Home > > De emigratie van een kaaskop

De emigratie van een kaaskop

Foto: Arnoud de Jong

Ik ben geëmigreerd van Amsterdam Nieuw-West naar Amstelveen. Ik vermijd het woord 'verhuizen', want het is meer dan dat. Het is een cultuurshock, ik moet inburgeren. Amstelveen is het tegendeel van Nieuw-West.

Als ik mij een totaal politiek incorrecte opmerkingen mag veroorloven: Nieuw-West is toch echt een beetje klein Casablanca. Ik was daardoor steeds meer het referentiekader kwijt van kaaskoppen onder elkaar, zoals dat in grote delen van Nederland nog heel gewoon is. Bijvoorbeeld dus in Amstelveen.

Ik ben een voorstander van de multiculturele samenleving, zolang er dan ook maar 'samen geleefd' wordt. Maar de praktijk in veel Amsterdamse buurten is, dat elke groep bij elkaar klit en z'n eigen cultuur vastgeroest blijft. De getalsmatige verhoudingen en de diversiteit in sociale niveaus is in sommige wijken volkomen zoek.
Niettemin kan ik de mensen geen ongelijk geven: de eigen groep voelt veilig en vertrouwd, dus het is heel logisch. Ik dacht alleen: laat ik dan maar eens hetzelfde doen.

Aanpassing
Het is vooral te danken aan mijn eigen aanpassingsvermogen dat ik me in Nieuw-West vele jaren lang thuis heb kunnen voelen. Geen grappen maken dus waarmee je bepaalde religieuze groepen op de lange tenen trapt. Geen straattafereeltjes fotograferen waarop per ongeluk hoofddoekmeisjes in de weg lopen. Laat staan hangjongeren die in de weg hangen. Ook niet je vrijheid van meningsuiting oprekken tot openlijke steun aan de staat Israël, ik verzin maar iets extreems. Verder is het er heerlijk wonen, met veel groen en zo.

Zat
Maar toch was ik Nieuw-West na vele decennia wel een beetje zat. Heel veel maatschappelijke en culturele initiatieven zijn er voortdurend maar op gericht de jeugd niet te laten ontsporen of hun ouders 'bij de samenleving te betrekken'. Wat dan vervolgens weer niet lukt, want vooral bij de laagst opgeleiden is de motivatie dikwijls nihil. Krampachtig gesjor.

Louche
Het merendeel van de café's is van een droefstemmend, soms bijna louche niveau. De meest constante culturele factor is theater De Meervaart. Na de voorstelling sta je met je ziel onder je arm rond te kijken op een uitgestorven Osdorpplein.
Jammer dat ik niet van hiphop houd, dan had ik in dit stadsdeel mijn hart op kunnen halen. Om de inwoners niet al teveel te laten indutten, wordt er af en toe eens een crimineel omgelegd. Maar dat is overal tegenwoordig.

Amstelveen is een nieuwe uitdaging voor me. Daar was ik wel aan toe. Formeel ben ik nu geen Amsterdammer meer, maar over honderd jaar is dit hele gebied Amsterdam, dus waar hebben we het over. Het is nu fijn om naar 'de stad' te gaan, in plaats van dat die je in verschillende vormen wordt opgedrongen.


zeven reacties op "De emigratie van een kaaskop"

Theo
-1-  Theo:
Over honderd jaar pas? Dat kan sneller!
JohnN
-2-  JohnN:
@Theo: Jij rekent er zeker op dat Plas sterk nog lang de kans krijgt zijn schaalvergrotingsmissie tot uitvoering te brengen?
Dirk
-3-  Dirk:
Grappig - ik heb 12 jaar geleden precies de omgekeerde route bewandeld, was en ben daar nog steeds intens gelukkig mee. Wat me destijds heel erg opviel aan Osdorp: hier stoppen alle auto's zelfs als je nog maar op de stoep bij het zebrapad staat. Dat doen de meesten in Amstelveen ook, maar niet die scheur BMW's. Ofwel nou je daar woont: kijk verdomd goed uit als je oversteekt, het is er echt stukken onveiliger dan je in Nieuw-West gewend was!
En blijf ajb schrijven, heel benieuwd hoe je het Amstelveen van Herbert Raat gaat vinden ;-)
Arnoud
-4-  Arnoud:
@Dirk: Ja, wat die zebra's betreft heb je absoluut gelijk! Ik zal uitkijken met oversteken in Amstelveen. ;-)
Theo
-5-  Theo:
@JohnN
Sinds ik deze animatie heb gezien, beschouw ik groei als een onafwendbaar gegeven:
http://www.youtube.com/watch?v=0tC1tc60v..
JohnN
-6-  JohnN:
@Theo: Deze presentatie van ontstaan en groei van de stad was al een tijd lang in het (voorheen) Amsterdams Historisch Museum op groot formaat te zien. Het is inderdaad een voortschrijdende expansie, maar die voltrok zich ook over een heel lange periode. Het groeitempo is de laatste tien-twintig jaar duidelijk afgezwakt, het inwonertal groeit ook duidelijk niet signifiqant. Maar je hebt gelijk, Amsterdam zal steeds meer van haar omgeving opslokken, in mijn tijd nog niet zoveel dat Zaanstad erbij gaat horen,denk ik.
We zijn ook geen immigratieland meer, dus ook dat vertraagt.
Sara Heuvel
-7-  Sara Heuvel:
Het ervaren van een omgeving is voor iedereen anders. Ik heb twee jaar in Amstelveen gewoond. Daarna ben ik verhuisd naar Amsterdam West. Dit was een verademing. Ik vond de mensen in Amstelveen erg gesloten en hooghartig. In Amsterdam West mag je in ieder geval jezelf zijn wat ik als heel prettig ervaar. Trouwens, ik vind Amstelveen erg op Amsterdam lijken. Het zit allemaal ook wel een beetje tussen onze oren. Maar veel plezier in Amstelveen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.