Home > > Kruk

Kruk

Hoofdkantoor Brandweer. Foto: Arnoud de Jong.

In ons woongebouw eindigt de (buiten)brandtrap met een gesloten deur. In plaats van met een snelle, eenvoudige handeling kun je alleen naar buiten wanneer je met je huissleutel het slot opendraait. Bij calamiteiten in een gebouw met ruim 70 huishoudens lijkt me dat onveilig (en niet voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften). Dus de woningcorporatie, Stadgenoot, voorjaar 2012 gevraagd dit foutje te herstellen en aan de binnenzijde van brandtrapuitgang een deurklink aan te brengen. Zo gezegd zo gedaan, zou je zeggen. Maar nee...

Ik heb het verzoek langs verschillende wegen zes keer herhaald, maar nog altijd zit de brandtrapuitgang van binnen op slot. Omdat er huurders en kopers in het gebouw wonen, moest er over worden vergaderd wie voor de kosten opdraaide, hoorde ik een keer als verklaring. Let wel, het gaat hier over een deurkruk.

Na de zomervakantie heb ik het maar eens hogerop gezocht. Wie houdt toezicht op de naleving van brandveiligheidsvoorschriften? Internet (de sites van de brandweer, gemeente, Bouw- en Woningtoezicht, stadsdeel) bood onvoldoende soelaas, dus belde ik de brandweer Amsterdam/Amstelland. Die blijkt in deze alleen te adviseren, niet te handhaven. Men verwijst mij naar het stadsdeel.

Gemeentelijk toegangsnummer 14 020 is twee dagen lang ‘in gesprek’ dus ik probeer het via een meldingsformulier. Dezelfde dag nog een behulpzame ambtenaar aan de lijn, die reageert op de melding. Hij zal het verzoek om handhaving/toezicht bij de juiste ambtenaar op het stadsdeelkantoor Oost bezorgen. De volgende dag een telefoontje vanuit dat kantoor: ‘Mevrouw, u moet niet bij ons zijn, wij handhaven alleen in de openbare ruimte en dit gaat over een gebouw!’

Als burger moet je zelfredzaam zijn, verantwoordelijkheid en eigen initiatief nemen… maar maandenlang tevergeefs bedelen om een deurklink gaat wel ver.
Krukken zijn het, de instituties die hun verantwoordelijkheid niet nemen of afschuiven!


vier reacties op "Kruk"

Suffie
-1-  Suffie:
Heb je thuis een schroevendraaier?
Herbert
-2-  Herbert:
Stampij maken, hier gaat Milieu- en Bouwtoezicht van het stadsdeel over, die moet handhaven. Er staat daarover vast wel iets in het Bouwbesluit.
Wie er voor de kosten opdraait is ook duidelijk: de VVE. Daar zitten de kopers in en de woningbouwcorporaties.
Suffie
-3-  Suffie:
De verantwoordelijkheid voor de handhaving van het Bouwbesluit 2012 en de Woningwet ligt bij de gemeente. Aan de andere kant, als iedereen de oplossing denkt te moeten zoeken in een maandenlange, juridische strijd dan zal het met die onveiligheid ook wel meevallen. Is ook wel een beetje Nederlands: heel veel naar elkaar wijzen en afwachten tot er iets gebeurt. Als je een rondje langs de bewoners maakt en een paar tientjes ophaalt zet je er zo zelf een goed slot in.
JohnN
-4-  JohnN:
"een gebouw met ruim 70 huishoudens".
Ik vermoed dat het moeizame verloop van de kruk op de deur zodat die ook zonder sleutel te openen is op interne weerstand berust. Zo'n grote hoeveelheid belanghebbenden betekent dat men elkaar lang niet allemaal kent en ook hun meningen niet. Laat me eens gissen: De centrale toegang(en) laten voortdurend mensen in en uit gaan, gemakkelijk sluit zich hierbij een ongewenste aan en glipt mee. Als de branddeur zonder sleutel van binnen geopend kan worden kan die dus ook 's avonds door een "ongewenste indringer" van binnen uit geopend worden. Gevolg: 's nachts een hele horde zwervers die het pand via de brandtrap bestijgt en door de handlanger wordt binnengelaten. Sommige mensen vinden dit risico erger dan niet weg te kunnen bij brand omdat je geen huissleutel meenam in je haast om te vluchten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.