Home > > Stadsmomentje: Gegijzeld door Facebook

Stadsmomentje: Gegijzeld door Facebook

Het is een heerlijk, zomerse zondag om lekker door de buurt struinen. We lunchen bij ons favoriete stek op de Zeedijk: Sugar and Spice. Broodjes, cheesecake, espresso’s met liefde en toewijding gemaakt.

Naast ons zitten drie Amerikaanse jongeren. Hoe oud zullen ze zijn? Een jaartje of 18, of misschien wel 17. Back-packend door Europa. Twee meisjes en een jongen. Ze zijn duidelijk ver van huis. Zwijgend staren ze naar hun MacBook Airtjes op tafel. Alle aandacht gaat naar het bijwerken van hun Facebook pagina’s. Het is niet echt een gezellig stel.

Nir, de eigenaar van Sugar and Spice knipoogt en voegt er scherp aan toe dat ze er al anderhalf uur zitten. De gratis wifi in de zaak lokt jonge toeristen die, met een enkele kopje koffie, uren de tafels bezet houden. De back-packers zwijgen na een half uur nog steeds tegen elkaar. Diep voorovergebogen gebogen over hun Mac’s met heel hun ziel en zaligheid bij wat er thuis allemaal gebeurt.

Ik zou ze willen toeschreeuwen dat ze naar buiten moeten. Genieten van de zomer, en van het geweldige Amsterdam, en toch vooral met elkaar die ervaringen te delen. Ga lekker een paar uur in het Westerpark liggen, haal je eerste jointje bij de Bulldog of ervaar de nieuwste kunst in De Appel. Ga de straat op!

Maar, ze waren gegijzeld door Facebook en hun familie en vrienden thuis. Voor koffie, gratis wifi en Facebook hoef je toch jouw tienerkamer niet uit? Die hele wereldreis is niet nodig. Ongetwijfeld hebben ze er nog heel lang gezeten die zondagmiddag. Zonde, toch?


vijf reacties op "Stadsmomentje: Gegijzeld door Facebook"

Terrence
-1-  Terrence:
'Sociaal doen' heet dat. Op een terrasje in Groningen zag ik een jongen sms'en met een meisje. Dat naast hem zat. Tsja, zo daalt het aantal geboortes in Nederland wel...Ik denk dan: 'Bied haar een drankje aan, sukkel! Lach om haar grapjes, raak 'per ongeluk' haar blote dij aan, geef haar nog een paar wijntjes en biedt de later beschonken dame aan dat zij bij jou op de bank kan slapen. Raak haar dan nog niet aan maar bedank haar voor de gezellige dag en beloof haar ooit nog eens te bellen. Doe dat vervolgens ook. Maar macht daar minimaal drie dagen mee en maximaal tien.
Suffie
-2-  Suffie:
"Hey, dude! Volgens mij heb ik zo'mn beetje iedere uithoek van Amsterdam wel gezien, ik heb in de afgelopen 17 dagen meer gelopen dan in de achttien jaar daarvoor. Ik heb nu wel even behoefte aan een middagje facebooken.... En een bak koffie...!"
Arnoud
-3-  Arnoud:
In mijn tijd zaten ze dusdanig ferm te blowen dat ze ook niet veel van de Amsterdamse bezienswaardigheden mee kregen.
Terrence
-4-  Terrence:
Zijn wij echt zo oud? Wat hadden wij gedaan wanneer wij dat spul op ons 18e tot onze beschikking hadden gehad? Eerlijk zeggen! :-)
JohnN
-5-  JohnN:
@Terrence: Achttien? Nou negentien dan Terrence, toen ik eenmaal op de "echte grote vaart" begon, ZO-Azië en Verre Oosten, daar was allerlei spul volop in aanbod op de plekken waar ik kwam. Opium via de Chinese connecties via Chinese bemanningsleden. Hash volop in Egypte bij de passage van het Suezkanaal via de lokale roeiersmannen, die meevoeren om op smalle passeerpunten tijdelijk aan te leggen als andere konvooien voorbij moesten.
Ik ben er nooit voor gevallen, ook niet uit nieuwsgierigheid. Ik had op een Shelltanker een Chinese kok gezien van amper vijftig die eruit zag en zich bewoog alsof hij negentig was, jarenlange opiumverslaving. Bij hasjgebruikers zag ik gezonde jonge knapen als ik flippen bij hun eerste kennismaking met het straffe spul: flat-out. Ik ben er altijd vrij van gebleven, eerbied voor het lichaam waarin je woont, waarschijnlijk. Maar misschien heb ik het in mijn leven ook nooit beroerd genoeg gehad om de weerstand tegen het zoeken van de roes te verliezen. Afschrikwekkende voorbeeld helpen daar ook bij.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.