Home > > Abercrombie & Fitch: de winkelhemel

Abercrombie & Fitch: de winkelhemel

Abercrombie & Fitch opent in Amsterdam in de Leidsestraat. De Amerikaanse modeketen vloekt met alle winkelprincipes en -wetten. Maar, wat is het er heerlijk. Vorig jaar waren we in de winkel in Kopenhagen. De winkel is amper te vinden en er staat een piepklein logo op de chique pui. Wel staan er twee op-en-top shirtless Abercrombie & Fitch knaapjes je bij de deur op te wachten.

Een ontvangst die past bij een bovengemiddeld jongensbordeel; 'welkom bij dit geheime genootschap'. Na de ontvangst mag je door naar de kerkzaal. Donker, sober, indrukwekkende muurschilderingen en foto’s, donkerhouten, metershoge kasten, loungebanken en housemuziek, een stampende ‘Santa on acid’, om in de kerstsfeer te blijven.

Er is zestig man personeel om je te helpen. Allemaal gescout in de lokale Heaven-discotheek, zes weken getraind bij Fitness First en voor openingstijd nog even onder handen genomen door de stylist. Allemaal voor de consument…

Are you okay?
Het assortiment? Beperkt, maar dan wel in enorme stapels. Helaas niet in mijn maat. De XXL van Abecrombie & Fitch is net een Italiaanse medium. Aanraken is heiligschennis. Alles ligt keurig en recht en het personeel is meer dan gewillig om je even aan je maat te helpen; are you okay Sir?

Lang wachten voor de paskamers, en nog veel langer wachten om te mogen afrekenen. Met goud, wierook en mirre bij het kribje van de mammon. Het hoort en er allemaal bij. Iedereen in de rij voelt zich even een herdertje die lag bij nachte en net de engeltjes zacht had horen zingen.

Kassa
Na de eucharistie, en de kassa, mag je met je Abercrombie & Fitch-tasje huiswaarts. En dan die diepgelukkige blik in de blauwe ogen van de nieuwe, trotse Abercrombie & Fitch-bezitters die de koude Kopenhaagse Købmagergade weer opliepen. Een gevoel van ultieme verbondenheid.

Een betrouwbare bron vertelde dat ze in het Londonse filiaal een omzet van 30 miljoen euro per jaar maken op 2.000 vierkante meter... Abercrombie & Fitch is dus niet alleen gek op klanten, maar ook gek op winst. 

Winkel hemel
Shoppen krijgt bij Abercrombie & Fitch nieuwe betekenis. Hier wil ik terugkomen. Ondanks die vreemde locatie, ondanks het volkomen duister, ondanks de stampende muziek, ondanks het lange wachten… een haast religieuze ervaring. Abercrombie & Fitch is een nieuw bedevaartsoord. Het Lourdes waar je komt voor ronde biceps, een strakke six-pack en good looks.

Wat is winkelen hier in Nederland dan saai… Het wordt echt tijd voor veel meer emotie en genieten op de winkelvloer. Dan wint het baksteen het misschien weer van de groeiende webwinkels. Ik kan dus niet wachten.

Over de rubriek Zakendoen:

In de rubriek Zakendoen worden bedrijven besproken die opvallen. Nieuwe bedrijven, originele of sympathieke bedrijven, maar ook bedrijven waarvan we ons afvragen waar ze in hemelsnaam mee bezig zijn. Tips? Stuur ze naar amsterdamcs [at] googlegroups.com.


vijftien reacties op "Abercrombie & Fitch: de winkelhemel"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Ik zie het al: hier moet ik ver vandaan blijven. ;-)
Swekmeid en Yoghurtchick
-2-  Swekmeid en Yoghurtchick:
Verwijderd door moderator.
Suffie
-3-  Suffie:
Nou Walther, je bent in ieder geval niet de enige die enthousiast is....
JohnN
-4-  JohnN:
Smakelijk opgedist dit verslag. Alleen niet mijn smaak. Een aanwinst: de wereld wil bedrogen worden (wie zei dat ook weer?)
Walther
-5-  Walther:
Op youtube staat een rapportage over de opening... echte bakvissenradio.
http://www.youtube.com/watch?v=BEHP97Npg..

