Home > > Stadsmomentje: de vriendelijke meneer van Lovers

Stadsmomentje: de vriendelijke meneer van Lovers

Foto: The Netherlands, Amsterdam, Eenhoornsluis  © Thomas Schlijper

Lovers heeft een nieuwe steiger aan de Piet Heinkade tegenover het BimHuis. Een mooie locatie waar ze authentieke klompenmakers, Volendammer dansjes, houten tulpen uit China en Edammer kazen uit Poolse zuivelfabrieken presenteren aan goedgelovige toeristen; 'welcome to Holland'.

Enkele zondagen geleden spraken we af met vrienden bij het BimHuis. Allemaal echte Amsterdammers. Bewoners en horecaondernemers uit de binnenstad. Op een van de laatste zomerse zondagen zouden we gaan varen naar Pampus om het einde van een geslaagd zomerseizoen te vieren. De boot zou ons oppikken bij het BimHuis, waar we met elkaar hadden afgesproken.

Na vijf minuten kwam een in boerenkiel verklede man naar ons toe. Op boze, en hoge, toon vertelde hij in steenkolen-Engels: ‘You are blocking my entrance. You have to go away or you have to buy a tickets’. Lovers stond er op z'n badge te lezen… Ik begreep dat we misschien wel in weg stonden, maar ik begreep de toon niet. Hij had het ook vriendelijk, en het gewoon in het Nederlands, kunnen vragen. Wij zijn toch allemaal Amsterdammers?

Een van onze vrienden ging het gesprek met hem aan. Hij is zelf clubeigenaar in de Amsterdamse binnenstad. Hij weet als geen ander dat een goed gesprek met stadsbewoners af en toe nuttig is. Hij sprak de rondvaartmeneer aan over de onbeleefde toon en over de rechten van de openbare weg waarop wij stonden. Nu is de straat meestal niet de plek voor dat soort discussies. Zo’n gesprek wint niemand.

Ik was verbouwereerd. Is dit nu een voorbeeld van het gebrek aan respect waarmee bewoners van Amsterdam door de stadsuitbaters worden behandeld? Dan had u maar niet in de stad moeten gaan wonen! Dat is toch ongepast? Zo gaan we toch niet met elkaar om?

Er zijn plannen voor een toeristenbushalte en een aanlegsteiger voor mijn huisdeur. De inspraak- en bezwaarprocedures starten binnenkort. Ik weet nu al wat ik dan ga zeggen: ‘You are blocking my entrance. You have to go away!’. 

Foto: The Netherlands, Amsterdam, Eenhoornsluis  © Thomas Schlijper


Reageer op "Stadsmomentje: de vriendelijke meneer van Lovers"

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.