Home > > Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA

Luchtige rondgang langs de kleinste partijen (6)

Luud Schimmelpennink

OPA is linkser dan OMA en volgens de peilingen zou de partij wel eens de enige van de tot dusver besproken kleintjes kunnen zijn die een zetel verovert. Ook Ouderen Partij Amsterdam richt zich op de 'ouderen', met de volgende nuancering: ‘Voor moderne ouderen, altijd met een uitgestoken hand naar jongeren’.

Lijsttrekker Luud Schimmelpennink is het boegbeeld van de partij, bekend van provo, witte fiets en witkar. Een Amsterdams icoon dus waar menig links georiënteerde partij jaloers op kan zijn. Behalve de PvdA dan. Daar waren ze hem blijkbaar liever kwijt dan rijk en werd hij niet meer serieus genomen. Het is min of meer tekenend voor de crisis waarin die partij verkeert. Op plaats twee staat een blonde stoot die ik verder niet ken. Maar uit de reclamewereld weten wij dat blonde stoten altijd publiekstrekkers zijn, dus baat het niet dan schaadt het niet voor OPA.

Wat wil OPA? In de eerste plaats inzetten op kleinschaligheid, de menselijke maat. Daarnaast is er ook bij deze partij gratis OV, maar dan alleen voor 65-plussers, stadspashouders en mantelzorgers. Die laatste groep lijkt mij een beetje lastig te controleren. Verder aanvullend individueel openbaar vervoer: witfietsen, witkarren en gedeelde elektrische auto's. Prioriteit is er ook voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening. 

Mede met het oog op de overdracht van de WMO naar gemeenten pleit OPA voor een aparte wethouder Ouderenbeleid. Gezien de te verwachten chaos bij deze overheveling is dat misschien niet eens zo'n slecht idee.

Verder treffen we ook bij OPA de gebruikelijke punten als onderwijs (kleinschalig), veiligheid voor ouderen en aandacht voor de (daar is ie weer!) de ZZP'er. In dit specifieke geval de oudere ZZP'er.

OPA heeft nog meer in petto voor de oudere Amsterdammer: een jaarlijkse medicijn-, welzijns- en gezondheidscheck, een werkgelegenheidsplan voor 50-plussers, adequate huisvesting, eenzaamheidsbestrijding en bevordering van de sociale cohesie door dienstenruil. De rotzooi op straat moet voortvarend worden aangepakt. Vooral dat laatste zal de moderne oudere over de streep trekken, lijkt me.

Samengevat heeft OPA een sociaal programma, specifiek gericht op ondersteuning van de oudere, niet al te vermogende Amsterdammers. De rijke pensionado's hebben OPA helemaal niet nodig.

Goede punten zijn de ouderenwethouder, een werkgelegenheidsplan voor 50-plussers (want waarom alleen aandacht voor jongeren, nietwaar?) en de aandacht voor medische en maatschappelijke ondersteuning. Een raadszeteltje voor OPA kan dus best goed zijn om het college scherp te houden op het gebied van het ouderenbeleid en zorg. Zeker gezien alle zorgtaken die het kabinet voor het gemak maar over de gemeenteschutting heeft geflikkerd.

Tenslotte
U vraagt zich nu misschien af: en die andere kleine partijen dan? Zoals daar nog zijn de onvermijdelijke Trotsen en Leefbaren?
En de Republikeinse partij (lijst 17), de Partij Voor Vrije Amsterdammers (PVVA, lijst 18), Nieuwe Amsterdamse Toekomst (NAT, lijst 20), de Multicultureel Plus Partij (M+, lijst 22), Visie op Amsterdam van Ina Brouwer (lijst 24), de Partij van de Eenheid (lijst 25) en de Libertarische Partij (LP, lijst 27)?

U begrijpt: ik ga dat niet meer redden voor de verkiezingen. Een inschattingsfoutje mijnerzijds. Sorry. Maar dat is peanuts vergeleken bij de gigantische inschattingsfout van de zojuist genoemde partijtjes, beweginkjes, groepjes en borreltafelclubjes die denken ook maar een schijn van kans te hebben op het Amsterdamse politieke toneel. Niet voor elke mening hoeft een partij te worden opgericht, lijkt mij zo.


tien reacties op "Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 13 - OPA"

