Home > > Werkloosheidsbestrijding

Werkloosheidsbestrijding

Bron: vacaturewebsite Amsterdam.

De gemeente Amsterdam wil bedrijven stimuleren tot het creëren van meer arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de hoofdstad is namelijk vrij hoog en om een armoedeval te voorkomen zou het handig zijn als meer mensen zouden kunnen werken.

Om het goede voorbeeld te geven biedt ook de gemeente zelf een aantal mensen werk aan: 4 reguliere banen en een stuk of 38 stageplekken.

Logisch want stagiaires drukken nu eenmaal vele malen minder zwaar op het budget dan 'echte' werkkrachten. Maar toch...

Fijn hoor dat je als recent afgestudeerde zes maanden mag werken tegen een onkostenvergoeding en dat de gemeente dit mogelijk maakt. Maar hoe zit dat dan met al die werklozen die op zoek zijn naar een baan bij de gemeente? En hoe zit dat met het voorkomen van de armoedeval? En waarom geeft de gemeente niet het goede voorbeeld?


vier reacties op "Werkloosheidsbestrijding"

Theo
-1-  Theo:
Waarom? Omdat men altijd roept dat de overheid maar op zichzelf moet bezuinigen, en als ze dat doen het blijkbaar weer niet goed is.
Dat de gemeente daarnaast het bedrijfsleven stimuleert om banen te scheppen en intussen zelf stageplekken biedt, kan ik alleen maar toejuichen.
Terrence
-2-  Terrence:
Een dilemma inderdaad, Theo. Ook voor bedrijven. Iemand een volwaardige baan bieden kost geld maar als uiteindelijk niemand meer een betaalde baan heeft zal niemand nog je product of dienst afnemen.
JohnN
-3-  JohnN:
Ik kan het niet helemaal eens zijn met de kritiek naar de gemeente in dit artikel. Al langere tijd wordt er namelijk door opleidingen en leerlingen geklaagd over het gebrek aan voldoende stageplaatsen. De bedrijven werden minder welwillend omdat een stagiaire voor begeleiding ook aandacht (=tijd =geld) van hun vaste personeel vraagt - in deze tijden is het streven om zoveel mogelijk te doen met zo weinig mogelijk mensen. Het is een goede geste van de gemeente om nu openbaar bekend te maken dat zij 38 nieuwe stageplaatsen beschikbaar stelt. Een appel aan de sociale betrokkenheid van de bedrijven.

De barrière voor vaste aanstellingen heeft zijn oorzaak vooral in de economische krimptijd, daar kan de gemeente maar weinig aan doen. Uit Den Haag komen alleen maar maatregelen die de krimp nijpender maken. Meer vaste overheidsbanen zijn daar geen oplossing voor, we hebben gezien waartoe dat in Griekenland en Italië heeft geleid. De overheid moet op uitgaven bezuinigen, dat is niet de lastendruk steeds maar verhogen, zij zou wat meer moeten letten op de kosten voor dienst en studiereizen, congressen, onkostenvergoedingen, vertrekpremies en wachtgeldregelingen die worden besteed aan mensen die nooit de armoedeval te vrezen hebben.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Goede zaak dat er in dit geval wat beter op ons belastinggeld wordt gelet en dat makkelijk en vaak overbodig betaald werk bij de overheid niet langer vanzelfsprekend is.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.