De toenmalige fractievoorzitter van de SP in (voormalig) Stadsdeel Westerpark, Harm-Jan Kamstra doorkruiste de stad laat in de avond, rondrijdend op rolschaatsen en aan zijn arm twee tassen: één met verkiezingsposters en één met behanglijm. Op knappe wijze wist hij ook nog een bezem vast te houden. Aldus plakte hij her en der de oproep aan kiesgerechtigde burgers om toch maar vooral SP te stemmen. Patrouillerende agenten zagen dat en besloten in te grijpen: de SP voorman werd een boete opgelegd wegens illegaal aanplakken en zijn behanglijm werd ter plekke door de goot gespoeld.
Een bij de burgemeester neergelegde klacht over het ruwe gedrag van de agenten leverde het volgende op: de boete aan Kamstra werd kwijtgescholden omdat de wet zegt dat vanaf een week voor de verkiezingen het wildplakken van verkiezingsposters is toegestaan. Bovendien kreeg de betreffende agent een boete voor milieuvervuiling, want het is nu eenmaal verboden milieuonvriendelijke stoffen in het riool te dumpen.
Natuurlijk is het onmogelijk voor elke agent elk onderdeel van de wet (al dan niet vermomd als Algemeen Plaatselijke Verordening) te kennen, maar die uitgebreide kennis wordt wél van burgers verwacht.
Burgers weten dat zij niet harder dan vijftig mogen rijden binnen de bebouwde kom met hun motorfiets, niet over de trambaan mogen gaan en zeker niet stoplichten mogen negeren. Een politie-agent wist dat blijkbaar niet en dus hield ik hem staande waarop hij uitriep: "Kan je [krachtterm] niet opzij gaan? Ik ben van de politie, hoor!"
Waarop ik zei: "Ik ga nog niet opzij maar plaats een burgerarrest want een politievoertuig dat niet in wilde achtervolging is vanwege een misdrijf moet zich gewoon aan de verkeerswet houden."
"Dat is helemaal niet waar want ik ben van de politie!", kon de agent nog uitbrengen, maar inmiddels waren er diverse buurtgenoten getuige van zijn gedrag.
Wat de jonge agent niet wist (en wat ik zelf ook later pas vernam) is dat een burgerarrest niet mogelijk is in het geval van een verkeersovertreding, omdat verkeersovertredingen onder bestuursrecht vallen en niet onder het strafrecht!
Ik vatte de moed op naar zijn nummer en de naam van zijn standplaats te vragen. In eerste instantie weigerde hij die gegevens te geven, maar onder druk van de toeschouwers koos hij eieren voor zijn geld. Ik liet hem daarop gaan. Ik gaf het verhaal door aan het betreffende politiebureau en kreeg later per brief de informatie dat de betreffende agent was berispt en dat er een substantiële geldboete was verrekend met zijn salaris.
En het gaat verder: een scooter van Cition, de particuliere ordehandhavers wat betreft parkeerbeleid, scheurde veel te hard over de stoep, maar ging te snel voor mij om hem staande te kunnen houden.
Waarschijnlijk zijn dit maar incidenten en gelukkig hebben wij hier nog geen 'Amerikaanse toestanden' waarbij een agent kan roepen: "Natuurlijk schoot ik hem met acht kogels dood want hij had een blikje bier gejat en zei dat hij mij wel in elkaar zou slaan als ik hem zou arresteren. Niet mijn schuld dat ik zijn pen voor een mes aanzag."
Maar misschien moet de overheid wat budget regelen voor een opfriscursus voor ordehandhavers.
O, en misschien leuk om te weten: wanneer het paard van een lid van de bereden politie zijn behoefte doet op de openbare weg is de agent volgens afspraak verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Tenzij hij natuurlijk in wilde achtervolging is of het incident plaatsvindt op een plek waar nauwelijks burgers er last van kunnen hebben. Zoals een bospad. Let wel: dit is een afspraak dus als een agent er zich niet aan houdt, heeft dat verder geen juridische consequenties.
En als u het – om wat voor reden dan ook – niet kunt laten een agent uit te foeteren, roep dan niet: 'Je bent een.....(lichaamsdeel, dier of combinatie daarvan naar keuze)!' maar roep: 'Ik vind je een...(...)'. Het eerste geval geldt namelijk als belediging van een ambtenaar in functie en het tweede valt onder vrijheid van meningsuiting.
Hoe het ook zij: als burger bent u niet verplicht uw mond te houden als u een overtreding ziet. Zelfs wanneer die overtreding wordt begaan door een ordehandhaver.
Behangerslijm is gewoon aardappelzetmeel eigenlijk hetzelfde wat in een pakje droge soep gaat met dat verschil dat de zetmeel in de soep gerafafineerder is, d.wz. moleculen van dezelfde lengte opdat het niet gaat klonteren. Waterglas wordt gebruikt om de poster te beschermen tegen regen.
Wat betreft die agent, de ontheffing RVV hoort bij het voertuig. Domweg gezegd hij mag alle verkeerstekens negeren, op de stoep rijden enzovoorts. Maar er zijn meer voertuigen die een ontheffing RVV hebben maar meestal beperkt. Denk aan pakjesbezorgers, busjes van KPN en UPC e.d.
Maar die ontheffing moet wel betrekking hebben op het uitvoering van de dienst. Neem je het voertuig mee en ga je op je vrije zaterdag boodschappen doen en je zet je wagen op de stoep, dan ben je wel mooi de sjaak als je betrapt wordt.
Heel ergerlijk voorbeeld van misbruik zag ik een jaar of acht geleden. Politiewagen van bureau 's Gravenzandeplein reed naar de snackbar in de Camperstraat, parkeerde de auto zo dat er niemand meer langs kon en even later kwam er 1 smeris uit met 3 zakken vette bek en 1 smeris om die andere te dekken. Per slot van rekening is het wel in Oost hè!