Home > > Een uitgekiende planning

Een uitgekiende planning

Station Schiphol - foto: Arnoud de Jong

Wie in het eerste weekend van de zomervakantie met de trein naar Schiphol wilde had pech: in overleg tussen het management van ProRail, Rijkswaterstaat en de grootste luchthaven van het land was besloten de drukste periode van het jaar uit te kiezen voor het plegen van onderhoud aan het spoor. ProRail geeft op het eigen blog zelfs toe met opzet de drukste periode van het jaar te hebben gekozen om het treinverkeer van en naar Schiphol onmogelijk te maken

Wie met de kinderen lekker wilde gaan zwemmen in het Marnixbad had pech: de directie van Het Marnix had besloten om onderhoud aan het zwembad te laten uitvoeren in de eerste week van de zomervakantie. Logisch natuurlijk want dat is de tijd dat de meeste mensen last hebben van sluiting.

Met de metro naar de Bijlmer om daar lekker te gaan shoppen? Jammer: station Waterlooplein is al een eeuwigheid gesloten en een bordje adviseert reizigers via Metrohalte Centraal Station te reizen. Dat gesloten blijkt te zijn. In de drukste periode van het jaar: het begin van de zomervakantie. In 2011 deed het Gemeente Vervoerbedrijf hetzelfde: in de zomervakantie voorkomen dat toeristen gebruik maken van de metro. Heeft het GVB ook maar iets geleerd van de honderden klachten die het bedrijf toen ontving? Natuurlijk niet!

De vraag is natuurlijk of men echt met opzet zoveel mogelijk mensen overlast wil bezorgen of gewoon geen verstand heeft van logistiek. Wat denkt u?


zeven reacties op "Een uitgekiende planning"

Krista van der Linden
Goedemiddag,

Graag reageer ik op het gedeelte over Het Marnix in dit artikel. De Directie heeft namelijk bewust voor deze week gekozen, omdat dit één van de rustigste weken in het jaar is. Het Marnix heeft een binnenzwembad in het centrum van Amsterdam, dat met name gebruikt wordt voor doelgroepactiviteiten (zoals zwemlessen en aquasporten), banen zwemmen en verhuur van sportverenigingen. Dit zijn precies de activiteiten die in de zomervakantie niet door gaan, omdat veel mensen op vakantie zijn / gaan. Daarnaast gaan veel mensen in deze periode buiten zwemmen, in een meer, buitenbad of in de zee, waardoor zij minder gebruik maken van ons overdekte binnenbad. Voor onze bezoekers dus de perfecte week om onderhoud uit te laten voeren! Sinds deze week, maandag 15 juli, zijn we weer gewoon geopend voor alle enthousiaste zwemmers!

Het Marnix
Terrence
-2-  Terrence:
Dank u wel voor uw reactie, mevrouw van der Linden! Zelf wilde ik juist lekker gaan zwemmen met mijn kinderen omdat wij geen geld hebben voor een buitenland-vakantie en omdat het slecht weer was wilden wij dat binnen doen. Maar helaas...

Hieronder een schema van uw vakantieplanning ivm vrijzwemmen. Ter info aan andere lezers:

Elke werkdag van 13.00 tot 18.30: waterdiepte 86-115 cm (vanaf 15.00u is 2/3 van het bad beschikbaar)
Op maandag ook open van 08.30-10.00 en 19:15-21.00 : waterdiepte 115-140 cm
Op dinsdag van 7.00 tot 10.15 en 19.15-21.00
Op woensdag van 7.00 tot 9.00 en 19.15-21.00
Op donderdag van 07.00-10.00, van 16.30-18.30 en van 19.15-21.00
Op vrijdag 07.00-10.00 en van 19.15 tot 21.00u/ Zwangeren kunnen die dag vrijzwemmen van 11.00u tot 12.45u.
Op zaterdag is er vrijzwemmen van 7.00-10.30 én van 13.00-20.00
Op zondag is dat van 7.00-9.00 (diep) en van 9.00-15.00 (ondiep) behalve wanneer u vrij wilt zwemmen en geen penis heeft. Dan kunt u ook vrijzwemmen tussen 18.30 en 20.00uur.

Wilt u als ouder samen met uw kind zwemmen dan kan dat op:
maandag 11.00 en 13.00
dinsdag 10.15-13.00
woensdag niet
donderdag 11.00-13.00 (met baan)
Vrijdag, zaterdag en zondag niet.

Wie dit eenvoudige schema te summier vindt of niet kan onthouden (onbegrijpelijk!) kan het volledige en uitgebreide schema terugvinden op de website van Het Marnix:
http://www.hetmarnix.nl/upload/Rooster_z..

