Home > > Voetbal is geen oorlog

Voetbal is geen oorlog

B-junioren schoppen grensrechter dood. Soms wil je het nieuws niet geloven, terwijl je weet dat openbare geweldpleging aan de orde van de dag is. Tegen zessen gisteravond krijgt de anonieme grensrechter een naam: Richard Nieuwenhuizen, 41 jaar, vader van drie kinderen.Dan besef je pas echt: er is een mens doodgeschopt op een voetbalveld. Door een stelletje kinderen.

Betrokken jeugdspelers van voetbalvereniging SV Nieuw Sloten zijn nog dezelfde dag gearresteerd en als lid geroyeerd. Het B1-team is ook direct teruggetrokken uit de competitie. Diverse clubs pleiten inmiddels voor een voetballoos weekend. Een goed signaal, maar Richard Nieuwenhuizen heeft er weinig meer aan.

In de eerste plaats is er natuurlijk de verbijstering over het extreem gewelddadige gedrag van deze jongeren. Daar heb ik ook direct raadsvragen over ingediend, want het bewuste team komt uit het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. De verantwoordelijke wethouder van Sport, Ronald Mauer, beantwoordt ze donderdag in een commissievergadering, maar zei er dinsdagavond ook al iets over op televisie.

Daarnaast is ook het lakse optreden van de KNVB uitermate pijnlijk. De bestuurders van de getroffen voetbalclub SC Buitenboys uit Almere beklaagden zich maandag in Pauw & Witteman dat de voetbalbond pas vlak voor de uitzending telefonisch contact met hen had. Dat is anderhalve dag na het incident.

Maar er is meer aan de hand. Hoe kon het gebeuren dat een vijftal jongens tot twee maal toe kon inschoppen op een liggende man terwijl niemand ingreep? En hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er aanvankelijk niet eens werd nagedacht over het bellen van de politie?

De voetballerij lijkt bijna apathisch als het gaat om agressie op de velden. Het is zo’n schering en inslag dat het schijnbaar wordt gedoogd dat jonge spelers bijkans (of zoals gisteren: compleet) ontsporen als ze een kaart krijgen of buitenspel lopen. Om nog maar te zwijgen over de hysterische ouders (vaak vaders) langs de lijn.

Levenslange schorsingen van de schuldigen zijn een eerste stap, maar er moet veel meer gebeuren. Volgens de KNVB wijzen cijfers uit dat de meeste incidenten in het jeugdvoetbal juist bij B-junioren voorkomen. Die leeftijdsgroep verdient dus extra aandacht. En dan bedoel ik dus geen kickbokstraining, maar projectmatige aandacht voor fairplay, agressie-beheersing en algemene normen en waarden. Want het kan zo niet langer.

We mogen niet accepteren dat voetbal oorlog is. Dat vraagt actie van KNVB, clubs, spelers én ouders langs de kant. Want hier zit iets fundamenteels mis in de opvoeding. Het helpt als profvoetballers niet langer gaan protesteren tegen terechte rode kaarten, maar iedereen in de voetballerij moet eens goed in de spiegel kijken. Misschien dat het spelletje dan ooit weer ‘gewoon’ een spelletje wordt.

Jeroen Mirck is publicist en D66-politicus. In de deelraad van Nieuw-West stelde hij deze week vragen over SV Nieuw Sloten.


64 reacties op "Voetbal is geen oorlog"

Suffie
-1-  Suffie:
"Hoe kon het gebeuren dat een vijftal jongens tot twee maal toe kon inschoppen op een liggende man terwijl niemand ingreep?"

Ik zou me er eerst van vergewissen of dit ook zo is, het staat namelijk nogal beschuldigend. Uit de diverse verklaringen in de media van betrokkenen en getuigen blijkt namelijk dat er wel degelijk is ingegrepen, onder meer door andere spelers. Het signaal dat daarbij werd gegeven: "het was voorbij voordat we beseften wat er aan de hand was". Dat lijkt op een slap excuus, maar is wel consistent met verklaringen die over het algemeen worden afgelegd door mensen die een geweldsincident meemaken; de gebeurtenis dissoneert zodanig met de beleveniswereld dat het onderbewustzijn in eerste instantie weigert de situatie te herkennen. Vaak realiseren mensen zich pas achteraf wat er eigenlijk gebeurt is. Hoe snel heb je op een druk voetbalveld in de gaten dat er achter je een aantal spelers zich op elkaars bek slaan? Vaak is het al over voordat je het besef hebt om je om te draaien.

Voor wat betreft je vraag over de politie: op schoolpleinen en sportvelden doen zich vaak ruzies voor die vaak voor het bereiken van de klas of kleedkamer al weer gesust zijn. Over het algemeen is de KNVB of de betreffende sportclub goed in staat om incidenten op of buiten het veld via hun eigen tuchtreglement op te lossen. De inzet van de politie is in dat geval vaak mosterd na de maaltijd. Sterker nog, als de politie bij iedere klap of schop terplaatse zou moeten komen, zou er geen agent meer in het weekend vrij zijn. Het is dan ook logisch om aan de betrokken partijen over te laten of er wel of niet politie bij moet worden gehaald. Kennelijk was dat in eerste instantie bij deze gebeurtenis niet het geval. Vergeet ook niet dat Nieuwenhuizen gewoon het veld is afgewandeld en dat zijn letsel zich pas veel later openbaarde.

Natuurlijk is er veel mis. In dat licht zou ik dolgraag onderzocht willen zien hoe clubs, trainers en omgeving met dit soort opgewonden standjes omgaat (kickboxtraining??), maar laten we de wijsreacties vooral even achterwege laten als we niet snappen hoe bepaalde dingen werken.
Jeroen Mirck
Een vraag is geen beschuldiging, Suffie. Wat me in de hele discussie over 'Almere' opvalt is dat men geweld op en rond het voetbalveld als een gegeven lijkt te beschouwen en dat er blijkbaar een exces (met dodelijke afloop) nodig is om tot actie over te gaan. En ook dat gaat op een vreemde manier: zo wordt er nu heel erg gewezen naar de blijkbaar slecht opgeleide amateur-scheidsrechters. Daarmee zeggen de instanties bijna dat je het aan jezelf hebt te danken als je in elkaar wordt geslagen. Zie ook dit opiniestuk van Jan Bennink: http://is.gd/D8mGl2
Terrence
-3-  Terrence:
'Het was zo erg! Ik zag gewoon van dichtbij met m'n eigen ogen dat iemand in elkaar geslagen werd door een groepje jongeren en niemand deed wat!' -'En wat deed jij zelf eigenlijk?' 'Eh...nou...eh...tsja...'

Verreweg de meeste mensen zijn nu eenmaal besluiteloos, gewend als wij zijn geraakt aan ouders, leraren, overheid en media die het denken voor ons hebben overgenomen. Zelfstandig besluiten nemen (laat staan 'in the heat of the moment') is velen niet (meer) gegeven. Maar waar dat aan ligt? Ik denk aan onszelf; wij vinden het wel prima om zelf geen beslissingen te hoeven nemen. Dan kun je namelijk altijd een ander de schuld geven wanneer het misgaat.

