Home > > Normen en waarden

Normen en waarden

Foto: Arnoud de Jong

Van de week ben ik in het Amsterdamse muziekgebouw naar de opera Die Zauberflöte geweest (erg mooi, vijf sterren in Het Parool). Op de terugweg naar mijn huis in de Baarsjes heb ik de tram gepakt. Het was om een uur of elf 's avonds. Het was behoorlijk druk in de tram, zeker met het publiek van de Stopera. Maar toch vond ik een stoel vlak bij de deur en het hokje van de conducteur. Er zat een jonge vrouw in het hokje.

Het viel me meteen op, net als bijna altijd in de tram, dat er bijna niemand groet als ze de tram of bus binnenkomen. Zelfs niet als ze een kaartje moeten kopen bij de persoon in het hokje. Het geld wordt neergegooid en het soort kaartje dat ze moeten hebben word genoemd en dan zonder boe of bah lopen de meeste reizigers weer weg. Misschien valt het me meer op omdat ik zelf veel met mensen werk, maar een hoop mensen zijn vreselijk onbeschoft. De hele rit naar de Baarsjes, toch een aardig eindje, heb ik op de mensen zitten letten.

Mensen die met zakken patat de tram in komen, iemand die na een half uur zoeken in haar portemonnee af begon te dingen op de ritprijs en toen ze geen korting kreeg kwaad stampend de tram weer verliet. Een lange rij schreeuwende, snauwende, kwaad kijkende, ongeïnteresseerde mensen kwamen de tram in. Heel soms zei er iemand iets van een groet tegen het meisje in het hokje. Zij keek niet vrolijk. Dat begreep ik. Wat een rotbaan lijkt me dat.

Omdat deze week iedereen weer schreeuwt en gilt over moraal, normen, waarden en fatsoen, dacht ik: als iedereen nou eens begint met elkaar gewoon gedag te zeggen en een beetje netjes te behandelen. Het is een heel klein stapje misschien, maar zoals Lao Tse al een paar duizend jaar geleden zei: 'Ook een lange weg begint met de eerste stap'.


zestien reacties op "Normen en waarden"

Theo
-1-  Theo:
Ik groet de bestuurder en conducteur altijd vriendelijk, en zij groeten vriendelijk terug.
Met mij vele andere burgers, velen zijn inderdaad ietwat chagerijnig.
Maar het meest stoor ik mij aan de veelal allochtone agressieve zwartrijders en hun geschreeuw.
En wellicht is dat de oorzaak van het opkomend gechagerijn in de openbare ruimte?
Milena Tsareva
-2-  Milena Tsareva:
Over normen en waarden gesproken. Zo stond ik gisteravond op het Stationsplein op de bus te wachten. Er stond een aantal auto's voor rood licht. De tweede in de rij was er één met vier Marokkaantjes erin. De bestuurder van dat voertuig vond het nodig om langdurig op de toeter te gaan hangen toen de eerste auto niet al na 1/10 van een seconde was opgetrokken toen het licht groen werd. Nog vóórdat hij daarmee logischerwijs ook mijn aandacht trok en ik in de richting van het toeterende voertuig keek, zat hij naar mij toe al klaar met zijn middelvinger omhoog. Ik haalde mijn schouders niet op, ik fronste mijn wenkbrauwen niet, ik schudde niet met mijn hoofd, ik zuchttte niet... kortom: ik deed (nog) niets waaruit een veroordeling van het getoeter zou kunnen blijken. Ik KEEK alleen maar in hun richting. Zo wordt er dus tegenwoordig blijkbaar door jongeren uit een bepaalde cultuur gegroet in Amsterdam. Volgens JohnN valt het allemaal wel mee en kunnen we zorgeloos op de oude voet verder. Ik blijf erbij dat Rob Oudkerk in het voorjaar van 2002 toch gelijk had.
JohnN
-3-  JohnN:
Misschien keek je iets te lang Milena, Vaststellen aantal inzittenden, vergewissen of de afstamming van elk van hen wel klopt, dan keek je vast minstens 2 hele seconden.
Ja dan wordt het uitkijken geblazen ;-)
Ik reageer nooit op claxons. Maar ik blijf wel het goede voorbeeld geven: ik groet chauffeurs/conducteurs van bussen en trams altijd. Als er één medereiziger daarmee wordt beïnvloed heeft dat invloed op de hele wereld (zou Lao Tse zeggen)
Theo
-4-  Theo:
He JohnN, die Lao Tse durfde zeker ook niets over Marokkanen te zeggen?
Terrebel
-5-  Terrebel:
Jammer dat er nooit maar dan ook nooit melding van wordt gemaakt wanneer een crimineel NIET van Marokkaanse komaf is. Zoals die blanke bejaarde 'Christen' die een kindje doodreed. Of die jongen uit Urk die een portier neerstak. Bijvoorbeeld.

