Home > > Een chronisch gevalletje zelfoverschatting

Een chronisch gevalletje zelfoverschatting

Slotervaart Ziekenhuis - Foto: Arnoud de Jong

Het gaat er nu eindelijk eens van komen, lees ik in de krant: het nieuwe kabinet gaat de grote graaiers in de zorg flink korten op hun bizar hoge salarissen. Ze mogen straks niet meer verdienen dan een minister en dat is 'slechts' 144.000 euro.
Het Parool drukt er nog een sappig lijstje bij af van Amsterdamse ziekenhuisdirecteuren die onbeschaamd hun zakken vullen uit de publieke middelen. De meesten verdienen momenteel een veelvoud van dat ministerssalaris. In hun eigen beleving zullen ze binnenkort aan de bedelstaf geraken. Het schijnheilig gejank uit die hoek is dan ook niet van de lucht. Het klinkt lachwekkend in al z'n treurigheid.

De lijst wordt aangevoerd door de directeur van het Slotervaart Ziekenhuis, Aysel Erbudak. Zij verdient 330.000 euro per jaar. Laat ik hierbij aantekenen dat het Slotervaart Ziekenhuis een private onderneming is, waardoor ik niet kan overzien in hoeverre dat schamele loontje uit de publieke middelen wordt gefinancierd. Ook is Erbudak geen slechte directeur, zij heeft het bijna failliete Slotervaart weer uit de afgrond getrokken.

Maar haar reactie op de aanstaande korting getuigt van een gênante wereldvreemdheid, die je helaas met grote regelmaat aantreft bij zorgdirecteuren. Zij komt maar weer eens uit de hoek met de hardnekkige mythe dat er een relatie is tussen kwaliteit en inkomen. Een citaat uit het Parool dat ik u niet wil onthouden: "De kwaliteit van de mensen is één op één gekoppeld aan het salaris dat erbij hoort. Goedkoop kan in dit geval ook duurkoop zijn. Je kunt jaarlijks wat besparen door de salarissen te korten, maar als je daar incompetente bestuurders voor terugkrijgt is dat op de lange termijn nog veel duurder."

Waaruit wij dus moeten concluderen dat wanneer de korting is doorgevoerd, meteen ook de competentie van mevrouw Erbudak met ruim de helft is afgenomen. Je zou bijna denken dat zij haar salaris tot dusver zo waanzinnig heeft opgeschroefd omdat dit in háár beleving de enige manier was om haar deskundigheid aan te tonen: hoe meer ik verdien, des te compententer men mij vindt.
Een dergelijke kronkelredenering doet mij juist ernstig twijfelen aan iemands inzicht en competentie.

Kijk, al dat soort managers moeten we nu kwijt in Nederland. Nu niet per se mevrouw Erbudak, maar dan moet ze financieel wél een toontje lager gaan zingen. Ik bedoel meer in het algemeen: managers in de zorg kosten de samenleving bakken met geld, maar feitelijk draait de boel ook wel zonder hen. Zo kan een crisis toch nog louterend werken.


dertien reacties op "Een chronisch gevalletje zelfoverschatting"