In bijvoorbeeld Engeland is het gebruikelijk dat er altijd een paar banen beschikbaar zijn voor vrij zwemmen, De overige banen zijn voor lessen, voor zwangeren, voor ouders met kinderen, voor gehandicapten...hoe dan ook: op de openingstijden (elke dag dezelfde en in vakanties uitgebreider) kan er altijd vrij worden gezwommen. Is het een optie om dat idee naar Nederland te halen?
JohnN
-3-  JohnN:
Toevallig hoorde ik van een initiatief tot zelfsturende functiegroepen. Dit betrof vooral de gezondheidszorg, maar is als experiment zeker ook bruikbaar in het bedrijfsleven. Daar moest ik aan denken toen ik dit artikel las. Ik vind dit n.l. een duidelijk voorbeeld van hokjesdenken waar organisaties zo goed in zijn. Duidelijk neemt niemand van het management de stap tot coördinatie onderling. Nu ligt dat met metro en zwembad niet zo voor de hand maar er zijn andere voorbeelden genoeg te bedenken. Iedereen kent b.v. de situaties waarin een straat wordt opgebroken om een nieuwe telecom leiding te leggen en als alles weer keurig dichtgemaakt is moet het weer open omdat er een waterleiding o.i,d. moet worden vervangen.
Dat de IJtunnel zonodig elke zomer een poos dicht moet voor onderhoud zal ook wel een geldig excuus voor te bedenken zijn, maar ik vind het maar raar voor een toeristenstad als Amsterdam, ik zou het toch op nachtonderhoud gooien om de publieksfunctie van zo'n verkeersader in stand te houden. Dergelijke ideeën om planning die het publiek treffen onderling af te wegen leven heus wel op de werkvloer, maar o dat management, dat zo graag haar alleenheersers scepter zwaait.
In het geval van het experiment waarover ik hoorde werden de specialisten en artsen van een ziekenhuis tot zelfsturende groep verklaard en het management tijdelijk in de ijskast gezet. Alles liep prima, er werd beter gecommuniceerd en.. hoera: hier was dus een idee geboren voor minister Schippers om een formidabele bezuiniging te scoren zonder dat de zorg eronder lijdt, integendeel!
Een manager denkt vaak dat hij/zij de spil is waar alles om draait, maar dat is slechts een illusie die de hoge salarisaanspraken rechtvaardigen moet. Op de werkvloer weet het middenkader vaak heel goed wat er te doen valt, in het geval van het ziekenhuisexperiment werd het management niet gemist, het spaarde veel tijd in rapportagearbeid en overleg werd kortgesloten.
Ik heb zelf iets dergelijks beleefd in het bedrijfsleven. Groot Amsterdams bedrijf, hoofddirectie en sectordirecties voor de divisies. Een onnodige dure tussenschakel, die sectordirecteuren met hun persoonlijke staf. De man die mijn directe chef was viel enkele maanden uit door ziekte, mijn afdeling heeft nog nooit zo goed gedraaid als toen die man weg was.
Suffie
-4-  Suffie:
Okay, het zal je maar overkomen, precies in het weekend dat je op vakantie gaat. Maar om daar nu de NS de schuld van te geven... Persoonlijk vind ik de uitleg op de ingesloten link heel plausibel. Railbouw en wegenbouw hebben als het gaat om afsluitingen totaal verschillende belangen, maar moeten wel een gezamenlijk moment kiezen om een klus te klaren, domweg omdat het niet op twee verschillende momenten kan. De keuzes: in een autoluwe periode een weekendje treinen (althans, directe verbindingen) uit laten vallen, of in een treinluwe periode een paar dagen gigantische files creëren. Kijkend naar op welk moment je de minste schade veroorzaakt en het kleinste aantal mensen dupeert, lijkt deze keuze me best verdedigbaar.
Suffie
-5-  Suffie:
John, je kunt niet simpelweg ieder innovatief bedrijfsmodel toepassen op iedere branche. Om maar eens te kijken naar de IJtunnel, dat is een simpel rekensommetje: hoeveel voorbereiding heb je nodig, hoeveel tijd heb je nodig om op te ruimen, hoeveel zuivere werktijd heb je dan over en is het dan lonend om de weg iedere ochtend rijklaar te hebben of kun je beter in één keer doorwerken? Ik denk zelfs dat dit soort berekeningen en beslissingen op de vloer gemaakt worden...
Terrence
-6-  Terrence:
Dank voor jullie bijdrages, @Suffie en @JohnN! Zelf vind ik het jammer dat het ziekenhuisexperiment geen navolging kreeg. Natuurlijk gaat het vaak goed, Suffie maar daar waar het mis gaat zou het management best wat vaker de hulp mogen inroepen van het middenkader en wat minder vastgeroest mogen denken en handelen in eigen kunnen en wanbeheer. Vind ik.
Suffie
-7-  Suffie:
Terrence, ik denk dat dat in elke branche geldt, met name als er managementlagen zijn die geen specifieke vakkennis hebben.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.