Home > > Woningmarkt in de lift .... naar beneden

Woningmarkt in de lift .... naar beneden

Te Koop in de Czaar Peterstraat - Foto: Annemarie Onstenk.

Het is voor woningcorporaties gemakkelijker geworden huurwoningen te verkopen en de economie trekt weer een beetje aan. Dus lezen we in de krant dat ‘de woningmarkt in de lift zit’. Dat heeft een opgewekte en positieve klank. Voor (aspirant) huurders met een laag of middeninkomen die niet willen of kunnen kopen, gaat de lift echter vooral naar beneden.

Starters in Amsterdam moeten onredelijk lang wachten op een sociale huurwoning, als ze er al voor in aanmerking komen. Doorschuiven naar een grotere, betaalbare huurwoning door gezinnen is vrijwel onmogelijk. Begane grondwoningen die bestemd zijn voor huurders met een beperking/medische indicatie, worden onttrokken aan het sociale bestand. Bij mij in de buurt kochten mensen een gelijkvloerse driekamerwoning op de begane grond voor hun studerende kind van 19 jaar. De woning werd eerst bewoond door een ouder echtpaar, waarvan één van de twee met een handicap.

Ander voorbeeld. De Czaar Peterstraat, waar in de jaren 80 nog de film Ciske de rat werd opgenomen, is zo’n straat 'in de lift'. Maar liefst 500 huurwoningen zijn of worden gerenoveerd en verkocht. In de straat zijn tal van zogenoemde arbeiderswoningen van weleer te koop (zie foto). De winkels richten zich op mensen met de beter gevulde portemonnee. Excentrieke winkeltjes, in sjieke setting, verkopen kaas, juwelen, designkleding, vleesch, de betere koffie en kinderschoen, etc.

Niet dat ik terug wil naar de armoe van weleer en de ellende van te kleine woninkjes in de Czaar Peterstraat. Maar waarom niet meer goede, betaalbare huurwoningen? Laat huurders ‘meeliften’ op de woningmarkt, zorg voor voldoende huurwoningen en geef hen de keuze tussen betaalbaar huren of kopen.

Woningverkoop in Czaar Peterstraat

Woningverkoop in Czaar Peterstraat. Foto: Annemarie Onstenk.


twee reacties op "Woningmarkt in de lift .... naar beneden"

Herbert
-1-  Herbert:
Begane grondwoningen zijn niet alleen voor mensen met een lichamelijke beperking of medische indicatie, ook voor 50-plussers. Omdat het beleid er vanuit gaat dat mensen krakkemikkig worden.

Ook is niet iedere woning op de begane grond geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Denk maar eens aan krappe douches waar je gen douchestoel in kwijt kan.
Die boetiekjes zijn wel aardig maar het is ook een ernstig vorm van vertrutting. Alle rauw randjes in Amsterdam worden weggegumd.
Maaike
-2-  Maaike:
Amsterdam wordt/is voor velen al onbetaalbaar. Ik voorzie een scenario waarbij er een groep rijke inwoners is, en een groep hele arme. En niets ertussen in, geen "gewone" arbeidersklasse meer. En ik geef Herbert gelijk: de rafelrandjes maakten Amsterdam spannend. Elk vaag hoekje wordt omgeturnd tot A-locatie. Waar eerst de tippelhoertjes van CS hun business deden, daar staat nu een hele woonwijk. Dit, plus het monsterlijk toegenomen toerisme, vernietigen de charme van Amsterdam. Heel erg jammer, echt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.