Waarom is dat toch dat media bang zijn om het te melden wanneer het een blanke jongere betreft? Zijn die allemaal zo heilig dan? Maar goed...laten we elkaar gewoon een fijne dag toewensen. Dat is net zo moeilijk als een liedje vinden dat over liefde gaat...Fijne dag nog!
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
@JohnN: Nee, ik keek niet te lang. Het gebeurde in een fractie van een seconde. Voor het vaststellen van het aantal inzittenden van een kleine personenauto en hun komaf heeft een gemiddeld werkend menselijk brein misschien een milliseconde of een fractie daarvan nodig. Er zullen best mensen zijn die daar twee seconden over doen en jij bent er daar blijkbaar één van. Hoe dan ook, de bestuurder uit mijn voorbeeld moet bij rood licht al met de hand op de claxon gezeten hebben om direct te gaan toeteren als er niet direct opgetrokken zou gaan worden. Met de middelvinger van de andere hand reeds in de aanslag voor het geval omstanders de brutaliteit zouden hebben naar ze te kijken, terwijl ze er zelf voor kiezen de aandacht op een hele nare, negatieve manier te trekken. Maar goed, jij wilt niet zien dat de Marokkaanse jeugd voor een heel groot deel verrot en hufterig is en voornamelijk op vervelende confrontaties en conflicten met autochtonen uit is. Blijf rustig onder je steen zitten en droom verder, John.

