Home > > Het mannetje dat de kliko’s in het gelid zet

Het mannetje dat de kliko’s in het gelid zet

Kliko's in het gelid in Amstelveen

Alledaagse dingen die een beetje ‘schuren’, ze fascineren me. Zoals het fenomeen van het mannetje dat de kliko’s in het gelid zet. Dat zit zo: heel veel inwoners van mijn woonplaats Amstelveen hebben een aparte kliko voor hun restafval, hun tuinafval en hun papierafval. Ze worden op verschillende dagen door de maand heen geleegd.

Dat legen van de kliko’s gebeurt met een in principe vernuftig systeem. Ik zeg met nadruk: in principe. De kliko’s worden door de bewoners op daartoe aangewezen plekken bij elkaar aan de weg geplaatst. De vuilniswagen komt langszij, grijpt met een grijparm twee kliko’s tegelijk, tilt ze op en kiept ze leeg. Tot zover nog weinig opvallends. De vuilnismannen hoeven niet zelf meer te tillen en te kiepen. Zo gebeurt dat al jaren. Daar zal de arbeidsinspectie blij mee zijn.

Toch is er nog een obstakel in dit proces. De bewoners zetten hun bakken in een gesloten rij naast elkaar, keurig met de juiste kant naar de weg. Bewoners zijn dus af te richten om ze goed neer te zetten. Probleem is dat de vuilniswagen ook nog eens liever heeft dat de kliko’s in tweetallen gegroepeerd in de rij staan, met telkens ongeveer een halve meter tussenruimte. Dit vanwege de grijparm.

Wij kunnen vervolgens getuige zijn van twee uiterst stumperige fenomenen bij de afvalinzameling.
Ten eerste is er een speciaal mannetje dat ruim voor de vuilniswagen uit loopt. Hij gaat overal de kliko’s in tweetallen rangschikken, opdat die vuilniswagen ze later makkelijker op kan pakken.
Er bestaan mensen die dit verzinnen.
Ik vraag me af: wat heeft deze man misdaan? Volgens mij is het uitermate slopend werk, want alle bakken zijn vol. Daar zal de arbeidsinspectie juist niet blij mee zijn. Verder zie ik ze er in Amstelveen wel voor aan om ook hiervoor een bijstandsgerechtigde in te zetten ‘om werkervaring op te doen’. Maar dat is mijn immer wantrouwende geest.

Het tweede stumperige verschijnsel is de manier waarop de bakken uiteindelijk worden geleegd. De vuilniswagen positioneert zich naast het eerste tweetal kliko’s, leegt ze, zet ze terug, trekt dan een halve meter op, leegt het volgende tweetal, zet ze terug, trekt dan weer een halve meter op, enzovoort. Koop dus nooit een tweedehands vuilniswagen uit de gemeente Amstelveen, want die is mechanisch geheel vernaggeld.

Het lijkt me zo langzamerhand tijd om een vuilniswagen uit te vinden die minstens zes kliko’s tegelijk kan legen, want de knulligheid van deze methode is niet om aan te zien. Ik wend het gelaat dan ook altijd af als ik er toevallig langs kom.

Een simpeler verbeterpunt is natuurlijk de positionering van de bakken. Hoe moeilijk kan het zijn om markeringen op de weg aan te brengen, zodat de bewoners uit zichzelf al de bakken in tweetallen neerzetten? Sorry mannetje.

Eveneens gepubliceerd op Arnoud Hugo.


zes reacties op "Het mannetje dat de kliko’s in het gelid zet"

ReindeR Rustema
-1-  ReindeR Rustema:
Ondergrondse vuilcontainers: minder kliko's nodig, inzameling is grotendeels gemechaniseerd, kliko's hoeven niet buiten gezet te worden...
Terrence
-2-  Terrence:
In Amsterdam werkt de ondergrondse container al jaren prima. In welke eeuw zal dit verschijnsel ook tot Amstelveen doordringen? ;-)
Arnoud
-3-  Arnoud:
In Amstelveen zijn ook ondergrondse vuilcontainers. In onze wijk zelfs ook, dus dubbelop. Ik weet niet wat de overwegingen zijn om voor het een of voor het ander te kiezen (of allebei). We hebben zelfs een glasbak en ook plastic wordt ingezameld.
JohnN
-4-  JohnN:
Keuken en tuinafval is gescheiden niet geschikt voor ondergrondse containers. Vandaar dat in buitenwijken en dorpen naast ondergrondse afstortcontainers ook kliko's worden toegepast. In de binnenstad neemt men blijkbaar voor lief dat gft tussen het restafval meegaat.
Arnoud
-5-  Arnoud:
@John: Ja, in Slotervaart hadden we jaren geleden ook biobakken, maar dat vond men op den duur niet rendabel. Ze werden weer afgeschaft. Nu gaat alles weer gewoon mee met het restafval.
Herbert
-6-  Herbert:
Volgens mij was Amsterdam gestopt met het scheiden van GFT-afval omdat de partijen GFT-afval te vaak werden afgekeurd omdat er afval in zat die daar niet in mocht zitten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.