Zo kun je beweren dat de dood van deze man de schuld is van de overheidscampagne die mensen stimuleert om een beschrijving van de dader(s) door te geven aan de politie en niet zelf in te grijpen. Je kunt de ouders van die jongeren de schuld geven dat zij hun kroost slecht (of zelfs niet) hebben opgevoed. Je kunt hun leerkrachten de schuld geven; die hebben wellicht te weinig aandacht besteed aan moraal en ethiek in de les. Kinderen weten niet eens meer wat die woorden betekenen! Het zou liggen aan gewelddadige computerspelletjes dat mensen tegenwoordig zo agressief zijn. Alsof middeleeuwers zo'n vredelievend volkje waren. En zo kunnen wij nog wel even doorgaan met anderen beschuldigen. Niet in de laatste plaats de overledene zelf: hij had best wat minder goed mogen opletten dan had hij de overtreding die hem het leven kostte vast niet gezien.
Milena Tsareva
-4-  Milena Tsareva:
Goed, het echte probleem wordt in ieder geval weer heel diplomatiek weggemoffeld. Eric van der Burg geeft dan weliswaar moeizaam toe dat "deze vereniging" niet voor de eerste keer problemen veroorzaakt, Eberhard van der Laan komt niet verder dan zich collectief (namens alle Amsterdammers) te schamen en Achmed Baâdoud denkt het probleem (tijdelijk) te kunnen oplossen door alle scheids- en grensrechters op zelfverdedigingscursus te sturen. Dit terwijl Rob Oudkerk ruim 10 jaar geleden de vinger al op de zere plek legde, maar ja... hij moest weg, want hij was te eerlijk.
Jeroen Mirck
Nee, die ging naar de hoeren, Trolleva.
Milena Tsareva
-6-  Milena Tsareva:
Oh foei! Hij ging naar de hoeren! Dat werd handig gebruikt om hem van het politieke toneel af te voeren want hij dacht en praatte teveel als de gewone man en draaikontte niet genoeg. En dàt konden ze natuurlijk niet hebben in de jou zo bekende volksvertegenwoordiging. Daar handhaaft men zich doorgaans slechts met het betere ellebogenwerk, aangeboren oogkleppen, wegwuifhandjes, nathoudpapjes, leugentjes om bestwil, een grote voorraad doekjes voor het bloeden en zakken vol gebakken lucht. Maar je wijkt af van waar ik het feitelijk over had: het echte probleem waaruit je artikel voortvloeit. Je kunt toch moeilijk ontkennen dat Rob Oudkerk dit uitstekend wist te benoemen, toen al... toen de doodschoppertjes van Nieuw Sloten op de kleuterschool na de zomervakantie nog weken te laat terugkwamen uit Marokko en de leerplichtambtenaren niet deden waarvoor ze bezoldigd waren.
Arnoud
-7-  Arnoud:
En dan te bedenken dat Rob Oudkerk een prominent lid was van de door Milena zo verfoeide linkse kerk...
Suffie
-8-  Suffie:
Welnee, dat was bolsjewistische propaganda...
Milena Tsareva
-9-  Milena Tsareva:
"Was", Arnoud, "was". Er glipt ook in de linkse kerk wel eens iemand tussendoor die toch minder rood en maatschappijvreemd blijkt te zijn dan bij de screening leek. Hij mocht het proberen en is afgeserveerd... vanwege de eerlijkheid in de weergave van zijn waarneming. Jammer, hij was een goeie.
Theo
-10-  Theo:
"Wie het doet, doet het. En niemand anders."