The Abercrombie & Fitch store opened in Amsterdam. And it's not just an average fashion store! BNN's Joris Kreugel and VU lecturer Walther Ploos van Amstel made a short Radio 1 documentary for BNN Today about the opening (in Dutch).
wk
-6-  wk:
En daarvoor heeft Metz&Metz moeten wijken. Eeuwig zonde.
JohnN
-7-  JohnN:
Zo Walther, dus jij verdient je brood met de betaalde studie van de nikserigheid? En dat in een tijd van krap geld voor onderwijs? Die A&F komt zo te zien toch wel goed aan z'n poen, hebben die nog VU-reclame nodig? Of is dit nu zo'n voorbeeld van wat men noemt "free publicity'"?
f.bol
-8-  f.bol:
@6 : Metz & Co. Niet Metz en Metz. Zó erg zult u het dus niet missen. Overigens leek het wel of Metz daar kapot wìlde gaan. Nooit zichzelf ontwikkeld, zelfs geen airco in het benauwde pand. Ze hadden éven naar de Bijenkorf moeten kijken hoe het moet. Dat is wel zonde idd. Prachtlokatie.
@7 NN, het valt me op dat u wel erg kritisch bent zonder even de moeite te nemen om te kijken wat Ploos van Amstel nu eigenlijk doet bij de VU. Bepaald niet nikserig. En wat zijn uw activiteiten zoal, behalve het poneren van meningen over werkelijk ieder onderwerp op AC.
JohnN
-9-  JohnN:
@ Bolleboos: gaan we op de man spelen nu? Ik richt me op de functies, de man blijft buiten schot, zoals het hoort. Het valt niet alleen mij op dat er tegenwoordig bij onze Universiteiten wel heel twijfelachtige trendy leerstoelen worden ingesteld. Daar mag, in deze tijd van krapte overal, best wel eens kritisch naar worden gekeken. Buiten de orde: ik heb mijn brood altijd zelfstandig binnengehaald en betaald van hetgeen ervoor overbleef na het voldoen van mijn fikse belastingaanslagen. Ik hoop dat u dit weer gerust heeft gesteld. Mag ik weten wat u zoal doet?
Arnoud
-10-  Arnoud:
Laten we elkaar niet de maat nemen aan de hand van ieders werkzaamheden. Walther Ploos van Amstel heeft zich hier nooit op laten voorstaan op AC en schrijft vanuit een persoonlijke visie op de stad en op zaken waar hij verstand van heeft.
Ikzelf laat bewust ook mijn eigen achtergrond in de hennep- en papaverteelt buiten beschouwing.
JohnN
-11-  JohnN:
Ha ha, Arnoud, meteen de juiste toon weer gevonden.
Het was ook wel een uitlokkertje van Walther hoor door die link te plaatsen. Zo'n blije man, een prachtbaan, veel reizen en altijd feest. Maar ik ben niet jaloers hoor, dat weet hij best, omdat hij zelf niet reageert heeft hij het sarcasme waarschijnlijk wel horen doorklinken.
Suffie
-12-  Suffie:
John, het moet een heerlijk gevoel zijn dat Walther jouw belastingcenten opmaakt. En zal ik jou eens wat zeggen? Dat doe ik ook! Ik denk dat ik vanavond eens lekker iets duurs ga eten...
JohnN
-13-  JohnN:
Dat het je mag smaken Suffie! Wel met aandacht proeven en niet te snel wegslikken. Neem de rust en tijd, mooi wijntje erbij?
Walther
-14-  Walther:
Gun mij ook eens een feestje ;-)
Allemaal beste wensen voor 2013 en blijven reageren!
Walther.
Vinus
-15-  Vinus:
En waarom is het restaurant bovenin verdwenen? Okee, ik wéét dat het slecht was, maar is er eens een plek met mooi uitzicht, moet dat wijken voor jongens zonder t-shirt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.