Home > > Wensdromen in Oost

Wensdromen in Oost

Oostelijk Havengebied - google maps

Voorstellen en plannen zijn er genoeg in het Oostelijk Havengebied: een drijvende markt in de Zouthaven, een bioscoop in het Binnen IJ, een plek voor jongeren, een Surinaamse kruidentuin, een inloop- en zorgcentrum voor ouderen, een Biënnale, etc. Maar gebeurt er ook iets mee?
Op 5 maart kwamen bewoners, ondernemers en organisaties op initiatief van stadsdeel Oost in het Lloyd hotel bij elkaar om te praten over de ontwikkeling van hun buurt. Geanimeerd, actief en gemotiveerd, precies zoals politici hun burgers graag zien.

Het was de eerste in een reeks gesprekken die stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk in Oost voert in het kader van ‘participatie’. Ook daar ontbrak het niet aan. Ruim honderd mensen waren op de buurtraadpleging afgekomen, bereid om mee te denken en ja, eigenlijk ook om iets gerealiseerd te zien van wat zij inbrachten. Want als de langzamerhand ‘eeuwige’ kloof tussen burger en politiek gedicht wil raken, dan moet het uit zijn met ideeën ophalen in een wijk en dan vervolgens niets meer laten horen. Dat verdiept de kloof eerder.

De tekenen waren niet gunstig. Hier en daar rondvragend bleek het idee van een drijvende markt in de waterrijke buurt al vaker was geopperd, maar dat er geen ondernemers bereid waren gevonden erin te investeren.

Ook de bioscoop in het Binnen IJ is al een idee van jaren geleden en nooit gerealiseerd. Dat jongeren (en ouderen) om een eigen plek vragen, geeft te denken. Al vanaf het begin van de grotendeels nieuwe wijk ontbreken voorzieningen voor de opgroeiende jeugd. Tien jaar geleden hoorde ik precies dezelfde klacht. Aan de bestuurder dus de vraag: wat nu?
Jeroen van Spijk liet weten de voorstellen mee te nemen in de ‘gebiedsanalyse’ die het stadsdeel van verschillende wijken in Oost maakt. En, o ja, er werden mailadressen uitgewisseld tussen actieve bewoners en de gebiedsmanager.
Het wachten is op de mededeling dat er geld is… Maar met het aanleggen van de kruidentuin moeten mensen toch gewoon zelf kunnen beginnen, lijkt me.


Een reactie op "Wensdromen in Oost"

HenkvP
-1-  HenkvP:
Ik blijf het fantastisch vinden dat er toch steeds weer Amsterdammers proberen in contact te komen met stadsdeelbestuurders die van alles doen om zich zelf bezig te houden en vooral zich als zijnde belangrijk voor te blijven doen. