Home > > Nieuwe hotels? Dan woonruimteneutraal ontwikkelen

Nieuwe hotels? Dan woonruimteneutraal ontwikkelen

Vorige week was er weer even commotie over een nieuw luxehotel in de Industrieele Groote Club op de Dam. Het hotelverbod dat de gemeente vorig jaar presenteerde voor de binnenstad is boterzacht.
Het is niet het laatste project in de binnenstad waarbij meer ruimte komt voor hotelkamers en het zal hierbij ook niet blijven met de verwachte groei van het toerisme. D66 Amsterdam maakt zich zorgen over hoge bezettinggraad en de daaruit volgende stijging in prijzen en de daling van Amsterdam op de lijst van populairste congressteden.

“Er is nog ruimte voor meer hotelkamers”, stelde Dirk Bakker, Partner en Director Hotels bij vastgoedadviseur Colliers International, onlangs in het NVMagazine. En, die hotels leveren stevige rendementen op. Inmiddels heeft Guus Bakker (D66 Amsterdam) gevraagd om meer ruimte voor hotelkamers in Amsterdam vanwege de banen die hotelkamers opleveren. Het NVM-blaadje vergeet te melden dat er in Amsterdam ook ruimte is voor veel meer woningen en vergeet Guus Bakker dat ook bewoners banen opleveren.

Per maand groeit de bevolking van Amsterdam met zo'n duizend inwoners. Er is een behoefte van 500 nieuwe woningen per maand. Hoe zorgen we ervoor dat Amsterdam een leefbare en levendige stad is en blijft als steeds weer woonruimte verdwijnt?

Waarom legt de gemeente de projectontwikkelaars niet de eis op dat ze ‘woonruimteneutraal ontwikkelen’? Als we vliegen dan compenseren we onze CO2 met het behoud van oerwouden in Zuid Amerika, toch? Dat kan ook hier.

Voor elke vierkante meter hotel, bed-and-breakfast of short stay moet de eigenaar ook zorgen voor een vierkante meter woonruimte in hetzelfde stadsdeel. Voor projectontwikkelaars die nieuwe woningen bouwen gelden vergelijkbare regels voor het aandeel sociaal woningbouw. Waarom zou dat ook niet voor gelden voor de ontwikkelaars van hotels?
In de meer dan 1 miljoen leegstaande vierkante meters in Amsterdam kunnen 10.000 tot 15.000 appartementen worden gerealiseerd, ook in de binnenstad. Dat levert die ontwikkelaars ook geld op als ze dat slim doen.

Natuurlijk is die woonruimtecompensatie ingewikkeld, maar dat compenseert de eenvoud waarmee de afgelopen 10 jaar eigenaren woningen hebben geannexeerd en gelegaliseerd voor toeristisch gebruik. Zo dragen de ontwikkelaars ook hun steentje bij bij aan de echte, structurele ontwikkeling van Amsterdam.


Een reactie op "Nieuwe hotels? Dan woonruimteneutraal ontwikkelen"

Herbert
-1-  Herbert:
13.000 woningen in Amsterdam staan meer dan 18 maanden geboekt als leeg. Echt leeg staan ze niet natuurlijk. Een deel staat leeg boven winkels waarvan de eigenaar het niet interessant vind om die woning te verhuren, een ander deel staat leeg omdat de woningbouwcorporatie die woning wil verkopen maar een groot deel wordt natuurlijk illegaal verhuurd. Aan bewoners, als short stay of als illegaal hotel. Het lijkt mij geen rocketscience om dat te controleren.
Hoezo kan een woning anderhalf jaar leeg staan? Wie betaalt dat? Wordt er geen energie en water afgenomen?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.