Home > > List en verspilling rond tramlijn 25

List en verspilling rond tramlijn 25

Tramlijn 25 - Foto: Ron Kretzschmar.

Kwam het voor de Amsterdamse stadsdeelwethouder Verkeer, Marco Kreuger (VVD), daadwerkelijk als een verrassing dat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) onlangs besloot om tramlijn 25 in de Rivierenbuurt op te heffen? Dat beweert hij namelijk: “Dit plan was niet eerder aan ons gecommuniceerd.” Ook niet door z’n collega Eric Wiebes (VVD) van de Stadsregio Amsterdam, die wél op de hoogte was. Maakt ook weinig uit, stadsdeelbestuurders, hoewel goed betaald, doen mee voor spek en bonen. Het opheffen van de aloude tramlijn zal voor niet-bestuurders wél een gemis zijn. Vooral voor de oudere buurtbewoners en gehandicapten, maar ook voor de middenstand.

Dit negeren van het stadsdeel doet sterk denken aan het plan van een paar jaar geleden voor de herinrichting van de ‘gevaarlijke verkeersweg’ Van Woustraat (waar tramlijn 25 nu tijdelijk gedeeltelijk doorheen rijdt). Het stadsdeel investeerde een paar miljoen euro voor vergaderingen met de buurtbewoners, ondernemers en verkeersdeskundigen. Toen het klaar was, werd het door de Stadsregio Amsterdam afgeblazen. Er bleef een beperkt plan met geveltuinen over. Waarom? Om dezelfde reden als het opheffen van tramlijn 25: de hoge kosten van de Noord/Zuidlijn. Oftewel, het project van toenmalig wethouder Financiën Geert Dales (VVD) van Stadsregio Amsterdam, de man die meer bezig was met zijn imago, liep financieel flink uit de klauwen.

Wat zegt het GVB hierover? De afdeling voorlichting draait een geijkt pr-verhaal af: ‘Wij gaan in 2014 een grote groep reizigers sneller op hun bestemming brengen’. Waarom deden ze dat niet eerder, vraag je jezelf dan af. Weinig gebruikte haltes worden opgeheven en het GVB gaat extra rijden waar veel reizigers zijn en de zwakke lijnen (tramlijn 25 dus) verschuiven naar sterke lijnen. Directeur Bart Schmeink (VVD) van het GVB voegt op RTV NH toe dat het verdwijnen van tramlijn 25 zelfs voordeel zal opleveren voor een grote groep reizigers.

De voormalig topman van het vervoersbedrijf Mersyrail vertelt niet waarom tramlijn 25 nog maar ’6000 instappers per dag’ heeft. Voorafgaande de aanleg in 2002 van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat was de tram nog goed bezet. Vlug werden de reizigers van de Rivierenbuurt via de Albert Cuypmarkt naar het centrum vervoerd en terug. Vanwege de bouwwerkzaamheden rond de Noord/Zuidlijn zou de tram voor twee jaar omgeleid worden over de Ceintuurbaan door de Van Woustraat, vanaf waar de lijn voor meer dan de helft de route volgt van tramlijn 4.

Met tijdverlies tot gevolg. Naast de lagere frequentie in vergelijking met tramlijn 4 doet de omleiding (door het getalm met de Noord/Zuidlijn na tien jaar in feite definitief) ook een aanslag op hun portemonnee. De reizigers keerden de historische Amsterdamse tramlijn vervolgens de rug toe. Wat het GVB door bezuinigingen glad strijkt met: meer hoogfrequente lijnen, kortere reistijden is winst voor iedereen.


vier reacties op "List en verspilling rond tramlijn 25"

JohnN
-1-  JohnN:
Tja die Noord Zuidlijn he, die heeft wat op zijn geweten.
Suffie
-2-  Suffie:
@JohnN: True, maar wordt het niet wat makkelijk om iedere financiële of infrastructuele tegenslag op De Noord-Zuidlijn en dus op Geert Dales af te wentelen?
JohnN
-3-  JohnN:
@Suffie: Ik bedoel het niet te richten op een persoon, maar als een deviatie van 2 jaar uiteindelijk uitpakt als 10 jaar is er bij het huidige probleem wel een oorzaak en gevolg verband.
Ik heb vroeger (de oude) lijn 25 vaak gebruikt, tegenwoordig ben ik (sportief?) wandelaar en fietser in de stad.
Maaike
-4-  Maaike:
Dit heeft deels met de NZlijn te maken en deels met de bezuinigingsopgave van de stad.
Het is natuurlijk wel raar om de lijn al op te heffen voordat de NZL uberhaupt rijdt.
Het was overigens niet het idee van GVB om lijn 25 op te heffen maar van de gemeente (dienst IVV).
Reken maar op nog meer opgeheven en ingekorte lijnen en minder haltes de komende jaren.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.