Home > > Het vandalisme van Nijntje

Het vandalisme van Nijntje

Afbeelding: Google.

Parool en AT5 melden een konijnenplaag in Westerpark. De begraafplaats Sint Barbara en de schooltuinen worden geterroriseerd door honderden konijnen die bloemen en groenten opvreten. Vossen kunnen de populatie niet meer aan en afschieten mag niet.
De Nijntje-terreur is niet nieuw. Al in 2010 deed ik hier op Amsterdam Centraal verslag van de konijnenplaag op begraafplaats Westgaarde. Heel Amsterdam is vergeven van de konijnen. De overheid doet niets. Zolang konijnen niet in de straalmotoren van jumbojets vliegen, vormen ze geen probleem.

Diep konijnenhol in graf

Konijnen hoeven niet massaal te worden bestreden. Maar op sommige plekken getuigt het toch wel van betrokkenheid als er maatregelen worden genomen om het probleem enigszins in te dammen. Zoals op begraafplaatsen en schooltuinen. Wanneer je net een dierbare hebt begraven is het toch schokkend wanneer al de volgende dag de dure bloemstukken totaal zijn weggevreten (ik overdrijf niet). Bijna alle planten op graven lopen het risico met wortel en tak te worden geconsumeerd. Er worden bovendien diepe konijnenholen gegraven.

Voor kinderen op de schooltuinen is het een regelrechte afhaker wanneer de sla-plantjes zijn afgeknaagd nog voordat ze een beetje behoorlijk boven de grond staan. Het valt buiten de leerdoelen van een schooltuin om de kinderen ook nog eens te laten zien hoe je een oogst tegen vraat beschermt of hoe je omgaat met teleurstellingen.

Konijnenvraat op graf

De burger moet blijkbaar weer z'n eigen verantwoordelijkheid nemen op dit punt. Laten we daarom in de buurthuizen die de bezuinigingen hebben overleefd de volgende cursussen geven: 'Stropen voor beginners', 'Hoe slacht ik een konijn?', 'Nijntje als gerecht, in twintig heerlijke recepten'.
En hierbij verklaar ik het jachtseizoen voor geopend!

Konijnen schijnen de volgende planten niet te lusten: hortensia, begonia en vlijtig liesje. Doe er uw voordeel mee.


zes reacties op "Het vandalisme van Nijntje"

Marieke
-1-  Marieke:
Dat vind ik niet zo gek, dat de burger z'n eigen verantwoordelijkheid neemt. Waarom bij dit soort dingen meteen de overheid te hulp roepen? Dat is gemakzuchtig, en de belastingen gaan er maar weer van omhoog. En er komen ambtenaren bij, die nadat ze klaar zijn met het bestrijden van de konijnen, vast niet zichzelf gaan bestrijden. Zit je daar weer mee.
Als je een schooltuin begint, zul je echt zelf beschermingsmaatregelen moeten nemen. Slakken eten ook blaadjes op, en de vogels de bessen en andere vruchten. Daar vraag je toch ook niet de overheid bij?
En hetzelfde geldt voor een begraafplaats.
Arnoud
-2-  Arnoud:
@Marieke: je verliest een paar zaken uit het oog. Ten eerste is het diezelfde overheid die bijvoorbeeld de beheerders van begraafplaatsen verbiedt om een uit de hand lopende populatie te bejagen. Dan moet men ook met alternatieven komen, bijvoorbeeld de konijnen wegvangen.
Ten tweede wordt er door de burger betaald om een netjes onderhouden plek op de begraafplaats te hebben voor z'n overleden dierbaren.
Schooltuinen zijn ingesteld voor natuureducatie aan schoolkinderen. Bij een normaal evenwicht wordt er wel eens iets opgevreten, maar wanneer de konijnenpopulatie explodeert volgt er complete kaalslag. Op die manier is het geld voor de schooltuinen voor niets uitgegeven. Het moet mogelijk zijn om een aantal konijnen weg te vangen om de populatie in toom te houden.
Marieke
-3-  Marieke:
Het feit dat je niet op konijnen mag schieten betekent volgens mij alleen maar dat je een legale mogelijkheid minder hebt in de bestrijding. Het betekent niet dat de overheid dan gehouden is alternatieven aan te dragen.
Dat hoeft niet, want die kun je zelf verzinnen - zoals je ook al doet met de suggestie van het wegvangen. En er zijn nog talloze andere mogelijkheden te verzinnen.
Zeggen dat de overheid alternatieven moet aandragen is weer datzelfde gemakzuchtige wijzen naar een overheid, waar ik altijd een hekel aan heb. Je hebt hier gewoon een eigen verantwoordelijkheid als beheerder van de begraafplaats.

Dat er door de burger wordt betaald voor het beheren vind ik een onbewezen stelling. Op de website van de begraafplaats wordt een KvK-nummer (41201024) vermeld, die verwijst naar een stichting. Het lijkt me dat de stichting voor de beheerkosten moet opdraaien.
Een verstandige stichting heeft een reserve voor onverwachte uitgaven, en zo niet, dan moeten de grafrechten maar omhoog, of je houdt een inzamelactie.
Dat is beter dan een ongevraagde greep uit mijn portemonnee doen, want dat is wat je doet als 'de overheid' het oplost.

Als het zo zou zijn dat een overheid de begraafplaats beheert, ja dan moet diezelfde overheid voor de kosten opdraaien. Maar dat lijkt hier niet het geval.
Zie http://www.stbarbara-amsterdam.nl/de-tar.. .

Het moet inderdaad mogelijk zijn om een aantal konijnen weg te vangen, maar ik zie nog steeds geen argument waarom de beheerder van de schooltuin daar niet zelf voor moet zorgen. Als het de beheerder niet lukt om de sla-plantjes te beschermen tegen konijnen, dan is dat jammer voor het project. Dan moet je maar een project verzinnen dat wel lukt, en geen weggegooid geld is.
Het feit dat iemand een project verzint dat vanwege konijnen niet lukt, betekent nog niet dat de overheid het maar in stand moet gaan houden. Daar is zo'n project gewoon niet belangrijk genoeg voor.
Dat vind ik de belangrijkste toets. Als die konijnen nou in bijv. onze dijken gingen graven, en zo de publieke veiligheid in gevaar zouden brengen, dan vind ik het weer wel belangrijk genoeg om een taak van de overheid te zijn.
Maaike
-4-  Maaike:
De grootste vandaal is de mens.
Theo
-5-  Theo:
Goed gesproken Maaike, weg met ons! Konijnen aller landen verenigt U!
Dr.D
-6-  Dr.D:
Vos, hermelijn, buizerd en havik kom er maar in!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.