JohnN
-1-  JohnN:
Ha, ha, een wijze conclusie getrokken aan het slot van dit betoog! Het zouden zomaar de woorden van een "oudere" kunnen zijn... Ik word zelf (ook begenadigd met enige cynische humor) een beetje treurig van al die verspilde energie waarmee zoveel mensen zich op hun eigen enige ware politieke lijn hebben gestort.
Het lijkt wel een teken van de tijd: individualisme, iedereen zijn eigen partij.
Een advies aan PvdA Amsterdam: laten ze Luud Schimmelpenninck weer in de armen sluiten, desnoods met de blonde stoot erbij uit marketing technische overweging. En dan als wisselgeld die "ouderenwethouder" aan het college toevoegen. Wie weet kan dat hen nog redden.
Bart van der Kolk
-2-  Bart van der Kolk:
Laat me raden: OPA is liever dan OMA? of zoiets.. In Lelystad bestaat OPA+ , ik begrijp dat dat zoiets is als 'superopa' ? Ze noemen zich een 'beweging', ik zie uitsluitend gefrustreerde ex-raadsleden in dat clubje. Naar mijn idee zijn de 'lokalo's na deze verkiezingen hopelijk verkiezingsmoe. Politiek is een serieus vak en hartstikke vermoeiend. Dat ondervinden de landelijke partijen these days. De meeste lokalo's zijn mogelijkerwijs wel van goede wil (hopelijk breder georienteerd dan de eigen straat of hobby) maar iig vooral ongeschoold in het politieke vak.. Dat kun je dus beter aan geschoolde politici overlaten. Ik zou bijna zeggen: mensen, ga niet in de politiek, tenzij je er je vak of beroep van wil maken. Anders zitten we als Nederland over 4 jaar vooral met veel failliete gemeenten, of met de kosten van domme beslissingen... Lokale politiek gaat over veel meer dan stoeptegels of groenonderhoud, of parkeergelden. De helft van Nederland kent zijn of haar lokale politici niet, en heeft geen idee over hoeveel geld de gemeente aan haar burgers besteedt... Om een voorbeeld te noemen: in Lelystad gaat het over meer dan 300 mio in de begroting, in Amsterdam:...
Daarom: kies, maar kies op een ervaren politicus..
Kyra
-3-  Kyra:
Hi Arnoud,
Heldere analyse van de standpunten van OPA. Lekker positief ook.
Alleen dat van die blonde stoot... mmm, nogal flauw. Je begint bij Luud toch ook niet over zijn grijze haren. Hou het bij de inhoud; neem eens contact met Helen op om te vragen waar ze voor staat. Of desnoods met mij (nr. 4), de bruinharige ; -)
JohnN
-4-  JohnN:
@Kyra: zit er toch nog een beetje humor in om een politiek stukje dat anders niet te pruimen zou zijn een beetje verteerbaar te maken... en dan mag het weer niet. Laat dat Pavlov hondje toch even lekker slapen in zijn mandje. Waar OPA voor staat wordt uitgebreid behandeld, waarom moet Helen dan een persoonlijk interview krijgen om te vragen waar ze voor staat? Iets anders dan tevoren opgesomd? mmmm je maakt je medekandidaat verdacht...
Herbert
-5-  Herbert:
@Arnoud, de PvdA heeft Luud niet uit de partij gezet, dat heeft hij zelf gedaan. Als raadslid functioneerde hij niet al te best, was vaak afwezig, en kreeg een niet verkiesbare plaatst aangeboden hetgeen hij niet pikte. Bij de PvdA mag je lid zijn van meerdere partijen maar als je voor een andere partij actief wordt en op een lijst gaat staan, dan ben je automatische lid af. Overigens zijn Luud en de PvdA in goede harmonie uit elkaar gegaan. Terecht want Luud heeft veel betekend voor de PvdA in de laatste 50 jaar.
dejong
-6-  dejong:
de beschaving van een land herkent men aan HOE zij met ouderen omgaan... laten we alle ouderen, links en rechts, een waardig oud zijn gunnen...
Arnoud
-7-  Arnoud :
@Herbert: Dank voor je aanvulling. Laten we het er maar op houden dat Luud en de PvdA na al die tijd op elkaar uitgekeken waren. ;-)

@Kyra: Kijk, hier slaat de jaloezie al toe binnen de fractie. ;-) En ach, gun de moderne oudere man ook eens een pretje.
Helen
-8-  Helen:
Hallo Arnoud,

Dank je wel voor het leuke artikel. Je hebt een goede analyse gemaakt van het programma en humor zeer belangrijk. En bedankt voor het compliment.
En nu graag aan de slag in de politiek. Voor een sociaal en zorgzaam Amsterdam.

Groet Helen Roeten
Arnoud
-9-  Arnoud :
@Helen: ik ben opgelucht dat je het sportief opvat. ;-) Leuk dat jullie hier reageren. Zouden meer politici moeten doen. Veel succes!
kopke12
-10-  kopke12:
Politiek is een serieus vak en hartstikke vermoeiend.
bart v/d kolk wat kan jij zwetsen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.