Home > > Hoeveel energie steekt u in duurzaamheid?

Hoeveel energie steekt u in duurzaamheid?

Een bezem

'Een vegetariër in een Hummer is schoner dan een vleeseter op een fiets'. Aldus Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren, afdeling Amsterdam. Ook hij vindt dat de gemeente Amsterdam nog lang niet ver genoeg gaat waar het gaat om een beleid dat meer gericht is op duurzaamheid. Marijn Bosman van D66 is blij met het actieplan Duurzaamheid dat voorziet in het vervangen van vervuilende gemeente voertuigen door elektrische en bijvoorbeeld het plaatsen van meer zonnepanelen en windmolens.

Jammer dat verouderde wetgeving veel van de plannen in de weg staat. Zo mogen veel gebouwen in de stad niet worden voorzien van dubbel glas omdat dat afbreuk zou doen aan het historisch uiterlijk.
Het idee is dat Amsterdam vanaf het jaar 2040 vrijwel volledig energie neutraal opereert. In mijn ogen moet er dan nog heel wat gebeuren. In eerste instantie moet er een verandering in moraal teweeg worden gebracht. Niet alleen bij de Amsterdamse burger, maar zeker ook bij de Amsterdamse politici. Een begin is gemaakt met het aanstellen van een heuse Wethouder Duurzaamheid, Abdeluheb Choho. Ik mocht hem live aanhoren toen hij een monument voor de bekende astronaut, voorvechter van duurzaamheid en oprichter van De Groene Grachten, Wubbo Ockels, onthulde in november vorig jaar.

Voedsel
Ik ben niet de enige die hoopt dat de wethouder behalve mensen, gebouwen en machines nóg iets op de Agenda Duurzaamheid plaatst: voedsel. Cijfers voor Amsterdam kon ik niet vinden maar stel dat iedereen in Nederland één dag in de week geen vlees zou eten dan bespaart dat een hoeveelheid energie die gelijk staat aan één miljoen auto's. (Bron). Eigenlijk is het dus best vreemd dat de gemeente daar geen aandacht aan besteedt.

Stuk 758
Bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van de PvdD op 1 december 2010 (Stuk nummer 758 in het gemeente archief) antwoordde de gemeente dat langzamerhand alle gemeentelijke diensten hun hulpmiddelen vervangen door duurzame alternatieven. Dat 'langzamerhand' dient bijzonder letterlijk te worden genomen want op de dag van dit schrijven (24 maart 2015) gebruikt de gemeentelijke straatveegdienst nog steeds bladblazers die zijn uitgerust met een zeer vervuilende tweetaktmotor in plaats van de methode die zowel voor mens als natuur vele malen prettiger is: de bezem.

Plastic
Natuurlijk kunnen wij als burgers wachten tot de gemeente klaar is met het uit ontwikkelen van duurzame ideeën maar wij hoeven niet stil te zitten. Minder vlees eten, vaker de auto laten staan en de fiets nemen, een eigen boodschappentas gebruiken in plaats van elke keer weer een plastic boodschappentas toe te voegen aan de miljarden kilo's niet afbreekbaar plastic in het milieu, 's avonds de thermostaat een half uurtje eerder op een lagere temperatuur zetten en ga zo maar door. Ook in Amsterdam doen jaarlijks steeds meer bedrijven, overheidsdiensten en particulieren mee aan Earth Hour en staan een uur per jaar stil bij ons massale energieverbruik. U ook?


vier reacties op "Hoeveel energie steekt u in duurzaamheid?"

GlasJumbo
-1-  GlasJumbo:
* Verwijderd door de redactie: deze reactie voldeed niet aan de huisregels (reclame)*
Herbert
-2-  Herbert:
Qua duurzaamheid verwacht ik niet veel van dit college. Pas op het allerlaatst is er een hoofdstuk duurzaamheid in het collegeprogramma gekomen nota bene door oppositiepartij PvdD die stelde dat Amsterdam de enige gemeente was die daar geen beleid op voert.
Verder heeft wethouders Choco amper budget voor zijn beleid. "Geen geld, geen Zwitsers" luidt het spreekwoord.

Daarnaast zijn we weer een stap teruggegaan. De Amsterdamse horecalobby, die zeer goede contacten onderhoudt met D66 en VVD, heeft het voor elkaar gekregen dat op veel plaatsen de terrassen 2 uur langer open mogen blijven en dus mogen de terrasverwarmers 2 uur langer de vogeltjes verwarmen.

Qua autobeleid hoeven we ook niet veel te verwachten, de SP is net zo pro auto als de VVD.

Niet dat de voorgangers van dit college nu zoveel deden aan duurzaamheid. Voor de show werd er wel eens een elektrisch voertuig gekocht. Dat leverde dan weer een mooie foto in de krant op met een glimmende wethouder en dito directeur maar het volgende voertuig reed gewoon weer op diesel of benzine.

Ook moet duurzaamheid zich niet beperken tot de gemeente zelf. Er zijn stadsdelen die heel veel werk in het openbaar groen uitbesteden aan hoveniers en aan Pantar. Die zouden bij een aanbesteding van het werk ook duurzaam te werk moeten gaan.
JohnN
-3-  JohnN:
@Glasjumbo: Als je klantvertrouwen wilt winnen parasiteer dan niet met gratis sluikreclame. Dit is bij mij weten een onafhankelijke discussiesite.
JohnN
-4-  JohnN:
De maatschappij moet het doen, als het op veranderingen aankomt. De overheid moet faciliteren. Het een moet het ander steeds weer versterken in een voortdurende wisselwerking. Dan gebeurt er iets. Het bedrijfsleven speelt een afzonderlijke rol waarbij winstoogmerk primair staat.
Ik zie tot nu toe bij stad zowel als landelijke overheid alleen symptoomreacties, geen tendens versterking. Da signalen? Knipperlicht maatregelen op substantieel milieuvriendelijke initiatieven, wel vooral autosubsidie op de duurste klasse leasebakken. Die worden allang niet meer aangeboden met prijsinformatie, alleen op het lage percentage bijtelling. VVD milieubewustheid voelt zich het best thuis bij de topverdieners.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.