Je hoort er veel over de laatste tijd: huurverhogingen voor sociale huurwoningen. Zo krijgen ‘scheefwoners’ (mensen die volgens beleidsmakers in een te goedkoop huis wonen) een extra huurverhoging van 5% per jaar (bovenop de voor iedereen geldende 2,3%). Daarnaast heb je de zogenaamde ‘Donnerpunten’ waardoor verhuurders voor iedere Amsterdamse woning 75 tot 125 euro meer mogen vragen. Dit is niet genoeg volgens Hans van Harten uit Amersfoort, directeur van Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Volgens Van Harten moeten de huren geleidelijk allemaal flink worden verhoogd.
Maar hoe zit het nu eigenlijk? Zijn die woningen in Amsterdam echt nog zo goedkoop? Bekijk de cijfers van het Amsterdamse aanbod op 6 april 2012 via Woningnet en je ziet dat er voor de nieuwkomers nauwelijks nog goedkope huurwoningen worden aangeboden:
U ziet het. Slechts 13% valt in het goedkope segment tot 500 euro p/m. 23 procent valt in de categorie 500 tot 600. Zo’n 41% valt in de categorie ‘middenhuur‘ 600 tot 900 euro per maand. 23% hoge huur en 1 procent is met meer dan 1500 euro exorbitant te noemen.
Zou verhoging voor de onderste 13% doorstroming op gang brengen? Ik heb er mijn twijfel over. de echte 'veelverdiener' die daar in zit zal hoogstwaarschijnlijk morrend betalen en gewoon blijven zitten.