Home > > Ondernemers willen fietsbelasting voor bewoners?

Ondernemers willen fietsbelasting voor bewoners?

Mijn buurtondernemers willen dat ik fietsbelasting ga betalen om fietsparkeerplekken in het centrum te kunnen realiseren. Meer fietsparkeerplekken zijn hard nodig. Maar, is het terecht dat de ondernemers de rekening daarvoor neerleggen bij de Amsterdammers? Volgens mij niet. Het is een vreemd plan van de ondernemers van Amsterdam City.

In een leefbare en economisch vitale binnenstad moeten voetgangers en fietsers ruim baan krijgen. Die geven meer geld uit in de binnenstad, tonen alle onderzoeken aan. Ook ik koop mijn boodschappen bij de lokale slager en de groentestal, ik haal de Nespressocups bij de Bijenkorf en drink vele biertjes op de terrassen van de ondernemers van Amsterdam City. Dat doe ik samen met 80.000 centrumbewoners en dagelijks zo’n 200.000 bezoekers. Die komen in overgrote meerderheid te voet en met de fiets in de binnenstad.

Lusten en lasten
De rekening van het fietsparkeren zonder meer bij de Amsterdammers neerleggen getuigt niet van creativiteit en klopt ook niet. Fietsers en voetgangers leveren veel meer op dan zij de maatschappij kosten. In tegenstelling tot personenauto’s, vrachtwagens en touringcars zijn fietsers (en voetgangers) nu al nettobetalers van infrastructuur. Fietsers en voetgangers zouden daarom juist minder moeten gaan betalen. Amsterdam City doet er verstandig aan meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers, en juist minder ruimte voor vrachtwagens en touringcars. Zij laten de maatschappij achter met onbetaalde rekeningen.

Bij de lusten van het ondernemen horen ook de lasten. De ondernemers zouden voorzieningen voor hun klanten en gasten, en ook voor hun naaste buren, toch zelf samen met de gemeente moeten regelen met publiek-private-samenwerking. Daar hebben zij zelf direct een belang bij.

Belonen
De goede ideeën achter het plan van Amsterdam City raken door de aandacht van de media voor de fietsbelasting buiten beeld. Amsterdam moet de enorme groei van fietsers in de binnenstad natuurlijk controleren. Er is simpelweg niet voldoende fietsparkeergelegenheid en vooral voetgangers krijgen niet de ruimte die ze verdienen.

Nu nadenken over fietsregistratie met chips is een prima plan. Zeker als die fietsregistratie wordt gebruikt om de goede gebruikers te belonen. Gratis, goede en beveiligde, fietsparkeervoorzieningen voor die fietsers die het nodig hebben. Betaald, voor die gebruikers die er slecht gebruik van maken. Ik wil dat gesprek graag nog eens aan met Amsterdam City.


twee reacties op "Ondernemers willen fietsbelasting voor bewoners?"

Ton Kloppenborg
-1-  Ton Kloppenborg:
Hoe denken de Amsterdame ondernemers over het bezoek van niet-ingezetenen? Willen zij die niet op terras of in de winkel? Dwaas plan!
Ron Willems
-2-  Ron Willems:
Zijn die "ondernemers nu helemaal van de pot getrokken ? Zijn het wel ondernemers? Je wilt toch mensen in en om je shop hebben ? Dan moet je ze niet de stad uit jagen!! en zorgen dat ze ergens anders hun boodschappen gaan doen. Als automobilist ben ik ook door het gemeente parkeerbeleid de auto uit getrokken (getrapt) en gaan fietsen, en nu moeten we dan vooroorlogse zogenaamde fietsbelasting gaan betalen,waar praat men over , laat de oorlog hier buiten,daar heeft mokum al genoeg last van gehad Het is gewoon een zaak van POEN , rechts of links om maar poen moet er komen, Ik zou zeggen heel verrot slecht plan, ga lekker in noord shoppen parkeerplaatsen genoeg, (zondags vrij parkeren ) het is er groen en ruim , en straks als de metro gaat rijden niet ver vanuit het centrum, kom naar noord zou ik zeggen.. groet ron willems.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.