Home > > In de raad: Tweedeling?

In de raad: Tweedeling?

Voorzittershamer

Dit is mijn laatste raadscolumn. Niet omdat ik er geen zin meer in heb, maar omdat er over twee weken verkiezingen zijn. Na die verkiezingen verdwijnen de deelraden van Amsterdam. We krijgen er bestuurscommissies voor terug: kleinere deelraden met minder macht. En om je eerlijk te zeggen: daar maak ik me zorgen over.

Waarom maak ik me zorgen? Dat doe ik omdat de landelijke overheid een bootlading aan taken bij de gemeenten over de schutting gooit. Zoek het zelf maar uit, lijkt Den Haag te denken. Daarbij gaat het om belangrijke taken als zorg, welzijn en jeugdbeleid. De stad gaat de taken weer uitbesteden aan de stadsdelen… waar de deelraden net zijn afgeschaft. De 29 deelraadsleden worden vervangen door 15 leden van de bestuurscommissie. Twee keer zo weinig mensen dus. Ik maak me zorgen over het vele werk dat straks wordt uitgestort op de schouders van de vijftien mensen in de bestuurscommissie van Nieuw-West. Vijftien mensen die u op 19 maart mag kiezen. Ook op uw schouders rust dus een belangrijke verantwoordelijkheid

Waar ik me ook zorgen over maak, is de situatie waarin we ons nu bevinden. Er is nog altijd een crisis, er is armoede, ja, er is zelfs een tweedeling in de samenleving. Tussen arm en rijk, tussen de kansrijken en de kansarmen. Al mag ik de term ‘tweedeling’ eigenlijk niet meer gebruiken van de Adviesraad Diversiteit en Integratie (ADI) en Stad-Forum, zo schreven ze afgelopen week in hun rapport ‘Divers en ongedeeld’. Spreken over segregatie zou onnodig stigmatiseren. Persoonlijk vind ik het benoemen van problemen juist belangrijk om ze te kunnen oplossen, dus ben ik het niet met dit advies eens.

Toch begrijp ik ADI en Stad-Forum wel een beetje. Het woord ‘tweedeling’ wordt vaak misbruikt, zeker in de huidige verkiezingscampagne. Zo hoor ik PvdA’ers roepen dat ik als D66’er verantwoordelijk zou zijn voor die tweedeling. Wat een gotspe. PvdA en D66 werken in Nieuw-West al vier jaar prima samen, dus zijn we samen verantwoordelijk voor het gevoerde beleid: alles wat goed gaat én alles wat beter kan. We bestrijden juist samen de tweedeling, door te investeren in extra taalonderwijs, extra schuldhulpverlening, extra stages, betere scholen en een beter economisch klimaat. Als er een tweedeling is, dan draagt de PvdA daar evengoed verantwoordelijk voor. Sterker nog: de PvdA is al 66 jaar aan de macht in Amsterdam. Hoe méér verantwoordelijk kun je zijn?

Vijf jaar geleden koos ik ervoor om de lokale politiek in te gaan omdat ik de beeldvorming van stadsdeel Nieuw-West te negatief vond. Je las in de krant alleen maar wat er mis ging, nooit wat er goed ging. Dat vond ik oneerlijk, dus wilde ik een bijdrage leveren. De afgelopen vier jaar is Nieuw-West enorm veranderd, verbeterd. De buurt is opgebloeid, het ‘Wilde Westen’ is ook Nice Nieuw-West gaan heten. Toch hoor je daar buiten Nieuw-West weinig over.

Op dat punt begrijp ik het adviesrapport ‘Divers en ongedeeld’ heel goed. ADI en Stad-Forum stellen namelijk ook dat de grens van arm en rijk niet haarfijn langs de Ring A10 West loopt. Het is niet zo dat alle kansrijken binnen de ring wonen, en alle kansarmen buiten de ring. Die tweedeling is niet alleen onjuist, hij is stigmatiserend. Natuurlijk heeft Nieuw-West behoefte aan extra taalonderwijs, extra schuldhulpverlening en een extra impuls van de lokale economie. Maar behandel ons niet als 140.000 paria’s die geen kans maken op een beter bestaan. Doe je dat wél, dan vergroot je de tweedeling. Daar is niemand bij gebaat.

Kortom: jazeker, ik maak me zorgen. Zorgen om deze mooie buurt buiten de ring. Een buurt met problemen, maar ook met kansen. Kansen die vragen om een sterke bestuurscommissie. Voor die bestuurscommissie heb ik me opnieuw kandidaat gesteld, want ik geloof erin dat Nieuw-West baat heeft bij continuïteit. Of ik word verkozen, dat bepaalt u, niet ik. Mocht ik worden herkozen, dan beloof ik te blijven strijden tegen de kunstmatige tweedeling tussen ‘binnen’ en ‘buiten’ de ring. Daar zal ik dan ook columns over blijven schrijven. Dus misschien is dit toch niet mijn laatste column. Tot ziens!


Reageer op "In de raad: Tweedeling?"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.