Home > > Wildplassen

Wildplassen

Krul op de Prinsengracht - Elandsgracht. Foto: Google Streetview

Natuurlijk is het smerig als de hele Amsterdamse bevolking op straat gaat pissen. Nu schijnt het bij het Paleis op de Dam weer heel erg te zijn. Volgens een artikel in Het Parool kost het vele tonnen per jaar het daar netjes te houden. En dat Paleis is pas voor miljoenen opgeknapt.
Het artikel in Het Parool staat bol van de open deuren die er alle vele jaren over het probleem wildplassen zijn geuit. Vies, smerig, waarom, mannen, geld, monumenten die verzakken, vieze stegen. Allemaal terecht. Maar hoe moeilijk kan het zijn om het op te lossen? Aan de ene kant haalt de gemeente overal de karakteristieke mooie Amsterdamse krul weg in het kader van de bezuinigingen. Als die krullen er nog wel staan dan worden ze meestal zo slecht schoongemaakt dat een normaal mens daar niet in gaat .

Ik heb eens een serie columns over de krul geschreven en dat was dan vooral over het standsverschil in luxe van de Amsterdamse krul. Het was mij opgevallen dat de krul die bij de Spiegelstraat staat keurig in de verf zit, goed schoon is en heerlijk naar lavendel geurt. Terwijl de krul die bijvoorbeeld bij het Oosterpark staat een goor ding is waar je van de stank niet in kan.

Die plaskruizen die overal worden gebruikt zijn natuurlijk een aardig alternatief maar die zijn toch vooral handig voor jongeren die straal bezopen in het weekend over straat lopen. Een keurige heer van toch al middelbare leeftijd, zoals ik, vind het niet bepaald prettig om midden op het Leidseplein bij de uitgang van de stadschouwburg en voor de tramhalte van lijn één, twee en vijf zijn behoefte te gaan doen op een zaterdagavond.

In het artikel in Het Parool worden ook andere steden aangehaald, in Parijs bijvoorbeeld gebeurd dat niet, staat er verontwaardigd. Nee,  daar staan overal openbare toiletten waar je voor een paar centen terecht kan. Waarom kan dat hier niet? En dan de politie met die praatjes altijd dat ze fanatiek bekeuringen van 130 euro uitschrijven, alsof ze daar de mensheid mee redden zeg.
Bovendien vind ik een bekeuring toch een beter alternatief dan in mijn broek pissen.

Maar het meest verbazingwekkend vind ik nog dat het dus zo is dat honden(en ook politiepaarden en katten) de hele stad vol mogen schijten en mensen die tegen een boom pissen een bekeuring krijgen. Ik wandel enkele keren per week door het Vondelpark waar wel geteld één vieze smerige pisbak bij het podium staat. In het park telde ik de laatste keer, na een kort stukje lopen 37 honden. Ja, die betalen belasting hoor ik u al roepen. Die belasting kost als ik me niet vergis 100 per hond per jaar. Voor dat geld wil ik ook wel een vergunning en daar zal ik zelfs die penning voor dragen als dat nodig mocht zijn.
De oplossing waar al die gestudeerde koppen zich nu al jaren het hoofd over breken is natuurlijk even simpel als voor de hand liggend: zet meer openbare toiletten neer en houd ze een beetje schoon. Ik wil er met plezier voor betalen.


dertien reacties op "Wildplassen"