Waarheid als een klok. Makkers staakt uw wild geraas. De wederom gewetenloze moordenaars zijn ditmaal gepakt, maar de familie van het slachtoffer moet voor altijd zonder vader verder. Bedenk dat de eerstvolgende keer dat u weer PvdA wilt stemmen.
laurens
-11-  laurens:
Dit soort dingen moeten echt hard aangepakt worden
JohnN
-12-  JohnN:
Ja! Stem op een andere partij en voortaan is de wereld mooi en vredig. Welke? Nou mijn partij natuurlijk. Boeven en boefjes, ze zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Milena Tsareva
-13-  Milena Tsareva:
Welnee JohnN, niks aan het handje kerel. Laten we voor de vorm alleen wat stille tochtjes lopen, laten we ons vooral niet druk maken over de werkelijke oorzaak van dit probleem, laten we hooguit wat vaker dan normaal zeggen dat het zo niet langer kan, laten we de taboes de taboes laten en laten we verder vooral NIETS doen. Laten we de andere kant op blijven kijken en weer over gaan tot de orde van de dag... in afwachting van de volgende afschuwelijke gebeurtenis die onze volksvertegenwoordigers dan weer lekker hypocriet "sprakeloos, verbaasd, geschrokken en verontwaardigd" zal laten zijn. De Jakhalzen hebben trouwens een aardig interview gehouden bij/op de school van de doodschoppertjes, waarin het rode satirejournaille de kern van het probleem tegen wil en dank wel aardig duidelijk in beeld brengt. Alleen de directeur van deze school ziet dit toch anders. Hij vindt dat het doodschoptuig niet eens opviel tussen de rest. Zegt dit iets over deze directeur, het tuig of over de rest? Volgens mij weet deze directeur gewoon donders goed dat zijn "leerlingen" weten welke auto hij rijdt en waar hij woont. Kijk, luister en huiver: http://www.youtube.com/watch?v=4hq70SghG..
Arnoud
-14-  Arnoud:
@Milena: je trekt van leer tegen de stille tochten e.d. Maar je mateloos opwinden over de hersenloze uitspraken van een paar vmbo-brugklassertjes past natuurlijk in hetzelfde rijtje. Zet eveneens totaal geen zoden aan de dijk. Verontrustender vind ik de indruk die zo'n schooldirecteur achterlaat bij de kijker. Ik krijg nu niet bepaald het idee dat hij veel greep heeft op de schoolpopulatie. Maar ook dat is slechts een indruk die misschien helemaal fout is. De oplossing moeten we onder meer zoeken in veel kleinere scholen, waar elke docent zijn leerlingen goed kent en ook daadwerkelijk kan opvoeden. Zo kun je ook ouders beter bij het proces betrekken, hoewel dat in sociaal zwakke milieus altijd lastig is, welke culturele achtergrond men ook heeft.
Kortom, weg met al die leerfabrieken, schaalverkleining, weg met al die managers die zichzelf verrijken ten koste van ons onderwijs.
Milena Tsareva
-15-  Milena Tsareva:
@Arnoud: Misschien heb je gelijk dat ik me teveel opwind over brugklassers die interviewers met een nader te definiëren vloeistof bekogelen (zie eerder gelinkte video op 0:26) of proberen te bespugen (1:13). De schooldirecteur baart mij inderdaad ook veel zorgen. Hij lijkt de greep op zijn scholieren volledig kwijt te zijn. Kijk naar zijn ogen: hij straalt angst uit. Maar is mijn opwinding over deze jongeren onterecht? Dit is een videoregistratie van een nieuwe generatie Amsterdammers. Gaan we daar trots op zijn? Ik vrees van niet. In feite wind ik me niet op over deze nu al verpeste kinderen, maar ik word kwaad omdat er niets wezenlijks gaat gebeuren na deze vreselijke lynchpartij. Let op mijn woorden: het is nu even onrustig in de media en in de politiek, maar we hobbelen zometeen glimlachend en wegwuivend rustig het nieuwe jaar in zonder dat er ook maar iets aan het echte probleem is of zal worden gedaan. Dat echte probleem durft men niet aan te pakken, dat ligt te gevoelig. Totdat we hier binnenkort Franse toestanden hebben of blanke knokploegen die zelf wel even het probleem te lijf gaan dat de meeste politici niet eens durven te benoemen.
JohnN
-16-  JohnN:
@Milena: Wat zou u graag zien? ME busjes (vroeger noemde mijn generatie die dingen "overvalwagens") door de stad laten surveilleren en overal op straathoeken en hangplekken jongeren met Marokkaanse "roots" oppakken en preventief opsluiten?
In zo'n banlieu-stad zie ik Amsterdam niet graag veranderen. Dan zien we straks barricaden in het centrum en brandende auto's.
De media en het publiek reageren altijd fel op dingen die al gebeurd zijn. Verontwaardiging tegen de groep in het algemeen maakt het toegebrachte leed niet ongedaan. Geeft alleen voeding aan het gevoel van verontwaardiging bij wie er onschuldig aan was maar zich er wel op aangekeken voelt.
Zo wordt het spanningsveld niet verminderd maar versterkt. En ga nu niets zeggen over theedrinken anders word ik ook nog agressief.
Als er hard van leer getrokken wordt tegen niet betrokkenen staan we straks met zijn allen alleen nog maar tegen elkaar te schelden. Zulke frictie wil geen bedrijf onder zijn dak halen en zo krijgt er geen enkele "Marokkaanse" jongen ooit nog werk en voelt men zich per definitie verguisd en buitengesloten. Dat is dus geen oplossing. Kom maar met een betere dan de bestaande regels die voor iedereen gelden vasthouden en handhaven. Hetze heeft nog nooit tot iets goeds geleid.
Theo
-17-  Theo:
De 'stoere' knulletjes die lachen om MOORD en die hun moordende vriendjes verdedigen d'r tussenuit pakken en in de pauze onder toezicht in een roze overall laten papier prikken was 10 jaar geleden nog mijn oplossing geweest. Maar zoals de zaken er nu voor staan zie ik de hekken rondom dit soort scholen liever definitief op slot gaan en wachttorens geplaatst in afwachting op massale deportatie. Inmiddels de meest efficiente oplossing.
JohnN
-18-  JohnN:
Theo je weet dat jouw voorstel binnen de Nederlandse rechtsorde (waar wij in meerderheid toch altijd nog voor zijn) onuitvoerbaar is. Deportatie. Ik voel dan toch meer voor je idee van 10 jaar geleden mits verpakt in professionele psychologische randvoorzieningen.
Milena Tsareva
-19-  Milena Tsareva:
Tussen wat JohnN en Theo schrijven zijn andere oplossingen mogelijk. Ik ben (i.t.t. wat sommigen zouden kunnen beweren) geen voorstander van stigmatisering van een gehele bevolkingsgroep, al maakt een groot deel van die bevolkingsgroep zelf mij dat wel steeds lastiger. Vandaar ook dat er steeds vaker -en niet geheel onterecht- over een Marokkanenprobleem gesproken wordt. JohnN draagt helemaal GEEN oplossing aan en vraagt alleen aan mij wat ik dan graag zou zien. Hij zou zo de politiek in kunnen. In ieder geval zie ik niet graag het beeld met de ME-busjes dat John satirischerwijs schetst. Ook zie ik liever niet het beeld dat Theo schetst, al neig ik daar toch meer toe dan niets doen en het probleem wegwuiven. Veel leden van de Marokkaanse gemeenschap, en dan met name JONGE elementen daarvan, kunnen in algeheel maatschappelijk opzicht zonder meer gezien worden als kwade, ziekmakende cellen in een lichaam. Het lichaam heeft derhalve een kuurtje nodig, en niet zo'n lullig kuurtje ook: een stevig kuurtje dus. Eigenschap van stevige kuurtjes is dat kwade cellen gedood worden. Anders blijft het lichaam (de samenleving) ziek. Dat zou wel het meest afdoend zijn en het grootste gevoel van rechtvaardigheid bij slachtoffers/nabestaanden genereren, maar gaat wel ver. Er zou dus een oplossing moeten komen waarbij de echt kwade cellen niet doodgemaakt hoeven te worden, maar wel VOORGOED uit ons leefmilieu verbannen zouden worden. Bij zware vergrijpen als met meerderen één weerloos slachtoffer doodschoppen zou dit zonder meer in één keer mogelijk moeten zijn. Bij "minder ernstige" vergrijpen als overlast in het OV, agressie tegen hulpverleners, winkeldiefstal, tasjesroof, bedreiging, e.d., zou een beperkt aantal herkansingen ingebouwd kunnen worden. Levenslange detentie dus voor de echt kwaadaardige etters waar in de reclassering/reïntegratie geen eer aan te behalen valt. NOOIT meer terug in de samenleving. Ik weet dat zoiets duur is, maar deze kwaadaardige elementen zijn in de vrijheid die ze nu hebben misschien nog wel duurder en richten bovendien onherstelbare/onbetaalbare schade aan. Ik zou graag wat meer belasting willen gaan betalen om onze zieke maatschappij weer beter te maken. Maar laten de heren en dames politici om te beginnen het echte probleem eens gaan benoemen en het in dit geval uit de voetbal-of sportgerelateerde sfeer halen. Het probleem gaat namelijk veel verder dan voetbal. O.a. Lodewijk Asscher is nu aan zet en het zou voor zijn geloofwaardigheid in ieder geval beter zijn om allereerst die ingebakken en nooit gemeende "glimlach" kwijt te zien raken.
JohnN
-20-  JohnN:
Hm, ik lees mijzelf nog even na op #16 en citeer dan nog maar even:
"de bestaande regels die voor iedereen gelden vasthouden en handhaven".
Dat lijkt me toch een duidelijke en binnen elk weldenkend oordeel passende houding.
Als iemand als Tsareva dat "geen oplossing" vindt en dan zelf maar met een verhaal komt over kankertherapie en levenslange detentie voor "first offenders".. plaatst diegene zichzelf geheel buiten het realisme van de bestaande rechtsstaat. En dat is nu juist wat we de kwaadaardige elementen verwijten: dat ze zich totaal niet wensen te identificeren met de Nederlandse rechtsstaat.
Ik heb geen behoefte aan SA patrouilles en concentratiekampen, (om ook maar even te chargeren.)
Uw "oplossing" kan afgeserveerd naar dezelfde prullenbak als die van Theo. Volgend voorstel dan maar? Zullen we het toch eerst maar eens proberen met handhaving en straffen volgens de bestaande rechtsorde en meer aandacht voor ondersteunende opvoedingsactiviteit? School en klasverkleining die Arnoud de Jong als suggestie aandraagt lijkt me een goede eerste bijdrage.
Er is een mens gestorven, door voetbalvandalisme, door jonge daders. Dat is erg, dat is heel erg, maar daarom hoeft de regering nog niet de Noodtoestand in het land af te kondigen.
Milena Tsareva
-21-  Milena Tsareva:
@JohnN: Je bent wel een erg volhardende wegwuiver. "De bestaande regels die voor iedereen gelden vasthouden en handhaven/straffen volgens de bestaande rechtsorde". Dat klinkt leuk (bijna schattig naïef), maar dat werkt alleen in een maatschappij met BESCHAAFDE mensen die er de noodzaak van inzien zich hieraan te onderwerpen. Ik weet niet in welke grot je de laatste decennia verborgen hebt gezeten, maar dat stadium zijn we al een tijdje voorbij. Zie de video over de school van de doodschoppertjes waarnaar ik verwees: de populatie van een dierentuin (ik bedoel die achter de hekken aldaar) heeft meer beschaving in zich dan wat je in deze video ziet. Jij wilt het nog steeds als incident afdoen, maar zelfs in de politiek (en dàt wil wat zeggen) raakt men er nu van doordrongen dat gebeurtenissen als deze geen incidenten meer zijn. In elk geval beginnen wat plaatselijke bestuurders (Van der Laan, Van der Burg) langzaam wakker te worden. Te hopen valt dat deze ontwaaktrend zich rap doorzet naar hun landelijke collegae. Het aan deze doodschoppartij ten grondslag liggende probleem dat de Nederlandse samenleving heeft, is niet meer even op te lossen of te camoufleren door wat socialistische symptoombestrijding die misschien 30 jaar geleden nog wel enig effect zou hebben gesorteerd. Het enige waarmee ik het met je eens kan zijn, is dat het handhaven/straffen volgens een rechtsorde natuurlijk moet blijven gebeuren, maar dan moet wel de BESTAANDE rechtsorde eerst grondig op de schop. Die hapert namelijk al geruime tijd, en niet zo'n beetje ook. Gasten die op 15-16 jarige leeftijd een weerloos iemand met meerderen doodschoppen of een professionele vechtsporter die op een dansfeestje voor de lol even iemand blijvend invalide mept/trapt, deugen niet. Ze zijn in en in verrot en zouden nooit meer de kans moeten krijgen om normale mensen het leven zuur te maken... NOOIT meer. "Mensen" die zich zo gewelddadig afkeren van en afzetten tegen de maatschappij waarin ze leven, kiezen er namelijk zelf voor die eer niet langer te verdienen.
Suffie
-22-  Suffie:
Beste Jeroen, ik ben het in grote lijnen met je eens. Ik ageer alleen tegen het feit dat je een tamelijk specifiek probleem als het downplayen of negeren van voetbalgeweld door onder meer de KNVB aanvliegt door een algemeen en gedocumenteerd psychologisch verschijnsel als symptoom te benoemen. Ik denk namelijk dat je daarmee een aardig aantal onschuldige en geschrokken voetballiefhebbers, bestuurders en spelers van twee clubs een beetje tekort doet.

