Voorstellen en plannen zijn er genoeg in het Oostelijk Havengebied: een drijvende markt in de Zouthaven, een bioscoop in het Binnen IJ, een plek voor jongeren, een Surinaamse kruidentuin, een inloop- en zorgcentrum voor ouderen, een Biënnale, etc. Maar gebeurt er ook iets mee?
Op 5 maart kwamen bewoners, ondernemers en organisaties op initiatief van stadsdeel Oost in het Lloyd hotel bij elkaar om te praten over de ontwikkeling van hun buurt. Geanimeerd, actief en gemotiveerd, precies zoals politici hun burgers graag zien.
Het was de eerste in een reeks gesprekken die stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk in Oost voert in het kader van ‘participatie’. Ook daar ontbrak het niet aan. Ruim honderd mensen waren op de buurtraadpleging afgekomen, bereid om mee te denken en ja, eigenlijk ook om iets gerealiseerd te zien van wat zij inbrachten. Want als de langzamerhand ‘eeuwige’ kloof tussen burger en politiek gedicht wil raken, dan moet het uit zijn met ideeën ophalen in een wijk en dan vervolgens niets meer laten horen. Dat verdiept de kloof eerder.
De tekenen waren niet gunstig. Hier en daar rondvragend bleek het idee van een drijvende markt in de waterrijke buurt al vaker was geopperd, maar dat er geen ondernemers bereid waren gevonden erin te investeren.
Ook de bioscoop in het Binnen IJ is al een idee van jaren geleden en nooit gerealiseerd. Dat jongeren (en ouderen) om een eigen plek vragen, geeft te denken. Al vanaf het begin van de grotendeels nieuwe wijk ontbreken voorzieningen voor de opgroeiende jeugd. Tien jaar geleden hoorde ik precies dezelfde klacht. Aan de bestuurder dus de vraag: wat nu?
Jeroen van Spijk liet weten de voorstellen mee te nemen in de ‘gebiedsanalyse’ die het stadsdeel van verschillende wijken in Oost maakt. En, o ja, er werden mailadressen uitgewisseld tussen actieve bewoners en de gebiedsmanager.
Het wachten is op de mededeling dat er geld is… Maar met het aanleggen van de kruidentuin moeten mensen toch gewoon zelf kunnen beginnen, lijkt me.
Een reactie op "Wensdromen in Oost"