Home > > Stadsmomentje: vermaak in de Stopera

Stadsmomentje: vermaak in de Stopera

Met veel belangstelling volg ik de plannen van mijn stadsdeel voor de bereikbare binnenstad. Als binnenstadbewoner kijk ik uit naar zo’n schone en veilige, autoluwe stad. Waar een wandeling naar de winkel niet betekent dat je moet laveren tussen rondrijdende taxi’s, geparkeerde auto's en op de trottoirs geparkeerde fietsen. Dat was reden genoeg om te gaan kijken bij de raadscommissie Openbare Ruimte die het plan zou bespreken. Het werd een vermakelijke avond...

De commissie begon met een ronde van inspraak. Unaniem gaven de fietsliefhebbers, bewoners en ondernemers aan dat dit een geweldig plan was. Het is goed voor onze gasten, het maakt de stad schoner, veiliger en leefbaar voor bewoners en zorgt ervoor dat we de Amsterdammers vanachter bol.com, Facebook en GayRomeo vandaan slepen om de stad weer eens echt zelf ‘live’ mee te maken.
Een van de raadsleden twitterde meteen ‘Zit naast de VVD die nogal verbaasd naar deze mensen staart: 'Hoe kunnen zij nou voor autovrij zijn!? Dit zijn ondernemers, dit kan niet!'’.

Na een inspirerende speech van de directeur van Hotel l’ Europe over de toekomst van onze binnenstad kon het niet anders zijn dan dat raadsleden de nota met een staande ovatie zouden aannemen. Een raadslid twittert terecht: ‘Dikke +1 voor het Dagelijks Bestuur dat dit plan heeft gemaakt. Uniek dat er op zo'n groot plan zoveel positieve reacties komen.‘

Daarna mochten de raadsleden hun zegje doen. Gelukkig waren er veel raadsleden met een gedegen feiten- en dossierkennis aanwezig, die zich ook uitstekend hadden voorbereid, vaak samen met hun achterban. Maar, sommige raadsleden maakten er echt een vertoning van. Die partijen lijken elk contact met hun achterban kwijt te zijn.

Kleine man
De partij voor de Kleine Man is bang dat de huurprijzen voor de winkels gaan stijgen als het straks goed gaat met de binnenstad. Dat zou slecht kunnen zijn voor de kleine ondernemers. ‘Is het tijd om de Kalverstraat en Nieuwendijk weer open te stellen voor verkeer?’, reageerde een ander raadslid scherp.

Het raadslid begrijpt niet helemaal dat die huurprijzen juist stijgen als het goed gaat met die winkels en dus goed gaat met die kleine ondernemers. Of zou hij bang zijn dat die ondernemer dan voortaan liberaal kiest? En, hij begrijpt ook niet dat het pensioengeld van de Kleine Man juist belegd is in stedelijke onroerend goed. Dat heeft niets met speculatie te maken. Ik stuur hem graag de economieboekje van Arnold Heertje, over vraag en aanbod, nog eens toe. Opvallend genoeg is diezelfde partij weer wel voor ‘short stay’ in het centrum. Dat jaagt de huizenprijzen in het centrum juist op en leidt tot woonfraude. De 12, door Stadsherstel, duur opgeknapte sociale huurflatjes naast ons pand worden in het weekend verhuurd aan toeristen. Is dat dan wel goed voor de Kleine Man?

Geloofwaardig
Een andere collega aan de linkerzijde van het dagelijks bestuur stelde dat 30% van de Amsterdamse binnenstadbewoners een auto voor de deur echt nodig heeft. Ik zat erop te wachten dat de naald zou blijven hangen in de groef die over kraamverzorgsters, politie-agenten en andere hardwerkende Nederlanders gaat. Als ik 30% hoor, van adviseurs, politici of mijn studenten, dan weet ik dat ze de echte cijfer niet weten. Ze durven geen 50% te zeggen, dat is niet geloofwaardig, dus zeggen ze 30%. Dat is bijna geloofwaardig. Ik vraag dan altijd even of het niet 29 of juist 31% moet zijn.

Het meest bont maakte een van de liberale raadsleden het. Die partij waarop volgens de laatste peilingen veel jongere, en gesettelde, ondernemers stemmen. Je zou verwachten dat die woordvoerder na zoveel inspraak van ondernemers over de economische waarde van de binnenstad en hun enthousiasme over de plannen zijn betoog toch wel wat zou aanpassen. Niks daarvan! Hoezo achterban? 

Maagzweer
Het hele plan was ‘autootje pesten’. Dat zei mijn oom Jan ook altijd. Die was broodmager, had een maagzweer en is gestorven aan de gevolgen van kettingroken. Ik moest even aan mijn oom Jan denken toen ik de liberaal hoorde. Het repte met geen woord over het belang van toeristen, ondernemen in de stad, de waarde van onze mooie huizen of schone lucht, niks daarvan.

Drukke gezinnen moeten van hem elk weekend met de auto, en twee jengelde kinderen, naar Intratuin, de megawinkelcentra en Ikea en dan weer terug naar de stad, ze moeten twee banen hebben en elke ochtend de kinderen met de auto naar school brengen. Het zijn de ‘spitsgezinnen’ die geen enkele tijd te verliezen hebben; druk, druk, druk, druk. Ik dacht even dat ik bij een vergadering van de raad in Amsterdam-Zuid zat. Ik ken dat soort gezinnen niet in mijn buurt.

Ik snap het auto-argument ook niet… welk druk gezin gaat in hemelsnaam naar een overvolle Ikea om daarna drie weekenden wanhopig te sleutelen aan het IKEA-bureautje voor kleine Floris of Mirabelle. Dat doen die spitsgezinnen niet! Die kopen meubels die klaar zijn en die doen boodschappen bij Albert.nl en Nespresso die worden thuis bezorgd.

Zorgen
Ik kan het iedereen aanraden om af en toe eens naar zo’n vergadering te gaan. Kijk eens hoe de mensen op wie wij hebben gestemd het er echt vanaf brengen in hun natuurlijke omgeving. Ik maak me nu daarom wel zorgen. In een zo'n belangrijk dossier worden geweldige plannen gemaakt of gekraakt met onjuiste argumenten. Hoe zit dat dan bij andere belangrijke dossiers? 

Neem vooral je iPad mee om de vergadering multi-mediaal, onder water en met commentaar van buiten de vergaderzaal, te kunnen volgen. De vergaderingen zijn gratis, er is koffie, het is leerzaam en het is vooral heel, heel vermakelijk.


Een reactie op "Stadsmomentje: vermaak in de Stopera"

Arnoud
-1-  Arnoud:
Het kan kort of lang duren: uiteindelijk wordt een groot deel van het centrum autovrij. Gewoon, door de omstandigheden gedwongen. Zoals de hartpatiënt stopt met roken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.