In de loop van de afgelopen weken zie je dat veel partijen breder zijn gaan kijken dan alleen maar het voetbalveld. Ik snap dat er nu heel kritisch gekeken wordt naar de rol van de KNVB, de voetbalclubs en (wederom) die van overgestimuleerde ouders, maar daarmee pak je alleen de katalysator van een onderliggend probleem aan. Ik durf er namelijk een eed op te doen dat, als deze knapen geen grensrechter hadden afgetuigd, zij ergens in de nabije toekomst op het Abraham Staalmanplein een straatcoach van z'n fiets hadden afgetrapt of in de Reguliersdwarsstraat een homo hadden afgetuigd, wellicht naar aanleiding van prikkels die te vergelijken zijn met het (in hun ogen) slecht vlaggen van een grensrechter.

Nu, twee weken na dato (ik reageer soms wat laat) vliegen er allerlei oplossingen en maatregelen om onze oren, zoals levenslang opsluiten, terugsturen naar het land van herkomst, "wegsnijden" (huu!), ballotagecommissies bij voetbalclubs en noem maar op. Allemaal oplossingen die zo'n tien jaar te laat zijn bedacht. De kernvraag is voor mij namelijk: als een knaapje van vijftien jaar (waar is Lego gebleven?) al zo verrot is dat hij in staat is om met een plukje vrienden een grensrechter dood te schoppen, wie heeft er dan in de afgelopen jaren in zijn direct omgeving zitten slapen?

Jeroen, volgens mij was jouw eigen stadsdeelvoorzitter, Achmed Baâdoud, de eerste die ik iets zinnigs over deze zaak heb horen zeggen, namelijk dat je dit soort gedrag moet bestrijden door vroegtijdig in te grijpen in de opvoeding van dit soort knaapkes omdat gewoon blijkt dat veel ouders daar niet toe in staat zijn. Daarbij geeft hij toe dat een groot deel van dit soort jochies van Marokkaanse afkomst is. Het treurige is dat juist in die gevallen de ontwikkeling van kinderen te voorspellen is, omdat de culturele en maatschappelijke achtergronden die de opvoeding bemoeilijken bekend en dus te ondervangen zijn. Jammer genoeg roept onze omgeving steeds vaker om bestrijdingsmaatregelen (straffen, uitzetten, terugslaan) en steeds minder om voorkomingsmaatregelen (opvoeden, bijsturen), hetgeen terug te vinden is in ons hulpverleningsbeleid waarbij potentieel belangrijke partijen door bureaucratie, bezuinigingen en privacybeperkingen verworden tot papieren tijgers (jeugdzorg) die nog geen deuk in een pakje boter kunnen meppen. Wat gek dat zoveel partijen steeds minder vertrouwen in dit soort organisaties hebben en steeds vaker roepen dat de stekker er wat hun betreft uit mag.

Overigens zie je ook de media op die tendens inspelen, bijvoorbeeld in de publicaties met betrekking tot Baâdoud: met name de samenvattingen leveren hooguit twee regeltjes op, z'n opmerkingen over zelfverdediging voor scheidsrechters kleuren te koppen. Need I say more?
Suffie
-23-  Suffie:
Ow... te=de. Vinger in het verband, vandaaro...
JohnN
-24-  JohnN:
Wijze woorden Suffie. Ik denk ook dat er in het verleden te lang gewacht is. Dat komt misschien ook door de grote "leerfabrieken" waarin onze scholen veranderd zijn.
Je zou, op signaal van de leerkrachten (onhandelbaar gedrag, agressie tegen schoolpersoneel, ouders die nooit op contactavonden verschijnen) de opvoeding moeten overnemen. Het kost een paar centen, maar een levenscarrière als crimineel kost de gemeenschap "tig" keer zoveel.
Overigens meen ik dat zelfs nu, in crisis en bezuiniging, de overheid nog steeds veel geld wegsmijt aan onnutte dingen (vooral bureaucratie). Misschien kan een deel van de bestedingen die aan allochtone groepen in hun geheel worden verricht, hiertoe worden aangewend. Niets doen, zoals nu, stigmatiseert immers de gehele groep met Marokkaanse "roots", dus bij werken aan de "k*tmarokkaantjes profiteren de beschaafde "marokkanen" mee.
Jeroen Mirck
-25-  Jeroen Mirck:
@Suffie: Dank voor je reactie. Je schrijft: "Beste Jeroen, ik ben het in grote lijnen met je eens. Ik ageer alleen tegen het feit dat je een tamelijk specifiek probleem als het downplayen of negeren van voetbalgeweld door onder meer de KNVB aanvliegt door een algemeen en gedocumenteerd psychologisch verschijnsel als symptoom te benoemen."

