Home > > Woning delen: niks mee mis, toch?

Woning delen: niks mee mis, toch?

Woning delen: niks mee mis, toch?

Goede vriend Tom vertelde 20 jaar geleden dat hij elke maand wel ergens naar toe ging en dan zijn woning met andere leuke mensen ruilde via het internet. Hij ging naar San Francisco, Hong Kong, Parijs en New York. Ik vond het een raar idee om vreemde mensen in mijn huis te laten. Tom was er zielsgelukkig mee en kwam met de mooiste verhalen thuis.

Met het delen van woonruimte is helemaal niets mis. Of dat nu tijdens de vakantie is of een logeerkamer met een heerlijk zachtgekookt eitje als ontbijt. Het is veel leuker dan slapen in een anonieme hotelketens waar je om 11 uur je kamer wordt uitgejaagd en 25 euro kwijt bent voor een leeggeroofd ontbijtbuffet. Veel vrienden bieden hun kamer of etage me de beste bedoelingen aan.

Jammer genoeg gebeurt het woningdelen steeds minder door leuke mensen met goede bedoelingen. Het grote geld heeft ontdekt dat met hotelverhuur meer te verdienen is dan met drugs- of vrouwenhandel. Schatting lopen uiteen van officieel 4.000 woningen en onofficieel 10.000 woningen die in de binnenstad nu structureel verhuurd worden aan toeristen.

De recente rapportage in Quote was ontluisterend. Het in sympathieke concept van woning delen is gekaapt door vastgoedjongens die via tussenpersonen woningen permanent aan toeristen verhuren. Daarnaast draagt het merendeel van de verhuurders geen belasting af. Medebewoners klagen over de overlast die de verhuur soms met zich meebrengt. Wereldwijd zijn er problemen met Airbnb. 

Wij hebben in de Parijse Marais een bnb-appartement gehuurd tijdens het hemelvaartsweekend. In de Marais is meer dan eenderde van de woningen structureel voor hotelverhuur. De buurt barst van de lavendelzeep boetiekjes, baardkammen juweliers, confiture comptoirs en wijnwinkels. Voor een rol pleepapier moet je met de metro naar een andere wijk. Een vierkante meter woonruimte kost nu 10.000 tot 12.000 euro.

Onze bnb-aanbieder had wel een oplossing als we in Parijs wilden investeren. Als je 35% aanbetaalde voor het appartement, dan garandeerde hij de verhuur (en regelde de vergunning) en dan was het appartement binnen 10 jaar geheel jouw eigendom. Een aantrekkelijk aanbod nu de bank geld vraagt als je het op de spaarrekening laat staan. Maar, ook zorgwekkend. De Marais is in de greep van speculanten. Stel je voor dat dit ook in Amsterdam kan. Gelukkig zit het gemeentebestuur nu bovenop het dossier.

Het is mooi als Amsterdammers met veel liefde hun persoonlijke woonruimte willen delen met gasten. Het is goed dat de website Airbnb gaat samenwerken met de gemeente. Zo kan de stad (toeristen)belasting innen en gevaarlijke en overlastgevende illegale hotels aanpakken. Melden helpt, leert ervaring in onze straat. 

De gemeente schroomt er ook niet meer om de toeristen uit hun illegale hotel op straat te zetten. Dat bleek tijdens het hemelvaartweekend. Samenwerking met Airbnb kan bezoekers helpen een eerlijk bed and breakfast te vinden. De gemeente moet toeristen dan wel beter informeren over de spelregels dan ze nu doen, namelijk helemaal niet.

De deeleconomie gaat steeds verder. We delen onze huiskamer als restaurant. We delen onze auto. En, we delen onze spullen en menskracht. Niet delen.... da's pas armoede, staat op de website van deeleconomie.nl.

Bij Airbnb, maar ook bij andere aanbieders in de deeleconomie, gaat het juist om reputatie, vertrouwen en gunnen. Als de deeleconomie enkel leidt tot het omzeilen van belastingen, bestemmingsplannen en regelgeving die voor normale ondernemers in de sector wel gelden en streng worden gehandhaafd, dan is ingrijpen op zijn plaats. Als blijkt dat weinigen delen en velen nemen dan werkt de deeleconomie simpelweg niet. 

Woning delen? Niks mee mis als het met liefde en zorg gebeurt...


drie reacties op "Woning delen: niks mee mis, toch?"

Eric
-1-  Eric:
Recent in de VvE een illegale Airbnb meegemaakt. Het appartement van 60 m2 werd aangeboden voor 8 personen. Was geregeld via een huurder en een woningbemiddelaar die optreedt namens de eigenaar, die het pand geërfd heeft en in het buitenland woont. Voldeed volstrekt niet aan de voorwaarden van de gemeente en zorgde voor overlast binnen ons kleine appartementencomplex.

Airbnb is een sympathiek idee maar het is gekaapt door goudzoekers, die op zoek zijn naar geld, zonder daar zelf veel voor te hoeven doen. En voor je het weet is jouw stijlvolle appartement opeens het decor voor een XXX-film. Dat was toch niet helemaal de bedoeling.
Suffie
-2-  Suffie:
Als ze het netjes achterlaten... ;-)
JohnN
-3-  JohnN:
Woningswappen is heel iets anders dan wat hier beschreven wordt.
Hier gaat het om een fenomeen dat in elke echte internationaal grote stad aan de orde is. Blijkbaar niet uit te roeien, maar voor Walther blijkbaar een open zenuw ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.