Home > > Uiteenlopende standpunten over herdenken (1)

Uiteenlopende standpunten over herdenken (1)

Rob Zwetsloot

Op deze vierde mei twee uiteenlopende standpunten over herdenken. Het eerste -dit stuk- is van Rob Zwetsloot, het tweede van Arnoud de Jong.

Oorlog. Met duizend bommen en granaten. En doden. Gewonden. Verminkten.
Oorlog. Met een meisje. Een heel klein meisje. Zonder armen.
Oorlog. We worden er in deze tijd van het jaar mee doodgegooid. Herdenkingen. Kransen. Optochten. Tentoonstellingen. Ik ben er helemaal klaar mee. Opzouten met die 2e wereldoorlog. Weg met al die krokodillentranen.

Oorlog. Wordt misbruikt voor politieke doeleinden. Om de heersende macht in het zadel te houden. Om het volk dom te houden. Om af te leiden va de misdaden van het internationale monopoliekapitaal, het speculantendom, het bankwezen en het militair industrieelcomplex.
Oorlog. Het is ook de voortzetting van de politiek met andere middelen. Was het niet von Clausewitz die iets dergelijk zei?

Oorlog heeft een dodelijke aantrekkingskracht. Voor politici. Voor generaals. Voor frontsoldaten. Voor kanonnenvlees. Voor wie wil sterven voor het vaderland. Voor de goede zaak. Voor het paradijs.
Oorlog. Als je belust bent op sensatie. Als je suïcidaal bent. Als de macho wil uitgangen. Stoer wil doen. De meisjes wil imponeren.

Maar oorlog is ook gewoon bisnis. Voor de zakenman die wapens verkoopt. Voor de professionele soldaat. Voor Florence Nightingale. Voor de rode kruis zusters. Voor de media. Voor de oorlogsverslaggever. Voor de cameramaan. Voor de oorlogsfotograaf. Zoals Teun Voeten. Hier een interview met hem.

Oorlog. In veel landen in Afrika, het Midden Oosten en Azië worden nu bloedige en wrede oorlogen uitgevochten. Het nieuws erover komt dagelijks als een lawine over ons heen.
Wat moeten we eigenlijk met al die kennis? En wat kunnen we met al die kennis?

Ik zal het U zeggen. Daar kunnen we helemaal niks me. Het leven is al zwaar genoeg. En gaat voor ons allemaal slecht aflopen. Daar hebben we helemaal geen oorlog bij nodig. En het is maar dat u dat weet.


Reageer op "Uiteenlopende standpunten over herdenken (1)"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.