Grappig hoe dit soort discussies altijd verloopt. Het maakt niet uit wat je zegt, het is nooit goed genoeg. Zo kreeg ik op dit artikel elders het verwijt dat ik te veel kritiek richtte op de KNVB en te weinig op het maatschappelijke probleem. Jij zegt precies het tegenovergestelde: ik zou minder op het maatschappelijke probleem moeten inzoomen en meer op het schutteren van de KNVB. Althans, dat zeg je in bovenstaand citaat. Verderop in je reactie zoom je juist weer in op het maatschappelijke probleem. Vermoedelijk zijn we het er dus over eens dat het probleem breder is.

En ja, ook ik vind dat er best ook over een Marokkanenprobleem gesproken mag worden. Dat is namelijk één van de problemen die hier speelt. Niet dat al het voetbalgeweld Marokkaans getint is, maar in deze groep jongeren speelt agressie wel bovengemiddeld vaak een rol. Baadoud, Mauer en ik erkennen dat alledrie. Komt goed uit, want we zijn alledrie van de coalitiepartijen in Nieuw-West. Er moet gericht naar deze groep jongeren worden gekeken. Aandacht moet er natuurlijk zijn voor iedereen die zich misdraagt, maar die specifieke subgroep verdient extra aandacht. Daarmee is niet gezegd dat alle Marokkanen zich zo gedragen, maar we moeten de ogen niet sluiten voor excessen uit die groep. Problemen los je namelijk op waar ze het vaakst plaatsvinden.
Milena Tsareva
-26-  Milena Tsareva:
Ga weg, 't is niet waar... dus tòch een Marokkanenprobleem! Als ik het waarempel niet dacht. Achmed Baâdoud en de zijnen gaan -aldus Jeroen Mirck- naar deze groep jongeren KIJKEN. Da's verdomd interessant, want dat is de laatste 25 jaar vast nog niet gebeurd. Dat zal ze leren, dat er (nog weer eens) naar ze gekeken gaat worden. Kortom: het probleem wordt dus weer niet aangepakt. Maar vooruit, er is één lichtpuntje: het probleem heeft nu in ieder geval een naam.
Suffie
-27-  Suffie:
Jeroen, even uitgaande op jouw reactie op mijn citaat denk ik dat we elkaar verkeerd begrijpen. Even kort: Jij maakt je zorgen over de apathie binnen de voetballerij als het gaat om agressie en wijst daarbij op het feit dat niemand ingreep toen deze grensrechter trappen kreeg. Zoals ik het lees is het niet optreden volgens jou dus een voorbeeld van die apathie. Ik stel echter dat dit niet-ingrijpen vermoedelijk niets met apathie in de voetballerij te maken heeft, maar met een verstarring en vertraagde besef dat plaatsvindt als mensen onverwacht met een geweldsexplosie te maken krijgen (freese response!). Iedereen wil graag een daadkrachtige held zijn als het er op aankomt, maar het feit is dat de meesten van ons nog in de eerste schrikreactie hangen als het incident al lang en breed voorbij is. Dat is geen apathie of doelbewust negeren, maar een natuurlijk verschijnsel omdat we niet gewend zijn instinctief op geweld te reageren.

Wat mij betreft doet deze uitleg verder niet af aan het probleem of de problemen, ik denk dat we het daar inderdaad wel over eens zijn. We moeten er alleen voor waken om de mensen die bij het incident aanwezig waren en niet of te laat bij machte waren om in te grijpen weg te zetten als apatisch of onverschillig.
Arnoud
-28-  Arnoud:
Laat ik in elk geval even in herinnering brengen dat de uitdruk 'voor galg en rad opgroeien' dateert van vér voor de aanwezigheid van Marokkaanse Nederlanders. De essentie van het probleem ligt in de opvoedingsbagage die je als kind mee krijgt (in dit geval dus het gebrek daaraan), waarbij bepaalde elementen door culturele achtergronden en sociale klasse kunnen worden uitvergroot.
Voor al die jongens met een Marokkaanse achtergrond die zich wél gedragen op het voetbalveld (de meerderheid, denk ik) is het natuurlijk heel vervelend dat ze ineens gezien worden als een 'Marokkanenprobleem'. Maar ja, zo werkt dat tegenwoordig in de media. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een populistenprobleem, een Wildersprobleem, een Fortuynistenprobleem. Ook mensen met een uiterst kort lontje. Ook zij vreten van alles uit, zijn uiterst intolerant, maar behalve een enkele brievenbuspisser komen ze niet als groep in het nieuws. Terwijl daar dus ook een hoop tuig tussen zit.
Theo
-29-  Theo:
Toch positief dat het Marokkanenprobleem inmiddels schoorvoetend wordt erkend. Beetje jammer dat Wilders er toch weer aan de geperoxideerde haren bij moet worden gesleurd om een en ander te nuanceren, maar toch een stap in de goede richting.

