Home > > Politieke column: Feestje afgelast

Politieke column: Feestje afgelast

Voorzittershamer

Laatst was de D66-fractie op werkbezoek in het ACTA-gebouw. Lange tijd de leegstaande tandartsenopleiding van de Vrije Universiteit, maar tegenwoordig als creatieve broedplaats en studentencomplex is het een mooie aanwinst voor Nieuw-West. We kregen een rondleiding en zagen dat de mensen van Radion er bouwen aan een bar en een paar clubzalen. Maar wanneer kregen ze nou eindelijk die exploitatievergunning van het stadsdeel?

Vorig weekend las ik ineens op Facebook: ‘Radion genoodzaakt alle evenementen van deze week af te lasten.’ Al snel was ik erachter wat het probleem is. Vanwege de vertraagde aanvraag van de algemene exploitatievergunning heeft het evenementenbedrijf afgesproken met het stadsdeel om voorlopig voor ieder event apart een evenementenvergunning aan te vragen. Helaas gebeurde dat vaak pas op het allerlaatste moment.

Stadsdeel en Radion wijzen naar elkaar als het gaat om de schuldvraag, dus leek het me zinvol om hier vragen over te stellen in de bestuurscommissie van enkele dagen later. Daar antwoordde stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud me dat de evenementenvergunning inderdaad te laat was aangevraagd. Ambtenaren zijn nog wel eens flexibel met deadlines, maar ditmaal was de rek er echt uit.

Radion is van mening dat haar aanvraag voor een exploitatievergunning wordt getraineerd door het stadsdeel. Baadoud heeft een andere lezing: een eerdere aanvraag voor nachthoreca in ACTA leidde tot zo’n honderd zienswijzen van bewoners, waarna Radion heeft besloten alleen een avondvergunning aan te vragen. Toen ik mijn vragen stelde, was die aanvraag vier weken in behandeling. De wettelijke termijn is acht weken, dus hoopt Baadoud de vergunning binnen vier weken te kunnen afgeven. Hoopt, want zijn afdeling vergunningen is door de gemeentelijke reorganisatie onderbezet.

In het kort is dat het verhaal. Een verhaal met meerdere belangen: van het stadsdeel, de ondernemer en natuurlijk de onwonenden. Belangen die soms tegengesteld zijn. Zo wil een ondernemer natuurlijk snel aan de slag, terwijl de overheid vergunningen zo zorgvuldig mogelijk wil beoordelen. Daarnaast moet er ook tijd zijn voor bewoners om bezwaar te maken.

Als politicus zoek je de juiste balans tussen al die belangen. Daarom adviseerde ik Baadoud tijdens de commissievergadering om actief in gesprek te blijven met Radion, zodat er in de toekomst een betere samenwerking tot stand komt waar alle partijen baat bij hebben. Voor een ondernemer geeft een exploitatievergunning rust, terwijl het ook de vergunningsdruk bij het stadsdeel verlaagt. Om het in Baadoud-jargon te zeggen: een ‘win-win’.

D66 vindt het een positieve ontwikkeling dat broedplaats ACTA bruist van de nieuwe initiatieven, maar het is ook belangrijk dat daarbij de regels zorgvuldig worden nageleefd. Dan heb je pas echt een win/win-situatie en valt het feestje niet in het water.

Elke maand doet Jeroen Mirck als D66-commissielid verslag van zijn ervaring in de lokale politiek van Amsterdam Nieuw-West.


Reageer op "Politieke column: Feestje afgelast"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.