlijk ben ik zeker de laatste jaren wat het milieu betreft een keurig mens.

Maar ik heb er genoeg van. Ik zal niet zeggen iedereen, maar toch zeker bijna iedereen flikkert al zijn rotzooi zomaar op straat. En misschien hebben ze ook wel gelijk. Ik ben zelfs zo een idioot die af en toe iemand anders zijn troep van af de bank in het park in de vuilnisbak gooi die er toch wel een meter naast staat. De gemeente heeft bij mij in de straat echt een vermogen uitgegeven om de straat en het straatmeubilair op te knappen. Het is op een gracht en het ziet er mooi uit met bloembedden, nieuwe bankjes, een steiger. Maar het is niet voor te stellen hoeveel troep mensen laten liggen. En nogmaals, misschien hebben ze wel gelijk. Als ik er wel eens iets van zeg, als iemand vanuit de auto een zak van een fastfoodketen of een lege pizza doos naar buiten gooit, dan krijg ik te horen dat ik de kanker o.i.d. kan krijgen.  Dan kom ik waarschijnlijk nog goed weg. Waar bemoei ik me mee.

Waarom irriteren al die mensen me die zeggen: ach dat hoort toch bij de grote stad, of dat moet kunnen in Amsterdam. Of dan ga je toch lekker de stad uit? Overal horen we wel geklaag over toeristen en over die aantallen en daar heb ik ook zeker mijn bedenkingen bij. Maar ik denk dat er aan de Amsterdamse mentaliteit ook wel het een ander schort. Bovendien is er voor de stadsreiniging niet tegen aan te vegen, hoe hard ze ook werken. 

Maar ik kap er ook mee. Ik ben er klaar mee. Ik heb er genoeg van. Ik heb me voor genomen om mijn vuilniszakken niet meer weg te brengen maar ze gewoon vanaf twee hoog uit het raam te kieperen. Voor de aardigheid ga ik de motor van mijn auto een paar uur per dag laten draaien. Wat kan mij die plastic soup die er door allerlei wateren drijft nou eigenlijk schelen. Zo vaak kom ik ook niet bij de zee. Bovendien ben ik opgegroeid in een tijd dat er nog kwik in vis zat, we ons niet druk maakten over asbest, dat we motorolie zo in de put lieten lopen, we allerlei troep in de gracht gooiden, dat we gifbelten hadden op loopafstand van het centrum enz. Dus mijn generatie is wel wat gewend. Ik leef nog steeds. Je vraagt je af waarom we dat eigenlijk hebben afgeleerd. 

Bovendien heb ik nog maar hooguit een jaar of twintig te gaan. Ik zing mijn tijd wel uit. En de generaties na mij, jullie zoeken het maar uit, gooi van alles gewoon op straat wat de meeste van jullie toch al doen. Ik zal er niets meer van zeggen. Jullie moeten langer in de bende leven dan ik.


twee reacties op "Flikker alles maar op straat"

Roderik Oranje
-1-  Roderik Oranje:
Lijkt me niet handig bijltje er zo bij neer te gooien. Hopelijk hebben we hier te maken met staaltje ironie.
Walther
-2-  Walther:
Goede column!
Helemaal met je eens.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.