P.S.: Nu we toch aan het nuanceren zijn; Ex-PVV'er Eric Lucassen zou in de periode 2006-2009 tijdens een burenruzie in een opwelling hebben geroepen dat hij door een brievenbus zou pissen. Dom, maar de media hebben hiervan gesmuld. Dit dreigement is dus feitelijk nooit uitgevoerd, en in 2010 heeft Lucassen hiervoor al persoonlijk bij zijn buren en publiekelijk voor de media zijn excuses gemaakt. De buren hebben hem mogelijk vergeven, gütmenschen zullen deze uitspraak echter nog tot in lengte van dagen oprakelen en de leugen dat dit feitelijk is uitgevoerd in stand houden. C'est ça, zoals Pim al zei. Het veranderd echter niets aan het Marokkanenprobleem.
Milena Tsareva
-30-  Milena Tsareva:
Ja Theo, voor een enkele linksrijder is het acceptatieproces blijkbaar toch nog niet helemaal afgerond. De laatste strohalmen worden nog even beetgepakt en de rode hakken gaan nog even in het zand. Zo worden er bijv. clichés/leugens als "problemen" bijgehaald die in geen enkele verhouding staan tot het Marokkanenprobleem dat hier besproken en inmiddels benoemd is. Beetje jammer.
Arnoud
-31-  Arnoud:
Tja, de blonde leider roept iets, en dan is er meteen een 'Marokkanenprobleem'. Het is net religie: de paus raaskalt wat, dus is het waar voor alle gelovigen. Ja sorry hoor, maar ik kan weinig respect opbrengen voor mensen die niet zelfstandig nadenken terwijl ze slim genoeg geacht moeten worden om dat wél te kunnen.
Niemand ontkent dat er substantiële problemen zijn met groepen jongens met een Marokkaanse achtergrond. Bijna altijd zijn die afkomstig uit sociaal zeer zwakke milieus. Onbenoemd blijven altijd de groepen jongeren die eveneens grote overlast geven, maar die niet te brandmerken zijn op grond van etnische kenmerken. Hooligans bijvoorbeeld, comazuipers uit de Achterhoek etc.
Ook ik erger me mateloos elke keer dat ik weer zo'n crimineel bontkraagje voorbij zie komen in de misdaadprogramma's. En dán is het dus de kunst om toch de nuance te blijven zien: dat daar tegenover een overgrote meerderheid staat van mensen die wél in de pas lopen en keurig hun best doen in deze maatschappij.
Milena Tsareva
-32-  Milena Tsareva:
In het dagelijks leven krijgt elke Marokkaan van mij een nieuwe kans en met normale, sociale Marokkanen ga ik graag door één deur, dus volgens mij zie ik de nuance wel degelijk. Waar ik echter absoluut niet tegen kan, is dat tuig van de richel (waar statistisch gezien een héleboel Marokkanen bij zitten) nauwelijks of in ieder geval veel en veel te licht gestraft wordt. Van overheidswege lijkt men bang om het probleem echt aan te pakken, om de kwaadaardige elementen echt UIT de samenleving te halen. Ik word daar kwaad van, dat de overheid (en/of rechters) de samenleving niet gezond lijkt te WILLEN maken of dat men het NIET DURFT o.i.d.. De eerste grensrechterdoodschopper loopt nu of binnen een paar uur alweer vrij rond. Niet genoeg bewijs: "Excuses dat we u zo lang hebben opgehouden, gaat u maar, zal ik de deur even voor u openhouden? We zien uw schadeclaim gaarne tegemoet". Soufiane B. heeft nu 18 jaar gekregen terwijl zo'n huichelaaar van een advocaat Babur Beg steeds volhield dat zijn cliënt niet bij de moord op juwelier Hund betrokken was (terwijl hij zeker wist van wel). Hier gaat hoger beroep op volgen. Alleen al om Hunds nabestaanden te provoceren zal dat beroep op de laatst mogelijke dag ingesteld worden en geloof me: zijn straf gaat uiteindelijk lager uitvallen. Zeg maar van niet, zeg maar dat ik speculeer, maar Soufiane B. gaat de 18 jaar uiteindelijk bij lange na niet volmaken. Dáár word ik razend om: het pappen en nathouden, het wegwuiven, het niet durven nemen van de verantwoordelijkheid om echte misdadigers keihard aan te pakken. O.a. de gasten die ik in deze reactie noem, verdienen dat hun leven -net als dat van hun slachtoffers- grondig verwoest wordt, maar dat blijft bijna altijd uit. Zoals Dominique Weesie het in Pownews vrijwel dagelijks zo treffend formuleert: "een glas, een plas en alles bleef zoals het was". Het rechtvaardigheidsprincipe is verder weg dan ooit. Dat is wrang, heel wrang... en het zet bij veel mensen, die best willen en kunnen nuanceren, kwaad bloed.
Suffie
-33-  Suffie:
Opvallend hoeveel mensen niet overweg kunnen met het verschil tussen een probleem dat met name onder Marokkaanse jongeren speelt en een Marokkanenprobleem. Niet zo gek dat veel instanties voorzichtig zijn met het labelen van problemen, voordat je het weet roepen je volgelingen om deportatie...
Theo
-34-  Theo:
@Suffie: Gedwongen verplaatsing van mensen. Ander woord. Goed, laten we het 'uitzetten' noemen. (Hoewel die term in de praktijk veelal neerkomt op 'als ons besluit je niet bevalt plemp je tot het volgende generaal pardon maar ergens een tentenkampje neer'.)
Milena Tsareva
-36-  Milena Tsareva:
Nee hoor, er is helemaal geen Marokkanenprobleem... ben je gek! Zitten je oogkleppen goed, Suffie? Daar gaan we weer even: avondje sexuele voorlichting voor Marokkanen in Zeist, georganiseerd door Maroc.nl. Vanaf 1:30 wordt het pas interessant en komt de ware aard van dit "vriendelijke" en "sociale" volk weer onvermijdelijk naar boven. De cameraman mag blij zijn dat hij nog leeft... nog wel.
http://www.youtube.com/watch?v=7Ezut3f67..
JohnN
-37-  JohnN:
De grootste bekken staan altijd vooraan Milena. Overal, altijd, ook bij de Britse hooligans.
De grootste gekken zijn ons probleem, en ook dat van zichzelf.
Theo
-38-  Theo:
@Milena Tsareva: Kenmerkend detail ook meteen nadat die doorgefokte rat de cameraman in de rug aanvalt, dat meisje als in een reflex lafhartig roept... "Hij gaat 'm wissen! Hij gaat 'm wissen!" Ja, ik voorzie een glansrijke carriere bij de PvdA...
Milena Tsareva
-39-  Milena Tsareva:
@JohnN: hoeveel voorbeelden hier ook gegeven worden: je wilt het net als Suffie simpelweg niet zien. Als je eigen straatje maar schoon blijft en je kunt blijven genieten van je "snert met spekjes", is er geen probleem voor jou. Dat de Marokkanen zelf elke keer weer hun negatieve imago bevestigen of zelfs versterken, daar wens je helaas volledig aan voorbij te gaan.
JohnN
-41-  JohnN:
Ha ha Suffie, ik vertrouw hem al niet van het begin. In je kindertijd word je gevormd. Hij zat bij de Hitlerjugend dus zal hij toen al overtuigd zijn: Homofielen moeten vernietigd worden, samen met het andere addergebroed in de wereld. Als mensen heel oud worden gaan ze weer terug naar hun kindertijd, dat zal het zijn, beetje seniel nu, die ouwe pope.
En ondertussen Milena maar denken dat ik niets zie. Dat is nu juist het verschil tussen mij en haar: we zien allebei hetzelfde en horen allebei hetzelfde: vlak voor onze neus. Maar ik zie meer, ik kijk ook breder. Dan zie je echt meer, genuanceerd noem ik dat.
Ik begrijp mensen niet die zichzelf oogkleppen opzetten, of wordt de wereld zonder focus te gecompliceerd? En daarmee te overweldigend? Dus liever alles maar vereenvoudigen tot 1 aspect? Een Marokkanenprobleem, lekker overzichtelijk. Wanwege de rust die dat geeft?
Wat ik verder zie aan wangedrag op het profvoetballersveld (ook op filmpjes te bewonderen) zie ik ander heel wat witte hollandse kaaskoppen flink over de schreef gaan, Bij sommige mensen schijnen die beelden niet door het filter te komen.
Milena Tsareva
-42-  Milena Tsareva:
Wat een zwaktebod om de paus bij dit onderwerp te betrekken. Van het vaste meubilair op Amsterdam Centraal had ik een dergelijke noodsprong niet verwacht. Maar ja, misschien nog niet zo gek om de aandacht op iets totaal anders te vestigen als je er on-topic niet meer uit komt. Oud vrouwentrucje, dat het tegenwoordig blijkbaar bij mannen ook goed doet.
Suffie
-43-  Suffie:
Kom kom, Milena. Jij komt met een filmpje over seksuele voorlichting terwijl we het over voetballen hebben. Maar ja, misschien niet zo gek om de aandacht op iets totaal anders te vestigen als je er on-topic niet meer uit komt.
Milena Tsareva
-44-  Milena Tsareva:
Zo zo Suffie, volgens mij waren de meeste reageerders hier het er toch over eens dat het probleem breder was en verder ging dan de voetbalvelden alleen. Gaandeweg de discussie werd de kern van het probleem zelfs benoemd en had JohnN het zowaar ineens over "k*tmarokkaantjes", waarbij het laatste als een historische mijlpaal gezien mag worden. Hoewel de titel van Jeroen Mircks artikel aanvankelijk anders suggereerde, gaat het hier niet over een voetbal-, maar toch echt over een Marokkanenprobleem. Het laatste door mij gelinkte filmpje heeft dus alles met het onderwerp te maken en de paus helaas niets. Maar ja, nogmaals: misschien niet zo gek om de aandacht op iets totaal anders te vestigen als je er on-topic niet meer uit komt.
Theo
-45-  Theo:
On-topic; Marokkanen vormen een groter probleem voor onze homo's dan de paus. De haat zit diep en uit zich gewelddadiger. Jammer dat onze vrijheden niet meer vanzelfsprekend zijn.
http://www.dumpert.nl/mediabase/6429322/..
Milena Tsareva
-46-  Milena Tsareva:
Kijk, de reactie van Theo is dan inderdaad wel weer on-topic. Sluit prima aan bij de kern van het onderwerp.
Suffie
-47-  Suffie:
Maar dat is omdat het over Marokkanen gaat.

