Home > > Politieke column: Multikul

Politieke column: Multikul

Logo van Multicultureel Plus partij in Nieuw-West

Een fittie in de raadszaal, dat maken we niet vaak mee in Nieuw-West. Opmerkelijke timing ook: niet middenin campagnetijd, maar een week ná de provinciale statenverkiezingen. Toch richtten vlammende pijlen zich in de eerste commissievergadering na de verkiezingen op de nieuwe en veelal onzichtbare Multicultureel Plus Partij.

Aanleiding was een interview in de Turkstalige krant Platform met Ekrem Karadeniz, provinciaal lijsttrekker van M+ en tevens fractielid in Nieuw-West. Daarin beweert Karadeniz dat traditionele politieke partijen ‘verraderlijke politiek’ bedrijven en kiezers met een Turkse afkomst ‘gebruiken’. In Nieuw-West zou sprake zijn van ‘schijnpolitiek’ waarbij het Dagelijks Bestuur naar ‘fictieve activiteiten’ zou gaan ten behoeve van publiciteitsfoto’s in de media.

“Leugens”, vond PvdA-bestuurscommissielid Münire Manisa, die er vragen over stelde in de bestuurscommissie. Ze viel vooral over een uitspraak die Karedeniz het Dagelijks Bestuur in de mond legt: “Problemen moeten niet worden opgelost, want dan hebben wij geen werk meer.”

De drie bestuurders Baâdoud (PvdA), Mauer (D66) en Bobeldijk (SP) namen alle drie afstand van het door M+ geschetste beeld. Ook herkenden zij zich allerminst in de vermeende ‘druk’ van de nieuwe partij op het Dagelijks Bestuur. Logisch, want M+ heeft in een jaar tijd nog geen enkele motie of amendement ingediend. Alleen daarmee dwing je verandering van beleid af.

Buiten kijf staat dat de uitspraken van M+ ongelukkig zijn, maar toch ontstond er ook wat discussie over de PvdA-vragen zelf. Betwistte de partij hiermee niet de vrijheid van meningsuiting van een andere partij? Die kritiek is wat kort door de bocht. Veeleer lijkt er sprake van oud zeer: de politieke entree van M+ heeft de Partij van de Arbeid vorig jaar bij de lokale verkiezingen zonder twijfel een vierde zetel gekost in Nieuw-West.

Persoonlijk ben ik van mening dat het M+ vrij staat om een eigen toon aan te slaan in het politieke debat, maar dat een democratisch gekozen partij daarbij wel de verantwoordelijkheid heeft om zijn achterban niet moedwillig te misleiden. Het zijn niet de traditionele partijen die Turks-Nederlandse kiezers misleiden, het is M+ zelf. De Multicultureel Plus Partij kan zich voortaan beter niet bezondigen aan dit soort ‘multikul’.

Elke maand doet Jeroen Mirck als D66-bestuurscommissielid in een column verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West.


vier reacties op "Politieke column: Multikul"

JohnN
-1-  JohnN:
Kinderachtig gedoe op het speelplein. De bel gaat: aan het werk!
Tuthola
-2-  Tuthola:
Jeroen, ik moet meneer Karadeniz wel een beetje gelijk geven. Ik heb mogen ervaren dat de bestuurders van Nw-West (en andere bestuurders waarschijnlijk ook), gewoon kicken op publiciteit. " Is de Westerpost al binnen? " *Blader blader* " Oh kijk ik sta op pagina 14!"
Suffie
-3-  Suffie:
Tuthola, er is wel enig verschil tussen kicken op publiciteit en schijnpolitiek bedrijven. Sommige bestuurders staan nu eenmaal graag in de schijnwerpers, soms tot vervelens toe. Dat wil echter niet zeggen dat ze per definitie alleen voor de bühne acteren.
Jeroen Mirck
@Tuthola: IJdelheid is geen exclusief domein voor politici. Ik ken ook tal van tuthola's die daar last van hebben. Het punt is natuurlijk dat de suggestie van misleidende politiek op zichzelf misleidend is richting de achterban van deze nieuwe partij.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.