Home > > Ajax-hooligans doen niet aan zelfkritiek

Ajax-hooligans doen niet aan zelfkritiek

Het oude Ajax-logo

Ajax verloor zondag van zichzelf. De voetbalclub verloor in de eerste plaats van het eigen team dat de bekerfinale tegen PEC Zwolle niet serieus leek te nemen en daarvoor de deksel keihard op de neus kreeg: 1-5. Maar bovenal verloor Ajax zondag van de eigen supporters, of beter gezegd: een deel van de achterban dat je eigenlijk geen supporter mag noemen. Ze vernielden het interieur van de Rotterdamse Kuip en ontregelden de wedstrijd door vuurwerk op het veld te gooien – daarmee riskerend dat de eigen spelers geraakt werden, maar bovenal dat hun eigen club zou worden gediskwalificeerd. Niet voor niets beet de woedende Ajax-directeur Edwin van der Sar hen toe: “Kappen met deze shit! Zo gaat Ajax naar de klote!”

Na alle publieke verontwaardiging hoop je stiekem dat de harde kern van de Ajax-supporters tot enige zelfreflectie in staat zou zijn. Het tegendeel is waar. Op F-side.nl verscheen maandag een ronduit genante column waar iedereen de schuld kreeg van de ongeregeldheden, behalve de hooligans zelf. Laten we even lezen wat de wijze heren van de F-side te melden hebben.

“De F-Side is groot geworden met vuurwerk. Honderdduizendklappers en fakkels waren eerder regel dan uitzondering in de Meer. Nooit gewonden, nooit gezeik. Toch was er een hoge pief bij de FIFA die vond dat vuurwerk niet meer mocht. Vuurwerk werd verboden.”

Wereldvreemd
Je moet onder een steen hebben geleefd als je anno 2014 nog steeds denkt dat vuurwerk onschadelijk is, maar de F-side is blijkbaar zo wereldvreemd. Jaarlijks verliezen mensen handen, ogen en oren dankzij het vuurwerk op oudejaarsdag, maar bij de F-side heet dat: “Nooit gewonden, nooit gezeik.” Bovendien vergeten de heren hooligans dat de F-side niet de maat der dingen is, zoals de zon ook niet rond de aarde draait. Vroeger was voetbal een sport zonder ongeregeldheden, met stadions vol mannen met gleufhoeden. En nee, die staken nooit, werkelijk nooit vuurwerk af. Oftewel: als je naar het verleden wijst, doe dat dan niet zo selectief. Voetbal is groot geworden zónder vuurwerk. En zónder hooligans.

Hebben de columnisten van F-side.nl dan helemaal geen zelfreflectie? Jawel, het lukt ze in welgeteld één zin: “Oké, misschien was het allemaal niet heel erg handig getimed.” Direct daarna wordt doodleuk opnieuw gedaan alsof de neuzen bloeden: “Buiten die paar brandplekken op het veld en een ingelaste pauze is er toch eigenlijk helemaal niets gebeurd.”

Schuldvraag
Het ligt namelijk niet aan die woeste horde hooligans, maar aan de rest van de wereld. Aan de scheidsrechter Bas Nijhuis (“die het zelfs nodig vond de wedstrijd een half uur te moeten staken”), aan de bobo’s in de skybox (“met hun champagne en kreeft”), aan de aanwezige Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg (“Straffen, stadionverboden, snelrecht, niets is te gortig voor de politici”), aan staatssecretaris Fred Teeven (“niet vies van een dealtje met Amsterdamse penose”), aan minister Ivo Opstelten (“houdt de hand boven het hoofd van een vieze vuile kinderverkrachter”), tja, aan wie niet eigenlijk. Zelfs Vladimir Poetin, het bancaire systeem en de stervende kindjes in Afrika worden erbij gehaald.

De column op F-side.nl is een hemeltergend kijkje in het brein van de fanatieke Ajax-supporter. De hele wereld is schuldig aan alles, alleen de F-side (of in dit geval: Vak 410) treft geen blaam. De harde kern van Ajax voelt zich miskend en geschoffeerd, spreekt er schande van dat ze op social media worden uitgemaakt voor ‘doorgesnoven malloten, hersenloze idioten, tuig van de richel’. O, wat zijn ze zielig.

Hooggeplaatste jongens
Gelukkig is er zelfs in dit zootje ongeregeld soms iemand die opstaat om z’n kameraden terecht te wijzen, want daags na deze column verschijnt er een ander statement op de website, na ‘overleg met hooggeplaatste jongens binnen de groep’. Die eerdere column ‘ging meer over de reacties op het gebeuren van gisteren, waarmee er voorbij is gegaan aan de daadwerkelijke actie’.

Komt er vervolgens een mea culpa? Welnee. “Vuurwerk is top, maar niet als daar eigen spelers mee worden geraakt.” Als er dus PEC-spelers zouden zijn geraakt, was er niets aan de hand geweest, aldus de F-side. “De harde kern was op het moment van gooien nog niet aanwezig in het stadion, anders had de harde kern meteen ingegrepen en daar een einde aan gemaakt.” Ons is dus zowaar nog een onderlinge matpartij bespaard gebleven.

Kort en klein
Dat de hooligans vervolgens het complete Feyenoord-stadion kort en klein hebben geslagen, blijft natuurlijk ook in dit naschrift onvermeld. Een beetje doorgesnoven hooligan doet namelijk niet aan zelfkritiek. Ik heb dan ook niet de illusie dat een levenslange schorsing dit soort tuig tot nadenken kan aanzetten. Toch is het de enige oplossing: zonder die idioten erbij wordt de volgende bekerfinale met Ajax erbij misschien toch weer gewoon een groot voetbalfeest, ook als je niet uit Zwolle komt.

Ajax, KNVB en Amsterdam, het is nu aan jullie om te laten zien dat er écht paal en perk gesteld kan worden aan dit soort uitwassen. Er is al genoeg gedoogd, zonder resultaat. Pak de harde kern aan, zodat volkssport nummer één weer echt een sport voor het hele volk wordt. Laat voetbal weer gewoon voetbal zijn.


vijf reacties op "Ajax-hooligans doen niet aan zelfkritiek"

Suffie
-1-  Suffie:
Het geinige is dat de 'hooggeplaatste jongens' (sic!) achteraf stellen dat zij tijdens het incident nog niet in het stadion waren, 'anders was dit niet gebeurd!' Nu blijkt het verhaal vermoedelijk net omgekeerd: omdat de 'hooggeplaatste jongens' nog niet op hun stoeltjes zaten, moest de wedstrijd op hun bevel 'even worden stilgelegd' totdat hun vertraagde bus was gearriveerd.

Darwin, waar ben je als we je nodig hebben...?
Sven
-2-  Sven:
Hulde! Erg sterk geschreven en volkomen waar! Laat de onzin om het voetbal heen ophouden en laat alles weer om het voetbal zelf draaien. Rivaliteit is gezond maar dan wel op een normale manier.

Sven- Feyenoord seizoenkaarthouder
http://www.wijzijnfey.nl
Karel
-3-  Karel:
Jeroen Mirck wint de wedstrijd "Hoeveel open deuren kan je intrappen". Gefeli.
df
-4-  df:
Minderwaardige mensen, die randdebiele idioten...
Jeroen Mirck
Ook voor open doel moet je scoren, Karel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.