Home > > Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 10 - De Buren

Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 10 - De Buren

Ton plakt de poster van lijst 10 - bron: Facebook

Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Daaraan doen landelijk en lokaal bekende partijen mee, maar het evenement trekt ook altijd de nodige kleine partijtjes en groeperingen aan. Ze hebben één ding gemeen: ik heb er nog nooit van gehoord. Maar dat kan aan mij liggen.
Daarom wil ik mij in de aanloop naar de verkiezingen eens oriënteren op dit kleine verkiezingsgrut.
In deze eerste aflevering lijst 10: de blanco lijst. Zo staat hij althans in het overzicht van de gemeente.

Dat begint al veelbelovend. Een partij zonder naam. De lijst is overigens toch niet zó blanco, want er blijken twee leden op te staan: meneer Ton Thonon (lijsttrekker) en mevrouw Anuschka Groot (lijstduwer). Dat wordt dus even googelen.

Het kost mij enige moeite, maar gaandeweg vind ik Ton op Facebook. Blijkbaar heet de partij De Buren - Lijst 10.
Ton heeft filosofie gestudeerd aan de UvA. Het lijkt mij een aanwinst voor de gemeenteraad als er mensen in zitten die ervoor hebben doorgeleerd om wat langer en dieper over dingen na te denken. Daaraan heeft het tot dusver nog wel eens ontbroken.
Fotograferen kan Ton niet: bijna al zijn foto's op Facebook zijn onscherp. Maar daarmee valt te leven in de politiek.

Dan nog maar even verder in Google spitten op Lijst 10. Het is bijna onbegonnen werk. De Nationale Opsporingslijst staat nog eerder in de resultaten. We moeten het doen met het verkiezingsprogramma zoals Ton dat op zijn Facebookpagina heeft gezet (even naar beneden scrollen). Het is een sociaal programma:

De kern van ons programma is de leefbaarheid van Amsterdam en Amsterdammers, onze strijd tegen het uitkleden en ontmantelen en uitmelken van de Amsterdammers. Amsterdammers als buren voor elkaar.
De sociale uitverkoop van de stad. Door prijsopdrijving, uitverkoop van de sociale woningbouw, de alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud en algemene lasten verzwaring.

U merkt, hier kan een tekstschrijver nog wel enige goed werk verrichten. Een teveel aan metaforen verschuift het beeld al snel van figuurlijk naar letterlijk. Ik zie daardoor in mijn gedachten een Amsterdammer die zomaar midden op straat uitgekleed wordt. Hierna kan de ontmanteling van deze arme ingezetene plaatsvinden. Wat er daarna nog overblijft om uit te melken snap ik niet helemaal. De persoon in kwestie was immers al ontmanteld. Het zal wel verkiezingsjargon zijn. In elke geval wil Thon dat allemaal bestrijden en dat lijkt mij een goede instelling. Het vervolg van zijn programma staat op Facebook.

Al met al een sympathieke partij, maar ik denk niet dan Ton en Anuschka het gaan redden in al dat campagnegeweld. Volgens mij zijn er wel meer partijen die tegen het uitkleden van Amsterdammers zijn.


negen reacties op "Gemeenteraadsverkiezing: Lijst 10 - De Buren"

Jeroen Mirck
Een soort SP dus, maar dan niet de SP. Dat lijkt me niet erg onderscheidend. Vanavond zat ik trouwens bij een debat waar iemand van zo'n nieuwe partij aanwezig was: de Basisinkomenpartij (BIP). Kan ik misschien ook wel eens iets over schrijven, als jij het niet al van plan was.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Ja, ik zat me ook al af te vragen waarom ze niet gewoon lid werden van de SP. Maar daar schijnen toch weer nadelen aan te zitten, zoals het inleveren van je raadsvergoeding.
Herbert
-3-  Herbert:
Volgens mij moet je bij de SP ook je ziel inleveren.
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Herbert: Daar kon je wel eens gelijk in hebben. Dan toch maar een eigen partij, hoe kansloos ook (bij de sp kom je er toch ook niet tussen). ;-)
JohnN
-5-  JohnN:
@Arnoud: Is dat niet bij alle partijen het geval?
Het plaatje van de congressen valt het me altijd op: steeds weer de bekende hoofden op de voorste rijen
Arnoud
-6-  Arnoud :
@John: Ja, dat is ook weer waar.
Arie van Staveren
-7-  Arie van Staveren:
Open brief aan Pieter Hilhorst:

Dag Pieter,
Als we het nieuws mogen geloven gaat het niet goed met jullie campagne.

Zoals ik je al eerder schreef komt dat o.a. door de erg vage taal in jullie verkiezingsprogramma. Maar wellicht ook doordat de PvdA sterk geidentificeerd wordt met het regeringsbeleid waar je rivalen graag gebruik van maken om het debat te vertroebelen. Laat daarom jullie partij coryfeeën in Den Haag blijven. Dit is geen Haagse maar een Amsterdamse aangelegenheid!

Amsterdammers willen NU heel duidelijk weten wat de topprioriteiten zijn voor de PvdA waar jullie na 19 maart aan gaan werken. Put the money where your mouth is. In het eerste verkiezingsdebat pleitte je om parkeerinkomsten te besteden aan zaken zoals betaalbare huisvesting, werkeloosheid, onderwijs. Zaken die vele Amsterdammers aanspreken. Dat werd je niet in dank afgenomen door andere partijen. En sindsdien horen wij hier niets meer over.

Doe ook een hartstochtelijk pleidooi dat niet langer de gemeentelijke ivoren toren beslist maar dat bewoners mee mogen denken èn belissen wat er met hùn buurt gebeurt.

Het is niet te laat om het getij te keren! Ongeveer 40% van potentiële kiezers zweven en weten nog niet op welke partij ze gaan stemmen. Dat is geen wonder met al die vage pamfletten. Amsterdammers wachten op glasheldere taal die jullie sociaal-democratische principes verwoorden. Niet om een roos te krijgen want die verwelken.

Met vriendelijke groet,
Arie van Staveren
Bara
-8-  Bara :
Volgens mij is de partij al (17 maart) ter ziele... Anders wel heel weinig activiteiten voor een partij die twee dagen voor de verkiezingen staat.
bitje bit
-9-  bitje bit:
En we hebben ook bijzonder weinig meer teruggezien van de Buren tijdens en na de verkiezingen. Kortom lucht.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.