Home > > Inkt op de Amstel: Straatnamen Amsterdam

Inkt op de Amstel: Straatnamen Amsterdam

Rubriek: Inkt op de Amstel

Een aantal straten in Amsterdam dragen de namen van schrijvers. In Slotermeer heb je bijvoorbeeld de Louis Couperusbuurt met veel duplexwoningen, die tot voor kort gesloopt dreigde te worden. Dat ging na felle buurtprotesten niet door. Wat mij opviel was dat de straatnamen vooral vernoemd zijn naar schrijvers, die inmiddels al lang geleden zijn gestorven. Nergens een naam als het Thomas Verbogtplantsoen of het Arnon Grunberghofje.

Hoe zit dat eigenlijk met die naamgeving? Maar eens met de Gemeente Amsterdam gebeld.

Een uiterst vriendelijke dame deed de zaak uit de doeken.

In Nederland is de gemeente sinds de Gemeentewet van 1851 verantwoordelijk voor de straatnaamgeving. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt de namen vaak vast in samenwerking met een ’(advies)commissie straatnaamgeving’. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten hebben regelgeving hieromtrent vastgelegd in een ‘straatnaamverordening’. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft in verband hiermee ook richtlijnen opgesteld.

Als een straat naar een persoon wordt vernoemd, kiest de gemeente vrijwel altijd voor overledenen. De periode tussen de naamgeving en de sterfdatum verschilt per gemeente. Bij sommige gemeenten is dat minimaal 25 jaar, bij anderen minimaal 5 jaar. Door deze periode in te stellen, wordt de kans kleiner dat de gemeente een straat naar iemand vernoemt, die een ‘besmet’ verleden blijkt te hebben. Een pijnlijk voorbeeld hiervan was de in 1945 vernoemde Stalinlaan in Amsterdam-Zuid, die na de Hongaarse inval in 1956 werd omgedoopt in Vrijheidslaan. Een uitzondering op deze regel wordt overal gemaakt voor leden van het Koninklijk Huis. Er zijn echter meer uitzonderingen; zo werd al in 1964 in Enschede een straat naar Jozef Cals genoemd.

Volgende maal een rondgang langs beroemde straten, vernoemd naar- veelal lang overleden- schrijvers.


vier reacties op "Inkt op de Amstel: Straatnamen Amsterdam"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Jammer eigenlijk dat niet meer mensen reageren op dit soort stukjes. Ik vind ze interessant en van dergelijke onderwerpen wordt een mens rustig.
JohnN
-2-  JohnN:
Ja van die straatnamencommissies wist ik maar al te goed. Bloemenbuurten en rivierenbuurten geven niet zoveel problemen, maar zodra er personen aan de orde komen ligt de discussie al gauw op de loer, verzetshelden, kunstenaars, wie wel en wie niet...? Logisch dat men de vingers niet brandt aan nog levende schrijvers of andere kunstenaars. Aks ze al een tijdje dood zijn is het risico dat ze alsnog als plagiaat plegers of vervalsers worden ontmaskerd een stuk afgenomen. Ik vindt die eerbiedwaardige klassiekers allemaal bij elkaar toch wel mooi hoor, leerzaam ook voor de mensen met een wat beperkter algemene ontwikkeling, al wandelend leren ze nog wat. En ik moet er niet aan denken dat een nieuw hofje achter de PC Hooftstraat opeens Kluunhof gedoopt wordt...
Overigens kunnen bewoners soms in opstand komen om heel irrelevante reden. In een randgemeente waren een Marsstraat en een Venusstraat. Toen werd het dorp door de stad geannexeerd en waren er opeens twee Venusstraten binnen dezelfde gemeente. Een van beide moest worden hernoemd, dat werd die in het geannexeerde dorp, want daar had de stad nieuwbouwplannen. Er werd besloten dat dit een bloemenbuurt ging worden, dus de Venusstraat werd een onaanzienlijk bermbloempje. Bezwaren en petities te over. :-)
JohnN
-3-  JohnN:
ik vindt = ik vind. Zulke fouten vergeef ik mezelf niet.
wk
-4-  wk:
Daarmee ben je er nog niet. Het Koninklijk Huis kan zich nog eens extra verheugen in de naamgeving van scholen, parken, ziekenhuizen en god-weet-wat. Daar moet toch een Bijzondere Verdienste aan ten grondslag liggen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.