OMA is eigenlijk OPA. Landelijk doet de partij mee onder de naam OPA, maar in Amsterdam was die naam al geclaimd door een andere OPA. Dus OPA is ook weer géén OPA. Volgt u het nog?
Om kort te gaan: OMA is in Amsterdam de ouderenpartij met David Pinto aan het roer, OPA is in Amsterdam de ouderenpartij met Luud Schimmelpennink op kop.
De landelijke OPA is een afsplitsing van 50Plus en heeft niets te maken met de Amsterdamse OPA.
OMA staat voor: Onbevreesd, Modern, Authentiek. Tja, dat krijg je als eerst de afkorting moet verzinnen en daarna inderhaast de betekenis.
Vergeefse moeite
Partijen die zich op lokaal niveau richten op de oudere kiezer doen volgens mij vergeefse moeite. Zeventig is het nieuwe vijftig en de senioren van tegenwoordig willen helemaal niet geassocieerd worden met oud, grijs, bejaard en zielig.
Zelfs al ze dat wél zijn. De kunst van 'het moderne oud worden' is nu eenmaal zo lang mogelijk in de ontkenningsfase te blijven.
OMA-lijsttrekker David Pinto riep het nota bene zelf al: "Ik ben ergens rond de 60, maar voel me als een jonge hond." Pinto's wieg stond in het Marokkaanse Atlasgebergte. Zijn geboortedatum is indertijd niet precies vastgelegd. Voor hetzelfde geld is deze jonge hond dus al hoogbejaard.
Kansloos
Ondanks de betrekkelijke kansloosheid werpt OMA zich met maar liefst 18 kandidaten in de verkiezingsstrijd. David Pinto is dus de lijsttrekker, op 3 staat de eveneens redelijk bekende (voor ouderen dan) Joop Oonk. Hij regelde onlangs nog een groot interview met zichzelf in de bijlage van het Parool. Het leverde geen prachtige politieke vergezichten op.
Geen partijdiscipline
Opmerkelijk aan OMA is dat elke kandidaat z'n eigen standpunten inbrengt en dus niet gebonden is aan een collectief partijstandpunt. Iedereen mag in de raad in principe roepen wat hij of zij wil. Geen partijdiscipline, dat is pas echte democratie, vinden ze.
Om toch een indruk te geven: door de bank genomen zijn het nogal liberale standpunten (we mogen ze niet 'rechts' noemen van Pinto, maar ze zijn het natuurlijk wel).
De speerpunten van OMA volgens Pinto: de politie beter toerusten om de oververtegenwoordiging van Marokkaanse Amsterdammers in de misdaad terug te dringen, wethouders die grove blunders begaan moeten opstappen, elke Amsterdammer krijgt op z'n 65ste een gratis iPad tegen de vereenzaming.
Samenraapsel
Nu dacht ik toch dat een partij juist bedoeld was om mensen met dezelfde politieke doelstellingen en idealen in zich te verenigen, om zodoende samen sterk te staan. Als je dat principe loslaat wordt het een samenraapsel van uiteenlopende meningen. Op de vergadering roepen ze die meningen dan allemaal door elkaar en is er binnen de kortste keren ruzie in de tent. De zoveelste afsplitsing is in zulke gevallen niet ver weg. Dan zitten we over vier jaar weer met een OPOE.
Kortom, ik geloof niet dat OMA een lang leven beschoren is.
Als laatste de opmerking dat zowel OPA (landelijk) als OMA (Amsterdam) GEEN partijen zijn maar onderdeel van een beweging. Dat maakt niet alleen dat het systeem dat we volgen wat moeilijker begrepen wordt (andere uitgangspunten), maar ook dat de niet intern betrokkenen (de buitenwacht) regelmatig verkeerde vergelijkingen maken. Zo hebben we bijvoorbeeld geen lijsttrekker, kennen we ook geen leden (wel groepen kandidaten) en staan we individuele programma's toe. In meer dan 42 steden doen we mee aan de GR14 en tot nog toe blijkt dat verschil van mening binnen de groepen wonderwel in bijna alle gevallen gerespecteerd te kunnen worden en leidt het tot interessante afwegingen en discussies. De betrokkenheid van een ieder wordt dus vergroot. Respect voor elkaar is hierbij cruciaal. Als er al een zwak punt in deze manier van werken van OPA en OMA zit dan is het dat juist de factor respect in onze samenleving aan erosie onderhevig is (helaas!). Zonder respect valt de OPABEWEGING uit elkaar (maar onze samenleving ook).
Dick Schouw
Initiator OPABEWEGING