Home > > Verkeerschaos rond Stationsplein

Verkeerschaos rond Stationsplein

Geldersekade

Het is een vroege avond in het voorjaar. Op de natte westelijke Geldersekade glimmen de koplampen van een lange rij taxi’s en busjes die moeizaam laveren tussen geparkeerde auto’s, fietsers en voetgangers. Een gevaarlijke situatie.

Vorig jaar heeft een verkeersonkundige bedacht dat de oostelijke Geldersekade eenrichtingsverkeer moest worden. Een volkomen dwaze gedachte. De westelijke Geldersekade is nu de sluiproute geworden voor iedereen die naar de Nieuwmarkt of de Kloveniersburgwal wil. Daarvoor moeten ze eerst nog even door een haag aan fietsers op het fietspad bij de Schreierstoren heen.

Een eenvoudige maatregel als het omkeren van de rijrichting op de eerste helft van de westelijke Geldersekade had het probleem opgelost en het bevoorraden van de Chinese ondernemers vereenvoudigd.

Direct met die wijziging is bepaald dat je niet meer linksaf mag vanaf de oostelijke Geldersekade. Daar houdt dus helemaal niemand zich aan. Steevast boren de linksdraaiers zich met hoge snelheid in de fietsers die dan net groen hebben bij de oversteek naar de ODE-burg. De politie handhaaft niet en negeert zelf ook het afdraaiverbod.

Even verderop op de Prins Hendrikkade was altijd een keerverbod, maar dat bord is zoek geraakt bij wegwerkzaamheden. Het verkeer loop vast zodra iemand die U-bocht maakt om op de oostelijke Geldersekade te komen.

Busleed
De onhandige bushalte tegenover de Schreierstoren veroorzaakt elke dag een grote busfile op de Prins Hendrikkade. Doordat op de halte maar plaats is voor vier bussen, ontstaan lange files. Zo’n driehonderd spitsbussen van het GVB die niet op de halte stoppen, staan daardoor muurvast. Passeren kan niet. Af en toe experimenteert men met het uitzetten van de stoplichten bij het Amrath Hotel. Fietsers en voetgangers zijn dan helemaal vogelvrij. Wie bedenkt er ook drie kruisingen met niet op elkaar afgestemde stoplichten binnen 300 meter?

Ongelukken
Ook bij de kruising Prins Hendrikkade met Damrak is de chaos elke dag weer compleet. Oversteken bij groen is Russisch roulette.

Vrijwel dagelijks gebeurt er dan ook een ongeluk in de chaos voor mijn deur. Meestal met alleen wat blikschade, en de bijpassende wederzijde verwensingen, en zo eens per week staat er een ambulance als er weer een auto of fietser onder de tram zit. De buurt rond het Stationsplein is een grote ‘black spot’ geworden en het duurt nog tot 2020 voordat de nieuwe indeling van het 'maaiveld' er, naar verwachting, is.

Onkunde
Ik maak me zorgen over de toekomstplannen die er liggen voor de verkeerslus in het centrum met de beruchte ‘knip’. De medewerkers van DIVV die de chaos op en rond het Stationsplein hebben bedacht, zijn dat dezelfde ambtenaren die gewerkt hebben aan de plannen voor die verkeerslus? Dat is dan niet hoopgevend… voor je het weet komen ze met plattelandsrotondes als volgende maatregel.

Zorgwekkend
In de nota van beantwoording ‘voorlopig ontwerp maaiveld Stationseiland en Prins Hendrikkade’ stelt de gemeente steeds dat er voldoende onderzoek is gedaan met verkeersmodellen. Ik waag dat te betwijfelen.

Als de gemeente met dezelfde verkeersmodellen heeft gewerkt als bij de recente inrichting van de omgeving van het Stationsplein, dan voorspelt ook dat weinig goeds. In die volkomen verouderde verkeersmodellen komen voetgangersstromen niet eens voor. En, dat is nu juist de grootste verkeersstroom in dit gebied…

De situatie op de Geldersekade is exemplarisch voor de onkunde waarmee in het steeds vollere centrum van Amsterdam naar mobiliteit wordt gekeken. Ik vraag me serieus af of de bedenkers van deze plannen zelf ooit in het centrum zijn geweest? Anders bedenk je dit toch niet...


twee reacties op "Verkeerschaos rond Stationsplein"

JohnN
-1-  JohnN:
Voetgangerstromen zijn de grootste van/naar stationsplein, damrak, odeiland, phkade. In de afgelopen decennia zijn er voldoende mijnschachten gegraven in dit gebied om strategisch een paar voetgangertunnels in die hoofdstroom-routes op te nemen. Nu men van die gelegenheid geen gebruik heeft gemaakt zou men er goed aan doen dan maar een verhoogd voetgangersgebied aan te leggen, zoals men aan de IJzijde een prachtig vrij terrein heeft geschapen voor de streekbussen die ongehinderd door het overige verkeer kunnen aankomen en vertrekken. Waar er voor de bussen op en afritten zijn gemaakt zouden dat voor voetgangers in de vorm van roltrappen kunnen.
In dit gebied is de volgorde van intensiteit inderdaad: 1. voetgangers, 2. trampassagiers, 3. fietsers, 4. taxi's en privéauto's. De inrichting zou dit voor ogen moeten houden. Ik zie het al vele jaren alleen maar fout gaan en slechter worden.
Walther
-2-  Walther:
Op 18 februari 2013 is een nieuw verkeersbesluit gepubliceerd voor de Gelderse Kade.
Als bewoner van de buurt ben ik wel voor de in het verkeersbesluit voorgestelde sluiting ’s avonds en ’s nachts en voor het verbod op zware voertuigen.
Echter, het fundamentele probleem van sluipverkeer op de Gelderse Kade en de onveiligheid voor fietsers en voetgangers met name bij Schreierstoren overdag blijft bestaan bij dit verkeersbesluit.

De problemen met sluipverkeer zijn begonnen met het ‘eenrichting’ maken van de oostelijke Gelderse Kade. Verder is direct met die wijziging bepaald dat je niet meer linksaf mag vanaf de oostelijke Gelderse Kade. Daar houdt dus helemaal niemand zich aan. Steevast boren de linksafdraaiers zich met hoge snelheid in de fietsers die dan net groen hebben bij de oversteek naar de ODE-burg. De politie handhaaft niet en negeert zelf ook het afdraaiverbod.
Even verderop op de Prins Hendrikkade is een keerverbod, maar dit wordt ook niet gehandhaafd. Het verkeer loop vast zodra iemand die U-bocht maakt om op de oostelijke Gelderse Kade te komen om vervolgens voor voetgangers en fietsers gevaarlijke kapriolen uit halen om de westelijke Gelderse Kade op te rijden.

Een eenvoudige, aanvullende maatregel als het omkeren van de rijrichting op de eerste helft van de westelijke Gelderse Kade (vanaf de Prins Hendrikkade) kan de problemen met sluipverkeer oplossen en het bevoorraden van de Chinese ondernemers op de Gelderse Kade toch mogelijk maken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.