Home > > Klimrek

Klimrek

Foto: Google Streetview

Een klimrek bij ons om de hoek aan de Van Reigersbergenstraat moest weg 'want kinderen konden er wel eens uit vallen!'
En dat terwijl het speeltoestel in kwestie (een piramide van stevige rode touwen) een Europese prijs had gewonnen voor de grote veiligheid. Ondermeer vanwege de rubber tegels die er standaard onder waren gelegd.

Ik vroeg de toenmalig wethouder (Dirk de Jager) of hij ook de balkons in de buurt wilde weghalen omdat kinderen daar vrij gemakkelijk vanaf kunnen vallen. Ook vroeg ik hem hoe kinderen moesten spelen met de opvolger van hun vertrouwde klimrek: een verzonken aluminium bol. Waarvan overigens een kopie in Breda staat. Niet als speelobject maar als kunst.

Ten overstaan van de volledige deelraad daagde ik de wethouder uit om samen met mijn kinderen en voor de lokale pers te laten zien hoe je op de bol moet klauteren. Maar helaas had hij daar geen tijd voor. Niet in de aankomende week en zelfs niet in het aankomende jaar. Wel voegde hij er aan toe dat de metalen halve bol zeer vandaalbestendig is en ook zwervers er niet op gaan liggen. En natuurlijk was de bol enorm veilig.

Kunst! Je kunt er niet op klimmen, dus er ook niet vanaf vallen.

Dankzij de gemeente zullen tientallen kinderen nooit leren dat zij voorzichtig moeten zijn.
Moeten wij onze kinderen binnenhouden, helmpjes opzetten en tot Onze Lieve Heer bidden dat zij nooit zullen vallen of fouten zullen maken?


vijf reacties op "Klimrek"

Theo
-1-  Theo:
Ach, kinderen vinden zelf wel wat om op te klimmen.
Mijn ervaring dan, ben er zelf één geweest. Die wethouder ook?
Suffie
-2-  Suffie:
Ik ben bang dat we deze situatie voor een deel aan onszelf te danken hebben. Je moet de mensen de kost geven die ineens heel beslist naar de overheid wijzen als hun kind ergens is afgevallen dat 'niet veilig is'. Ik vind het zelf ook debiel, maar ik kan me voorstellen dat de gemeente daar zijn vingers niet aan wil branden.
JohnN
-3-  JohnN:
Met onmiddellijke ingang moet het verboden worden om kinderen te leren fietsen. Een schande dat het nog niet eerder gebeurd is. Op straat liggen immers bijna nergens rubberen tegels.
Blijkbaar wil de wethouder zich indekken tegen de oprukkende claimcultuur.
wk
-4-  wk:
Op die foto zie ik ook AUTO's. Dáár kun je leuk op klimmen!
Gaat de deelwethouder die misschien ook verwijderen? (Lost wel een hoop problemen op).
Ben -
-5-  Ben -:
Grote onzin als je het mij vraagt, als jonge jongens en ja ook jonge meisjes (tom boys) waren hardstikke gelukkig dat we er een klimrek bij kregen in onze speeltuin Amsterdam Zuid bij de Gaapsstraat in 1933 ik zelf woonde pal om de hoek in de Trompenburgstraat, en daar werd heel wat doorheen geklommen, weer heel wat anders dan de schommels of de zandbak en ja soms kwam je er niet ongeschonden van af,maar wij groeide ook niet op als doedjes ,en geen rubbere tegels maar gewoon fijn grind over de gehele speeltuin waar ook gekorfbald werd op Zondags.Maar ja de tijden zijn veranderd en de gemeente wil natuurlijk niet al de verantwoording nemen dat iedere keer iemand loopt te klagen dat hun kind zich bezeerd heeft in de speeltuin,dat was er vroeger allemaal niet bij,als ik met een geschaafde knie of elleboog thuis kwam werd ik opgelapt en zand er over,wij waren met vier jongens in onze familie dus er werd zo dagelijk heel wat opgelapt door onze ouders want wij waren echte robbedoezen.
Gr, Ben in Oregon, US

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.