Milena Tsareva
-1-  Milena Tsareva:
Zelfoverschatting, zelfingenomenheid, egocentrisme, betweterij... nare eigenschappen waaraan helaas niet slechts te veel verdienende, parasiterende gelegenheidskapitalisten lijden.
Terrence
-2-  Terrence:
Die mevrouw is niet de enige die ver van de maatschappij staat. Dat staan wel meer VVD-stemmers...
JohnN
-3-  JohnN:
Als je ingelijfd wordt in een ol'boys netwerk gebeurt er iets met mensen. Men spiegelt zich aan elkaar en zoekt naar een nieuwe status binnen de pik-orde. Naar de buitenwereld toe vindt men het vanzelfsprekend dat ze in een week betaald krijgen wat sommige mensen als jaarsalaris hebben.
Het is goed als er in Nederland wat duidelijke bovengrenzen worden vastgesteld, want de inhaligheid van de meerderheid der mensen kent geen grenzen. Anders krijgen we hier ook Amerikaanse toestanden waar minder dan 5% de helft van het bruto nat. inkomen binnenharkt en miljoenen het samen met de andere helft moeten doen in dubbele baantjes (als ze al het geluk hebben 2 baantjes te hebben). De Amerikaanse Droom is een leugen en is een slecht importproduct. Het leidt tot een extreme welstandskloof, krakkemikkige overheid, slechte wegen met gaten, zwakke dijken en instortende bruggen.
Frans
-4-  Frans:
Merkwaardig stuk met nog vreemdere reactie. Als u ervoor kiest ZZP ' er te worden, of, een particuliere onderneming over te nemen, doet u dat toch niet uit menslievendheid om zoveel mogelijk mensen een goed betaalde baan te geven? Denkt u niet in de eerste plaats aan uzelf, of u zelf goed kan verdienen aan het zelfstandig ondernemerschap? Mevrouw Erbudak heeft haar kwaliteiten bewezen en zal opstappen en een andere particuliere onderneming opstarten of overnemen. En een iets boven Balkenende verdiende PVDA'er zal ongetwijfeld haar functie overnemen. Hoelang denkt u dat we moeten wachten alvorens het Slotervaart weer subsidie nodig heeft? U verloochent een hele menselijke trek, namelijk boven de anderen (lees middelmaat) uit willen steken en daar ook profijt van te hebben. Jalouzie maakt de wereld alleen maar slechter.
Frans
-5-  Frans:
Ik wil er nog iets aan toevoegen voor Arnoud: voelt dat nu lekker, bent u vast het geld dat mvr. Erbudak moet inleveren aan het herverdelen? Welk deel komt uw portemonnee ten goede, na deze zuivering voor gelijkmatigheid en nivellering? Man man, wat een armoede. Het verbaasd me niets dat we zulke incompetente bestuurders hebben met hun (dankzij de) Balkenende norm.
JohnN
-6-  JohnN:
@Frans: Ik ken een heleboel mensen die ver boven de middelmaat uitsteken en waar ik veel respect voor heb. Merkwaardig genoeg zijn dat lang niet allemaal mensen die van hun "boven de middelmaat uitsteken profijt trekken" op de manier waarop u blijkbaar focusseert. Pecunia. Het boven de middelmaat uitsteken in de vorm van "wie heeft de grootste zak (geld)" maakt op mij niet zoveel indruk, er zijn andere merites voor nodig om moreel aanzien te verwerven.
Het bovenstaande artikel lees ik meer als een algemeen kritisch stuk gericht tegen de tendens dat veel bureaucraten die meeliften in de privatisering van (voorheen) publieke instituten en organisaties hun nieuw verworven macht graag en vooral inzetten om profijt te trekken (zoals u dat noemt). Als een groot aantal daarvan dan ook nog faalt in hun bestuursfunctie maakt het des te treuriger. Ik sluit mij graag aan bij de algemene indruk van vele onderzoekers dat de zo gepropageerde privatiseringsgolf over de top is gegaan en correctie behoeft. Waarschijnlijk leest u alleen maar met uitsluitend Mw. Erbudak op uw netvlies.
JohnN
-7-  JohnN:
@Frans - O ja, omdat uw reactie(s) duidelijk niet alleen op de auteur maar (scherper nog) op mij gericht zijn ("merkwaardig stuk met nog vreemdere reactie") neem ik het u kwalijk dat u met de aloude afgesleten mantra "jaloezie" repliceert.
U hebt een zeer eenzijdig gerichte kijk op de maatschappij die u verdeelt in: 1. de Goeden, die profijt trekken en daarin succesvol zijn, 2. de Sukkels, die geen profijt trekken (eigen schuld) en jaloers zijn.
Jaloezie is verre van mij, ik heb diverse mogelijkheden gehad in mijn leven om een flinke zak geld binnen te slepen, maar ik heb verkozen om mezelf niet te verloochenen. Echt, zulke mensen zijn er ook, al kunt u zich dat hoogstwaarschijnlijk niet voorstellen.
f.bol
-8-  f.bol:
Gut, ik voel me weer helemaal terug in de jaren 70 met deze discussie. Al was ik toen erg jong.
Wat dan ook weer helemaal terug is: VVD stemmers zijn mensen die ver van de maatschappij af staan, van de dikkerds uit Wassenaar met een Jaguar, en PvdA stemmers zijn luie jaloerse profiteurs. Heerlijk dat soort platte clichés. U heeft het over een gigantisch electoraat, mijne heren, enig respect is gepast.
Verder vind ik het eigenlijk een non-onderwerp. Zeker, sommige mensen verdienen teveel op dat soort posten, en als iedereen weer rustig wordt van een balkenende norm vind ik het ook best. Economisch maakt het allemaal geen klap uit en dat lijkt me nu de eerste prioriteit.
Joris
-9-  Joris:
Het Slotervaart ziekenhuis is een particuliere B.V. ! En mw Aysel Erbudak heeft het Slotervaart gemaakt tot het ziekenhuis wat het nu is, mag daar misschien een bepaalde vergoeding tegenover staan ?
Arnoud
-10-  Arnoud:
@Joris: U zegt het: 'een bepaalde vergoeding'. En zojuist heeft minister Plasterk laten weten welke 'bepaalde vergoeding' redelijk is wanneer deze uit de publieke middelen moet worden betaald. Zolang dat bij mevrouw Erbudak niet het geval is, gaan ze wat mij betreft hun gang maar. Waar ik vooral bezwaar tegen maak (zoals u ook in het stuk kunt lezen) is de door haar gelegde relatie tussen beloning en competentie. Dat is een mythe, zoals helaas bij herhaling door overbetaalde bestuurders in de praktijk wordt aangetoond.
Suffie
-11-  Suffie:
Ligt het aan mij of verdwijnen hier commentaren? Ik dacht dat ik al wat aan deze draad had toegevoegd....
JohnN
-12-  JohnN:
Over jaloezie hebben we het al gehad, nu nog even de ontspoorde werkelijkheid van het dogmatisch kapitalistische denken: het vermogen van de ex-communist nu superkapitalist Poetin in Rusland (in recordtijd bijeen gegaard) is ongeëvenaard. Erger nog dan in het land van The American Dream zelf. Zo zie je pas goed hoe het eruit ziet als ieder voor zichzelf maar gaat uitmaken wat zijn/haar competentie in beloning waard is. Goddank dat er in Europa hier en daar mensen opstaan die besluiten nemen hier flink aan de rem te gaan hangen.
In de republikeinse/liberalistische visie moeten we terug naar een systeem van liefdadigheid met bijbehorende dankbaarheid. Onze vorige generaties hadden hiervoor sociale voorzieningen bedacht, maar dat was natuurlijk een dom idee van simpele jaloerse mensen. ;-)
Arnoud
-13-  Arnoud :
@Suffie : Helaas laat het systeem wel eens een steekje vallen in dit opzicht. Het is een bug. Let altijd goed op dat er geen tekst meer staat in het invoerveld nadat je op Plaats Reactie hebt geklikt, anders is het foute boel.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.