
Heeft u wel eens geprobeerd om in de zomermaanden een medewerker van de gemeente te spreken te krijgen? Valt niet mee, hè?
De buurtcoördinator, de trouwambtenaar, het meldpunt overlast... allemaal niet tot nauwelijks bereikbaar.
In vakantietijd is bijna een derde van de hoofdstedelijke ambtenaren niet aanwezig op kantoor en de ambtenaren die overblijven werken op ongeveer 70 procent van de reguliere capaciteit.
Of doen heel hard hun best die indruk te wekken.
Deels komt het natuurlijk door de warmte en deels omdat dat nu eenmaal historisch zo is gegroeid. Ook bij andere bedrijven is duidelijk merkbaar dat wij in een welvarend land leven:
velen hebben zelfs genoeg geld over van hun salaris om zich een vakantie in het buitenland te kunnen veroorloven.
Om daar gezellig hangend aan de hotelbar tijdens het nuttigen van een cocktail-met-een-parapluutje à 12 euro samen met de andere Nederlandse hotelgasten te klagen over de kredietcrisis.
En dat zonder de droevige blikken in de ogen van de Portugese Piccolo of de Griekse Gastenhuisjesbeheerder te zien.
Alleen in de toeristenindustrie - en dan met name in de horeca - is het in Amsterdam in de zomer drukker dan in andere jaargetijden.
Om terug te komen op die ambtenaren: als alles in de stad keurig blijft reilen en zeilen terwijl het hele gemeentelijke apparaat op halve kracht draait,
houdt dat dan niet in dat heel veel ambtenaren in wezen overbodig zijn?
23 reacties op "Helft ambtenaren overbodig?"
Overigens wordt bij ambtenaren veel te vaak gedacht aan mannetjes en vrouwtjes achter een bureau, terwijl misschien wel het grootste deel van het ambtenarenkorps op straat rondloopt om de stad schoon te houden, de orde te bewaren of branden te blussen.
Misschien zijn er wat minder mensen om de telefoon op te nemen, dat zou kunnen, maar verder reilt en zeilt alles zoals het gewoonlijk doet.
@Sufie en @Milena
Ook jullie wil ik van harte bedanken voor jullie bijdrage in deze discussie. Zoals altijd was het ook met dit stukje mijn intentie om mensen aan het zelfstandig denken te krijgen. Ik lijk geslaagd in die opzet.
Mag ik jullie (als Arnoud het goed vindt uiteraard) uitnodigen om zélf eens een stukje te schrijven?
Ik ben heel erg benieuwd naar het - ongetwijfeld stevig onderbouwde - commentaar dat jullie op elkaar zullen leveren!
Tenzij jullie zo druk bezig zijn met kritiek op anderen leveren dat jullie daar geen tijd voor hebben natuurlijk.
Bijkomende complicatie is helaas dat jullie dat stukje moeten ondertekenen met je echte naam, zoals dat gebruikelijk is bij mensen die niet te laf zijn om voor hun eigen mening op te komen.
Ik ben heel benieuwd hoe jullie omgaan met deze uitdaging.
Helpt het als ik beloof niet al te kritisch om te gaan met jullie schrijfstijl en manier van betogen?
Bedankt voor de uitnodiging. Ik heb echter nooit zo de ambitie gehad andere mensen te vervelen met nietszeggende en ondoordachte stukjes, waarbij de kans groot zou zijn dat ze zouden rammelen aan alle kanten. Daar zou echt niemand vrolijk van worden, dus laat ik het maar niet doen.
Even terug naar het artikel, want daar gaat het over: als je eerst stelt dat het in de zomer lastig is om een ambtenaar te spreken te krijgen en uiteindelijk stelt dat we ze eigenlijk niet nodig hebben, dan vraag ik me af waar je heen wilt, zeker als je daar tussenin nog even een besmuikte verwijzing maakt naar het vooroordeel van de luie raamambtenaar die maar op halve kracht werkt (of doet alsof). Dat werkt leuk als je, zoals bij Geenstijl heel goed werkt, een stuk over het feitelijk disfunctioneren van een overheidsinstelling wat extra kleur wilt meegeven, maar hier vind ik het onnodig.
Ambtenarenorganisaties werken niet met poppetjes, maar met fte's (fulltime equivalent). De arbeidscapaciteit van een fte wordt berekend door het jaarlijks totaal aan arbeidsuren te verminderen met het aantal verlofuren, uren voor training en opleiding en een geraamd percentage aan ziekte of onvoorziende afwezigheid. De werklast voor iedere ambtenaar wordt daarop berekend en uitgesmeerd over het hele kalenderjaar. Het feit dat het ambtenarenapparaat in de zomer dus gewoon doordraait betekent niet dat er ambtenaren overbodig zijn, maar dat ze er in de rest van het jaar voor hebben gezorgd dat ze hun zaakjes voor die periode op orde hebben. Kortom, die vakantie is ingecalculeerd. Niet iedere ambtenaar zit tenslotte achter een balie of telefoon te wachten tot zich een behoeftige burger aandient.
En wat dat betreft, zou je het ook andersom kunnen stellen: waarom zou je gedurende de zomer een compleet stadhuis op peil houden als de helft van de burgers toch met vakantie is?
Dat ik niet kan schrijven, zeg ik niet. Ik leg het in reactie 9 en 12 iets genuanceerder uit. Het komt er op neer dat ik het gewoon beter niet kan doen, want mijn pennenvruchten zouden zeker geen verrijking in het literaire spectrum zijn. Goed schrijven is een kunst. Het is niet iedereen gegeven en een beetje zelfkennis kan soms geen kwaad. Dit betekent nog niet dat ik niet kan lezen en niet mag reageren. Je blijft echter krampachtig proberen de aandacht van de contradictie in je artikel af te leiden. Je vluchtpogingen van de "lezer die je zelfstandig wilt laten denken" en die je "een vraag wilt laten beantwoorden" bijvoorbeeld. Het klinkt allemaal heel vaag, mysterieus... schoolmeesterachtig, betuttelend en zelf een beetje neerbuigend naar de lezer toe. Blijf even bij de kritiek en je zult moeten beamen dat je artikel inhoudelijk tegenstrijdig is.
Nu de stadsdeelraden er ook al bijna helemaal uit gaan, kunnen we ook voorstellen om het reces te verlengen.
Scheelt een hoop opgeklopt nieuws en geeft minder onzinnige politieke beslissingen.
Vrolijke Vakantie groet,
Niemand dwingt jou mijn stukjes te lezen, toch?
Als ik geen film met Sandra Bullock wil zien, dan kijk ik geen film met Sandra Bullock.
Ik bedoel maar. Reageren op mijn stukjes hoef je ook niet maar blijkbaar is er iets of iemand die jou dwingt dat te doen. Vervelend voor je, hoor! Ik leef met je mee! Ook erg jammer dat je weigert antwoord te geven op de vraag 'Kennen jullie misschien voorbeelden van goed geschreven stukjes waar geen kritiek op mogelijk is?' Maar ongetwijfeld bedenk je nu ter plekke een bijzonder goede smoes...pardon...reden waarom jij vindt dat je niet hoeft te reageren op vragen. Ik ben benieuwd!
Ambtenaren heb je in alle soorten en maten, maar hoewel men graag over ze klaagt zijn bij bezuinigingsrondes meestal de jongere, laagstbetaalde uitvoerders de lul. Dus juist diegenen die wij als burgers het hardst nodig hebben.