Nogmaals: Q.E.D.
Arnoud
-48-  Arnoud:
En ik maar hopen dat men de discussie naar een ietwat hoger niveau weet te tillen dan het gebruikelijke Wilders-gebral. Over oogkleppen gesproken. Je hoeft toch werkelijk geen hoogleraar sociologie te zijn om te zien dat het hier feitelijk geen 'Marokkanenprobleem' betreft. Het betreft met name een probleem van kansloze jongeren uit de onderste lagen van de maatschappij. School-dropouts, armoede, laag of niet opgeleide ouders, thuis mishandeld worden en/of verwaarloosd, primitieve dictatuur van religie en cultuur, werkloosheid. Kortom, dingen die je in vergelijkbare sociale onderklassen tegenkomt in de voorsteden van Parijs en Londen. Waar ze dan weer andere etnische groepen hebben, maar dezelfde problematiek. Natuurlijk heeft men ook een eigen verantwoordelijkheid, maar ondersteuning is daarbij noodzakelijk. Te worden weggezet als Wilders de afgelopen tien jaar met deze groep heeft gedaan werkt vooral contraproductief: men trekt zich terug in de eigen groep en daar konden die jongeren zich dus niet aan optrekken.

Als we doorgaan in de redenering van het 'Marokkanenprobleem' van Geert Wilders, hoe had meneer dan gedacht dat op te lossen? Hij komt niet verder dan 'keihard aanpakken'. Verder wordt het nooit concreet. Wat is 'keihard aanpakken'? Deportatie? Opvoedingskampen? Lijfstraffen?
Wijselijk durft meneer Wilders dit soort 'oplossingen' niet te verwoorden in allerlei initiatiefwetten. Want die had hij al zo lang als hij in de kamer zit kunnen indienen als hij zelf geloofde in de haalbaarheid van dit soort 'oplossingen'. Het blijft bij stemmingmakerij en stigmatisering.
Theo
-49-  Theo:
Andere jongeren, waaronder ook allochtonen uit de onderklasse stellen zich nooit zo bedreigend op. Sterker nog, die zijn de intimidatie door Marokkanen ook spuugzat en snappen niet dat wij Nederlanders ons zo laten bedreigen. Turken willen niet met hen omgaan, veel Chinezen stemmen PVV, Molukkers verenigen zich om hun buurten te beveiligen. Bakken met geld en hulp leveren niets op.

Het valt niet aan sociologie toe te schijven.