JohnN
-1-  JohnN:
Het is natuurlijk wel opvallend dat het wildplassen nu opeens weer een "heet" onderwerp is sinds we het Paleis opgepoetst hebben en er een kroning op til is.
Als de invloed van urine op het trotse pand jaarlijks enkele tonnen kost (volgens Parool) om die weer teniet te doen, dan had er tijdens de restauratie toch een prachtig ondergronds fris openbaar toilet gebouwd kunnen worden tijdens de restauratie egen een fractie van de bespaarde onderhoudskosten!
Ik ben niet zo enthousiast over de "krullen" maar ze zijn natuurlijk beter dan helemaal geen voorziening. Ik ben dus erg voor een netwerk van "beheerde" openbare toiletten, schoon en discreet. Noemen ze dat geen "win-win situatie"? Schonere stad en een bijdrage aan het onderste segment van de werkgelegenheid.
JohnN
-2-  JohnN:
Als je corrigeert moet je het wel goed doen, niet erger maken... Ik bedoelde te zeggen:
Als de invloed van urine op het trotse pand jaarlijks enkele tonnen kost om die weer teniet te doen, dan had er tijdens de restauratie toch een prachtig ondergronds fris openbaar toilet gebouwd kunnen worden tegen een fractie van de bespaarde onderhoudskosten!
Arnoud
-3-  Arnoud:
Ik vind de voorzieningen sowieso erg mager in deze stad, het mag allemaal niet teveel geld kosten. In buitenlandse steden heb je veel vaker openbare toiletten die meestal goed worden schoongehouden. En de vrouwelijke helft van de bevolking wordt al helemaal slecht bediend in dit opzicht. Feitelijk is het toch te gênant voor woorden dat hier een gat in de markt is voor bedrijven als 2theloo. De gemeente wil dik verdienen aan toerisme, deelt boetes uit aan wildplassers, maar ontloopt de eigen verantwoordelijkheid. Het is bijna uitlokking.
Terrence
-4-  Terrence:
Aardig om te weten: agenten te paard zijn verplicht de paardenstront op te ruimen. Hiertoe hebben zij een schepje bij zich. Heeft men dat niet, dan moet men een winkelier of buurtbewoner er om vragen. Een agent die weigert de poep van eigen politiepaard op te scheppen riskeert een boete die wordt verrekend met het salaris. Heb zoiets ooit zelf aan de hand gehad met een motoragent die ten onrechte gebruik maakte van de trambaan en een rood stoplicht negeerde. Ik plaatste hem onder burgerarrest en werd later door zijn meerdere gebeld met de mededeling dat de agent in kwestie was gestraft. Die zal dat niet leuk hebben gevonden. Maar ja, zelfs de politie dient zich aan de wet te houden.
Sigi
-5-  Sigi:
Het is inderdaad belabberd gesteld met de openbare toiletvoorzieningen, niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland maar om te denken dat het plaatsen van meer krullen het wildplassen tegen zal gaan?
Ondanks een overvloed aan prullenbakken wordt er toch afval op straat gegooid, het is toch vrees ik vooral een mentaliteitskwestie.
Beter opvoeden lijkt me.
Suffie
-6-  Suffie:
Mijn laatste krulervaringen dateren van de vorige eeuw, waarbij ik prompt werd aangesproken door heerschappen die mij wel even handsfree van mijn genetisch materiaal wilden afhelpen. Het zijn wel associaties die veel mensen met krullen hebben dat stimuleert het gebruik bepaald niet. Evengoed begrijpelijk dat dus ook de gemeente niet staat te popelen om deze dingen goed te onderhouden. Aan de andere kant zijn het wel de enige voorzieningen die vrijwel totaal hufterproof zijn. Ik heb in diverse Europese steden al prachtige voorzieningen zien staan, waarvan sommigen na ieder gebruik automatisch tot op vrijwel steriel niveau werden gereiningd. In het kader van de gastvrijheid en de aantrekkingskracht op toerisme en dagjesmensen zou Amsterdam hier een enorme slag in kunnen slaan. De vraag is echter in hoeverre dit soort installaties de boze buitenwereld kunnen overleven...

