Home > > Gevalletje kinderbescherming

Gevalletje kinderbescherming

Foto: Google Streetview

Ik lees een berichtje in de krant dat een taxi een vijfjarig jongetje heeft aangereden. Om kwart voor tien 's avonds. De piloot van de traumahelicopter was bijkans zélf al naar bed, maar moest toch nog uitrukken. Het kereltje was namelijk zwaargewond en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis vervoerd.
De taxichauffeur zou 'veel te hard gereden' hebben.

Misschien is het een idee om behalve de taxichauffeur ook de ouders verantwoordelijk te houden. Want een kind van 5 hoort om kwart voor tien niet op straat.

'Sommige culturen' doen daar minder moeilijk over, maar die 'sommige culturen' moeten dan maar leren dat zoiets niet goed is voor een kind. Het moet immers de volgende dag weer op school presteren.

Zo'n bericht biedt ruimte voor vooroordelen, merk ik bij mezelf. Want misschien is er helemaal geen sprake van 'sommige culturen'. Of van taxichauffeurs die altijd te hard rijden. Maar in elk geval: werk aan de winkel voor de kinderbescherming.


twaalf reacties op "Gevalletje kinderbescherming"

karin pieters olde weghuis
-1-  karin pieters olde weghuis:
nou,ga er maar gevoeglijk van uit dat onze zeer corrupte raadsvriendjes en vriendinnetjes daar geen ene bal aan doen.
en als ze er al iets aan doen is het zuiver en alleen om hun eigen geldstroom draaiende te kunnen houden over onze rug.!!
Herbert
-2-  Herbert:
Of je bewijst binnen 24 dat raadsleden corrupt zijn of je biedt je excuses haan.
JohnN
-3-  JohnN:
Primaire reacties zonder achtergrondkennis zijn dom.
Schrijver twijfelt trouwens terecht ook aan zichzelf. Want waarom was dat kind op dat uur op straat? Was er sprake van een noodsituatie thuis? Van "ga jij ff heel snel naar tante Bep, dat ze komt".
Er zijn inderdaad culturen waar kinderen 's avonds in slaap gaan omdat ze vanzelf omvallen. Daar is het dan meestal zo druk op straat dat je er met een auto nauwelijks doorheen komt, laat staan dat je er te hard kan rijden. Cultuurshock kan zijn: nog niet te hebben ingezien hoe gevaarlijk het is 's avonds op straat in een moderne westerse stad. Vraagtekens, vraagtekens.
Trouwens dat filmpje op Youtube gezien, in die Chinese stad, waar een klein meisje tot twee keer toe wordt overreden? De moeder was vlak bij, was iets aan het uitzoeken in een winkel. Het kind ontsnapte even aan haar aandacht en liep naar buiten...
Arnoud
-4-  Arnoud:
@JohnN; de link naar het oorspronkelijke bericht staat er natuurlijk niet voor niets bij. Daarin staat dat het kind vermoedelijk achter een voetbal aan rende. Geen noodsituatie, geen tante Bep.
Hier in Slotervaart zie je veel vaker dat kleine kinderen nog laat buiten zijn. Dat is onverstandig, want kinderen worden geacht 's morgens weer fit te zijn voor school. Veel ouders geven de indruk van lamlendigheid en onverschilligheid: wel veel kindertjes maken, maar ze niet te veel in huis willen hebben. Die verantwoordelijkheid laten we over aan 'de buurt'. Of een ouder broertje of zusje.
Suffie
-5-  Suffie:
Arnoud, kun je het peopfilter weer even bijstellen? Er glippen weer wat rare dingen door.
Terrence
-6-  Terrence:
Naar het schijnt weet één op de vijf Amsterdamse ouders niet de naam van de school van zoon of dochter te vinden. Eén op de drie (!) heeft geen idee van de naam van het beste vriendje van vriendinnetje van hun kroost. Dat ligt niet aan de politiek of 'de maatschappij' maar aan zich onverantwoordelijk gedragende ouders. Er zijn er die glashard beweren: 'Ik vind dat de school mijn kind moet opvoeden. Daar betaal ik toch schoolgeld voor?'
Suffie
-7-  Suffie:
Een aantal jaren geleden werd er voor mijn deur een jochie in een soortgelijke situatie ondersteboven gereden waarbij hij een been brak. De politie kon maar nauwelijks voorkomen dat de bestuurder terplaatse door de buurtbewoners werd gestenigd. Er waren stampen getuigen die achteraf niets hadden gezien maar wel wisten te melden dat de bestuurder véél te hard had gereden. Het politieonderzoek wees achteraf uit dat hij niet harder dan stapvoets kon hebben gereden, de ernstigste energieoverdracht zat hem in de snelheid van het jongetje dat met een noodgang achter de bal aanrende.

De bijna altijd in dit soort krantenartikelen toevoeging "volgens omstanders zou de taxi/vrachtwagen/tram veel te hard gereden" neem ik dan ook standaard met een flinke korrel zout.
JohnN
-8-  JohnN:
Dan zijn het dus die voetballers die de jochies hebben geleerd dat het cool is keihard achter een bal aan te rennen. Misschien moeten we er met z'n allen meer van bewust zijn dat kleine kinderen enorm impulsief zijn. Met z'n allen > ouders & omgeving
f.bol
-9-  f.bol:
@suffie: Groot gelijk. Tragisch genoeg, zo'n ongeval, ook voor de bestuurder, maar dat je vervolgens voor een volksgericht komt te staan is belachelijk. En dan weten ze ook vaak de "veel te hoge snelheid feilloos te schatten: "volgens getuigen reed de auto tenminste 80". ja hoor.
Joris van Vuure
-10-  Joris van Vuure:
@Karin

Wanneer een dergelijk ongeval plaats heeft wijst men in de regel direct naar de overheid en vervolgens natuurlijk naar politici en bestuurders (allemaal zakkenvullers en niksnutten).

Het is natuurlijk lastig om op de eigen verantwoordelijkheid van een vijfjarig jongetje te wijzen, maar de overheid kan niet alle ongelukken voorkomen.

Als raadslid kun je in eerste instantie niet veel meer dan controleren of het college grote steken heeft laten vallen, dat lijkt hier echter niet het geval te zijn.
Julia
-11-  Julia:
Ik weet er het fijne natuurlijk ook niet van, maar feit is dat ik dagelijks ouders mét kind aan de hand/op de fiets het rode stoplicht zie negeren. Dat vraagt mijns inziens om problemen wanneer die kinderen in hun eentje de straat opgaan en dus niet hebben geleerd respect te hebben voor het verkeerslicht of het verkeer in het algemeen.
Don
-12-  Don:
Tja, misschien wel een feestje ofzo. Misschien waren ze met meerdere kinderen en of meerdere ouders voor de deur even een balletje aan het trappen omdat de kids zich verveelden. Weet jij veel? Ik weet niet voor jou hoor maar, als wij een bruiloft hebben kan het best dat de kids (en ja ook van vijf jaar) er pas om elf uur pas in liggen. Gebeurt toch ook eens in de weet ik het hoeveel jaar?? Bovendien, moet ieder voor zichzelf weten toch? Ga er maar vanuit dat ze dat in het ziekenhuis wel nagaan! Hoeft verder niemand zich druk om te maken hoor. Een ongeluk zit altijd in een erg klein hoekje hè? Wel vervelend. Gelukkig zijn wij daar in dit geval niet verantwoordelijk hè?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.