@Terrebel: Ik vraag me af of het veel energie kost om je zo van de domme te houden en te doen alsof je neus bloedt. Persoonlijk zou ik er waarschijnlijk doodmoe van worden de waarheid structureel geweld aan te doen. Heb je je misschien al eens afgevraagd of je bewering dat nooit melding wordt gemaakt wanneer een crimineel NIET van Marokkaanse komaf is, misschien het logische gevolg is van het feit dat criminelen (statistisch bewezen) meestal WEL van Marokkaanse komaf zijn? Linkse kerkgangers hebben het zo graag over "incidenten" en willen zo het Marokkanenprobleem krampachtig in die sfeer houden. Welnu Terrebel, je hebt het met je blanke voorbeelden nu eens een keer echt over incidenten. Chapeau!
JohnN
-7-  JohnN:
@ Milena: Al een aantal keren heb ik geprobeerd me in u te verplaatsen. Het resultaat ervan was een vreselijk opgejaagd gevoel. Dat lijkt me niet prettig, zeker als dat zomaar te vermijden is. Gewoon niet meer over alles opwinden en... zucht... wat een opluchting. Zo ga ik graag door het leven.
Probeert u toch niet zo vasthoudend andere mensen tot uw hoogspanning-maatschappijvisie te bekeren, u wordt er maar moe van als het weer niet lukt.
De gemeenschap is als een mand met een heerlijke appeloogst, er zitten altijd een paar wormstekige tussen, maar de meeste laten zich heerlijk smaken.
Er claxonneert 1 auto, verder rijden er 99 rustig door, fijn toch? Wel thuis met een heerlijk maal, snert met spekjes bijvoorbeeld.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
@JohnN: Het is duidelijk dat je liever kiest voor zelfbehoud (=wegwuiven, ontkennen) dan een levensgroot probleem bij de naam te noemen. Ik maak een andere keuze en houd mijn ogen en oren open, waarbij ik geen problemen verzin die er niet zijn, maar de problemen die ik zie onderken. Misschien is jouw houding/visie uiteindelijk wel beter... voor jezelf, maar ook voor de maatschappij? Problemen die weggestopt blijven worden, worden nooit opgelost. Die woekeren voort, van generatie op generatie. Eet smakelijk.
Theo
-9-  Theo:
Wegkijken en ontkennnen, tot ze zelf met de rug tegen de muur staan.
Veel Nederlanders zijn tandeloze leeuwen.
Suffie
-10-  Suffie:
Terrence, misschien zegt het iets over onze normen en waarden als een algemeen stukje als dit bij de eerste reactie al een discussie over allochtonen oproept...
Milena Tsareva
-11-  Milena Tsareva:
@Suffie: Een tramrit naar De Baarsjes in combinatie met asociaal gedrag. En je vindt het gek dat daar een discussie over allochtonen uit ontstaat? Hahaha, wat erg! Sommige mocroknuffelaars zullen het ook echt nooit willen zien.
JohnN
-12-  JohnN:
O o omdat ik me niet onmiddellijk opwind over dingen die mij persoonlijk niet overkomen moet ik me nu schamen omdat ik onmaatschappelijk ben, Milena? Ik geloof meer in Gandhi en Mandela dan in Hitler en Assad. Ze hebben allemaal op hun manier geprobeerd de maatschappij te veranderen. U mag kiezen welke u wilt, maar het eeuwige gelijk heeft u niet. Ieder staat in het leven zoals hem/haar goeddunkt. Ik geloof niet dat contra-agressie, agressie kan uitbannen, nooit. Dat is niet omdat ik "onder een steen leef" maar juist omdat ik alles om mij heen observeer. Ik reageer alleen anders.
Theo
-13-  Theo:
Weer ben ik het met JohnN eens. Ook Gandhi en Mandela wilden niet dat vreemdelingen de baas speelden in hun land. Daarvoor riskeerden zij zelfs gevangenisstraf en werden met de dood bedreigd. Aan welke huidige politicus doen ze jou denken, JohnN?
JohnN
-15-  JohnN:
@Theo: Ik moet zeggen dat ik onder de huidige politieke leiders helaas de mensen mis die in de buurt van de statuur van Gandhi of Mandela komen. Ook Obama stelt teleur omdat hij gegijzeld wordt door de Zionistische Joodse lobby, om maar niet te spreken van de CIA - hij zet maar hele kleine stapjes...
In Nederland hebben we alleen maar kruideniers. En nog van het type dat slecht op de winkel past ook. Maar ik probeer opgewekt te blijven, open oog voor wat prettig is in het dagelijks leven. Een groet die wordt beantwoord op de tram, een open praatje met mensen op mijn weg - bijvoorbeeld onlangs met een Somaliër die net een verblijfsvergunning had gekregen en vandaag met een Surinamer met wie ik samen de kwaliteit van de kokosnoten (in de aanbieding) bij de locale supermarkt testte. Je kunt natuurlijk veel naar de ellende blijven kijken, maar het beneemt je op den duur het zicht op de blijdschap die er ook is.
Milena Tsareva
-16-  Milena Tsareva:
@Terrebel: In het topic "Voetbal is geen oorlog" wordt nu toch heus van een Marokkanenprobleem gesproken. Zelfs JohnN heeft het daar inmiddels over "k*tmarokkaantjes". Weliswaar wat onwennig nog met een sterretje, maar toch.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.