Home > > Meeuwen in het Oosterpark

Meeuwen in het Oosterpark

Meeuwen in het Oosterpark

elf reacties op "Meeuwen in het Oosterpark"

JohnN
-1-  JohnN:
Kokmeeuwen in hun winterkleed. Ze maken er een behoorlijke schijtbak van zo te zien.
De grote hoeveelheid meeuwen in de stad houdt waarschijnlijk verband met de manier waarop huisvuil ophaal is geregeld in Amsterdam. Meeuwen verblijven 's winters graag in steden waar regelmatig eetbaar afval in plastic zakken op straat ligt.
Hoek
-2-  Hoek:
Het zijn natuurlijk niet alleen de gedumpte en opengepikte vuilniszakken.
Meeuwen worden op grote schaal gevoerd met oude etensresten. Als er al een verbod bestaat op deze afval-dump is van handhaving geen enkele sprake. Met de verkiezingen in het verschiet is dat ook niet te verwachten. Een groot deel van deze vuilstort is te danken aan de gezochte potentiële PVDA kiezer. En deze groep ga je als bestuurder natuurlijk niet dwarsbomen.
Arnoud
-3-  Arnoud:
In de vorige reeks van Nederland van Boven (VPRO) zit een aflevering waarin je ziet hoe een meeuw met zendertje 's nachts bivakkeert bij Texel en iedere dag helemaal naar Amsterdam vliegt om te foerageren. Zo werkt dat dus.
Update: zie hier: http://youtu.be/QSOEhoy_XcM
Suffie
-4-  Suffie:
Als je nou zelfs van het schijtgedrag van Amsterdamse meeuwen weet af te wentelen op de PvdA, dan heb je toch écht hulp nodig.
JohnN
-5-  JohnN:
Bedankt Arnoud voor het youtube linkje. Bewijst weer dat het geen wonder is dat we veel meeuwen zien, ook ver landinwaarts. Vogels blijven me fascineren, mijn leven lang al. Bij mij in de buurt is er in een parkje een roekenkolonie. Ze komen elk jaar allemaal tegelijk weer terug, verleden week waren ze er opeens. Dan vraag ik me af waar ze tussen oktober en eind januari allemaal geweest zijn.
Hoek
-6-  Hoek:
@Suffie : Hulp is inderdaad hard nodig. Geloof mij, het is in Nieuw-West een vieze bende in de parken, in het water en op de bruggen. De grootste partij zou een verschil kunnen maken, maar kijkt liever een andere kant op. Haarlem overweegt een verbod op het voeren van meeuwen en een sanctie in de vorm van een boete. Of dat gaat helpen weet nog niemand, maar in elk geval onderkent het bestuur daar de problematiek en wil het er iets aan gaan doen.
Herbert
-7-  Herbert:
Eerlijk gezegd geloof ik dat filmpje niet. De meeste meeuwen zijn opportunisten, ze vreten bijna alles wat voor hun snavel komt. Waarom zou die meeuw meer dat 100 km vliegen als hij dat binnen 100 meter ook kan vinden? Alleen dieren die een speciaal dieet volgen maken grote afstanden om hun prooi te vangen. Zoals sommige valken die alleen maar korenwolven eten, bij wijze van spreken.

Maar voor mijn dagelijkse boodschappen ga ik echt niet naar de AH in Utrecht of de Dirk in Haarlem. Waarom zou ik?

En voor Hoek: Haarlem heft boetes omdat meeuwen vuilniszakken optrekken na het voeren. Dankzij het rode bestuur in Amsterdam hebben we vuilcontainers en daar kan een meeuw weinig mee.
Arnoud
-8-  Arnoud :
@Hoek: misschien is het je opgevallen dat er ook een wethouder van de PvdA in het Haarlemse college zit?
Ik denk dat het meeuwenbeleid weinig te maken heeft met politieke kleur.
JohnN
-9-  JohnN:
@Herbert: Uit ervaring kan ik zeggen dat zilvermeeuwen en kokmeeuwen gemakkelijk een halve dag lang achter een zeeschip blijven hangen, als je bijvoorbeeld uit IJmuiden uitvaart naar Scandinavië. Dan hebben ze dus minstens honderd tot honderdvijftig zeemijl af te leggen naar het dichtstbijzijnde land. Dat doen ze dus blijkbaar moeiteloos, begerig op de prooi die het schroefwater opwervelt.
Het zijn meesterlijke zeilers dus het kost hen maar een fractie van de energie die het werkelijk vliegende zou kosten. Ik geloof het filmpje wel, gewoon omdat je kunt zien hoe energie-efficiënt ze vliegen.
Herbert
-10-  Herbert:
@John, dat weet ik maar dan zit de meeuw wel vlak bij zijn prooi. Hij vliegt niet eerst 100 km om bij dat schip te komen.
Hoek
-11-  Hoek:
@Herbert : Haarlem beboet het handmatig voeren en dumpen van voedselresten.
Ik geloof wel in het feit dat meeuwen lang en ver vliegen, maar dan hebben ze daarvoor genoeg reden. zie : http://calidris.home.xs4all.nl/grotemeeu.. Amsterdam is niet de enige aantrekkelijke voederplaats c.q vuilnisbelt. Overlast in de vorm van oorverdovend gekrijs en uitwerpselen alsmede groei van rattenpopulaties in dichtbewoond gebied ( kort geleden is een nieuwe vorm van de ziekte van Weil ontdekt waartegen bv huisdieren apart moeten worden ingeent ) zijn te danken aan de gemakszuchtige burger zelf. Daarom hoop ik dat de politiek de ogen niet sluit, en dit groeiende probleem wil aanpakken. Wellicht kunnen we dan in de toekomst weer gewoon in een park op een bankje gaan zitten, en de brugleuning gebruiken waar deze voor is gemaakt. Op dit moment is dat in de stadsparken en aan grachten niet erg aantrekkelijk. De smeerboel op de foto boven dit artikel is veelzeggend genoeg.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.