Overigens is het gebrek aan openbare voorzieningen als legitimatie om wild te plassen natuurlijk je reinste onzin. Ongeveer 95% van de wildplassers bestaat uit uitgaanspubliek dat zich net heeft laten vollopen in een horecagelegenheid. Iedere kroeg of club is verplicht toiletten aanwezig te hebben, wat is drempel om vlak voor het vertrek daar nog even gebruik van te maken? Tenslotte is het gevoeglijk bekend dat drank nu eenmaal een bepaald effect op je vochthuishouding heeft...
Suffie
-7-  Suffie:
@Terrence: inderdaad heel aardig en interessant om te weten, voornamelijk omdat de officiële lezing toch echt heel anders is! Paardenpoep is in Nederland niet wettelijk geregeld, net als hondenpoep laat de wetgever dit over aan de lagere overheden, bijvoorbeeld via de APV's. Paardenpoep is alleen in Ridderkerk via de APV geregeld. In andere steden, dus ook in Amsterdam, is dat niet het geval. De reden daarvoor is dat de hoeveelheid paardenpoep die in de stad wordt geproduceerd tot geen vergelijking staat met de hoeveelheid hondenpoep die dagelijks wordt neergelegd. Daarbij is de samenstelling van paardenpoep, in tegenstelling dat wat honden produceren, zodanig dat het niet belastend is voor het milieu of de volksgezondheid.

Dat politieruiters boetes uit eigen salaris moeten betalen verbaast me enorm, daar is namelijk geen enkele wettelijke grond voor. Misschien iets in hun CAO geregeld? Overigens, dat van die motorrijder interesseert me ook. Hoe kun je zien dat zo iemand onterecht zijn vrijstelling gebruikt? Had 'ie een bordje "geen dienst" op z'n rug?
Theo
-8-  Theo:
Dapper van je dat burgerarrest Terrence, de overheid werkt eigenlijk voor ons allemaal, kan geen kwaad ze dat af en toe in te peperen.
Suffie
-9-  Suffie:
@Theo: moeten we veel vaker doen, zo'n overvaller wacht wel even.
JohnN
-10-  JohnN:
@Suffie: Mijn persoonlijke associaties gaan vooral terug naar mijn lagere schooltijd. Voor onze school stond zo'n krul. We gingen daar groepsgewijs naartoe om onze vorderingen in hoogpissen te testen. Ooit was er een die kampioen werd omdat het lukte óver het krulijzer heen te mikken. Nee, geen voorbijgangers. Door "heerschappen" werden wij daarbij niet gestoord, daar werd wel op gelet bij de school. Op ons trouwens ook, de wedstrijdjes werden verboden na het kampioensincident.
Suffie
-11-  Suffie:
John, ook toen al werden sportieve en creatieve initiatieven van jongeren door de heersende klasse de kop ingedrukt... ;-)
Jan den Dolder
-12-  Jan den Dolder:
Wildplassen is inderdaad goor. Goed onderhouden en alom aanwezige toiletvoorzieningen zouden Amsterdam waardig zijn. In the meantime zou een kleine aanpassing in de anti-wildplas-wet veel kunnen oplossen: Wildplassen in de gracht is toegestaan! Ik zie hiertegen geen enkel bezwaar en het lost veel 'hoge nood' op. Tegen de tijd dat Maxmima weer eens komt langszwemmen, kan het grachtplassen tijdelijk weer even worden verboden.
Ben
-13-  Ben:
Geboren in 1925 op de Overtoom, ja ik weet het niet anders als dat Amsterdam altijd een groot te kort aan publike toilet voorziening heeft gehad en voor het vrouwen helemaal niet,vandaar ook dat de straat er voor gebruikt word als je moet dan moet je, als ik met wat vrienden de stad in ging dan was het altijd even stoppen bij de Munt toren waar je jou water kwijt kon in het ondergronds toilet,maar alleen voor de mannen,de vrouwen konde op het Rembrands plein terecht en de mannen ook trouwens maar daar werd wel verwacht dat je geld achter liet op de collectie schotel. ja en verders kon je hier en daar een krul vinden die vaak zo stonken dat je er van moest kotsen en je liever een boom op zocht,ook werden ze vaak gebruikt door mensen die wat anders kwijt moesten. Amsterdam heeft altijd een schrijnend te kort gehad aan public toilets,en ik ben dan ook verbaast dat na al die jaren er prakties geen verandering in is gekomen,zeer waarschijnlijk omdat je nu bij somige winkels zoals V en D en Bijenkorf onder anderen tegen betaling een toilet kan gebruiken, maar voor de vele toeristen die jaarlijks in de stad komen is dit een enorme handicap.Het is hoog tijd dat hier verandering in komt en dat hier meer aandacht aan besteed word.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.