Arnoud, we hebben hier wel degelijk met een Marokkanenprobleem van doen, en hoe eerder we dat met z'n allen erkennen hoe beter voor de sfeer op straat. Het is nog geen oplossing, maar de feiten erkennen is in elk geval een begin.
Arnoud
-50-  Arnoud:
Theo, je begrijpt het duidelijk niet: ik vergelijk het met jongeren uit andere steden als Parijs en Londen. Het is wel degelijk voornamelijk een sociologisch probleem. In een Parijse banlieu zijn het denk ik merendeels jongeren met een Algerijnse of Tunesische achtergrond. In eigen land hebben we ook nog Antilliaanse jongetjes die volledig ontsporen. Maar goed, als je blijft vasthouden aan je Marokkanenprobleem: hoe los je het op? Want aan alleen 'erkennen' hebben we natuurlijk geen reet, dat is alleen maar doordrammen om gelijk te willen krijgen. Sterker nog: als we 'erkennen' dat er een 'Marokkanenprobleem' is, lost dat niets op. Als je erkent dat het een probleem is van sociale achtergrond (met de aspecten die ik eerder noemde), weet je tenminste op welke terreinen je extra inspanningen moet leveren om in elk geval de problemen te verminderen: armoedebestrijding, onderwijs, voorkomen van schooluitval, bestrijding jeugdwerkloosheid, archaïsche religieuze en culturele invloeden niet faciliteren maar bestrijden, emancipatie, psychiatrische zorg voor jongeren met stoornissen, opvoedingsbegeleiding. Kortom: met een populistische versimpeling als 'Marokkanenprobleem' komt meneer Wilders hier niet weg.
Theo
-51-  Theo:
@Arnoud. Ik begrijp je, maar ook al dat spul komt uit Noord-Afrika die hun achterstand aan zichzelf te danken hebben. Niet dan? Hallo zeg, we spreken over de wat...derde of vierde generatie inmiddels? De oplossing voor jouw conclusie draait uit op méér kosten en méér ongewenst gedrag. Bovendien hebben we deze aanpak al decennia geprobeerd. Het pappen en nathouden hebben al bakken met geld gekost, en de overlast wordt alleen maar erger. Het werkt niet. Geef ze een vinger en ze willen de hele hand, zelfreflectie is taboe. Staatsbemoeienis houdt nu eenmaal op bij de voordeur, en terecht vind ik.
De conclusie van Wilders en de daaruit voortvloeiende oplossing werkt kostenbesparend; Ongewensten uitzetten en tegelijk niet méér toelaten. En aanschouw het wonder; de misdaadoverlast en no-go areas zullen smelten als sneeuw voor de zon.
Milena Tsareva
-52-  Milena Tsareva:
Arnoud, het is toch erg als je zelf het probleem nauwkeurig omschrijft, maar het niet durft te benoemen. De meeste "oplossingen" die je suggereert (armoedebestrijding, onderwijs, voorkomen van schooluitval, bestrijding jeugdwerkloosheid, emancipatie, psychiatrische zorg voor jongeren met stoornissen en opvoedingsbegeleiding) zijn al uitgebreid geprobeerd, hebben Nederland bakken met geld gekost en (in ieder geval voor de doelgroep) tot een negatief resultaat geleid. Theo schrijft ook al dat we het hier over de derde of vierde generatie hebben, die zich willens en wetens niet wenst aan te passen aan de samenleving waar ze in parasiteert en die ze provoceert en terroriseert. Alleen je suggestie "archaïsche religieuze en culturele invloeden niet faciliteren maar bestrijden" zou onderdeel van een echte oplossing kunnen zijn. Nu mogen voetballers niets meer zeggen tegen scheids- of grensrechters in een sport als voetbal, omdat een stelletje hufters zich niet alleen op de sportvelden, maar NERGENS weet te gedragen. Dit is de oplossing niet. Dit is nog wéér eens wegkijken, de echte problemen ontkennen en symptomen bestrijden. Het in het heetst van de strijd verbaal ageren tegen beslissingen van mensen met fluitjes en/of vlaggetjes hoort van oudsher thuis in de sport, hoort bij het theater, de ontlading en moet gewoon kunnen in een democratische maatschappij... maar ze doodtrappen niet. Daar hoort gewoon levenslang op te staan, ook voor minderjarigen.
Suffie
-53-  Suffie:
Begrijp ik dat goed? Komen Antillianen uit Noord-Afrika?
JohnN
-54-  JohnN:
Scheids en grensrechters schelden voor "typhus kanker en kolere" is archaïsch gedrag wat gewoon moet kunnen in een democratische maatschappij.. (sic!) Als Marokkaanse jongere zou ik het ook niet meer begrijpen. Rappers met zulke teksten worden beroemd. Die mogen jij-jouwen tegen de premier. Echt deze wereld wordt voor een simpele hangjongere erg verwarrend. Ik zou ook "kolere wijf" gaan zeggen tegen Milena in het heetst van deze vruchteloze discussie, als ik dacht goed te begrijpen dat "zo'n ontlading moet kunnen in een democratische maatschappij". In het kader van theater, welverstaan.
Milena Tsareva
-55-  Milena Tsareva:
Nee JohnN, met verbaal ageren bedoel ik helaas niet datgene wat jij schrijft. Dat zijn jouw woorden en die werp ik verre van me. Ik bedoel meer dat ik het zeer betreur dat helemaal niet meer tegen scheidsrechterlijke beslissingen geprotesteerd mag worden in het voetbal omdat Marokkanen zo nodig een grensrechter moeten doodtrappen. Een hele tak van sport wordt monddood gemaakt omdat Marokkanen zich na bijna een halve eeuw in Nederland nog steeds niet kunnen/willen aanpassen. Dat bedoel ik, JohnN. Of wil je het misschien niet begrijpen?
Theo
-56-  Theo:
JohnN, we zouden onze samenleving niet moeten organiseren naar de wensen van simpele hangjongeren. Als je dat wil, dan heb jij je kamp gekozen en is dit voor wat jou betreft inderdaad een vruchteloze discussie.
Een scheidsrechter doodtrappen is voor mij niet het begin van de discussie, maar het eind. Op dat moment dien je als allochtoon met je barbaarse kop feitelijk gewoon je Nederlandse paspoort in te leveren en in de wetteloze rimboe tussen de andere beesten te gaan wonen.
JohnN
-57-  JohnN:
Alsof de autochtone "man in the street" in Nederland niet is veranderd in een halve eeuw, alsof het dodelijke ziekten toewensen, gaskamergeluiden maken, bananen gooien etc. etc. een duidelijke begrenzing kent naar het duwen, meppen en trappen waarop het kan uitdraaien. Ik ben een groot voorstander van het "lik op stuk" tegen ELKE toeschouwer, coach, speler op het veld, die sfeerverpestend gedraagt. Misschien zien ze mij dan ook nog eens in het stadion.
Milena je bent echt onmogelijk. Doen ze tenminste eens iets om de golven van agressie te bedaren en is het weer niet goed. I rest my case. Wie wil bijt zich maar vast in vechten voor de separeer, afscheiden en deportatie. Ik heb het gehad. Vrolijke Kerst!
JohnN
-58-  JohnN:
Theo, ik ben het zat om mijn woorden verdraaid en omgebogen tot niet door mij ondersteunde conclusies te zien verkracht. Ga maar gezellig haat-kerst-vieren met Milena. Wordt het toch nog gezellig ondanks de Noord-Afrikaanse hangjongeren.
Ik weet hoe jullie denken, jullie kunnen weten hoe ik denk - er wordt niets meer toegevoegd dan demonstratie van onbegrip. Ik ga ook allang niet meer in discussie met Jehova's getuigen. Het begint er hier aardig op te lijken.
Theo
-59-  Theo:
ok JohnN, op dit punt zijn we het duidelijk nog niet eens, verder ben je misschien een aardige kerel. Prettige dagen en misschien tot straks bij de jaarlijkse vuurwerkdiscussie.
JohnN
-60-  JohnN:
Ha ha Theo, ik blijf geloven in polderen, verder wens ik je ook prettige kerst, gelukkig hebben we hier nog geen 2nd amendment uit de 19e eeuw te bevechten zoals in de VS. Goede kans dat het hier vrediger verloopt dan daarginds waar ze nu al prijsschieten op brandweermannen. "Vrede op aarde", voorzover mogelijk, in elk geval op de Amsterdamse straten! Tot na de vuurwerknacht.
Milena Tsareva
-61-  Milena Tsareva:
Mijn woorden "verbaal ageren" werden ook verdraaid en omgebogen naar "typhus kanker en kolere". 't Zal allemaal wel bij het polderen horen. Hoe dan ook, ik wens iedereen een hele fijne Kerst, een gezellige en veilige jaarwissel en een gelukkig en gezond 2013.
Milena Tsareva
-62-  Milena Tsareva:
http://www.at5.nl/artikelen/93070/jelle-..
Een smakelijk kerstdiner verder... of snert met spekjes... whatever.
taxi zeist schiphol
Inderdaad een heel mooi bericht. Ik ben ook in verband gebracht met de taxi IJsselstein schiphol, taxi houten schiphol, taxi IJsselstein. Bedankt voor het schrijven van zulke goede berichten en zoals ik hebben geabonneerd op uw blog, ik verwacht dat je leuke berichten als deze wordt plaatsing op een regelmatige basis.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.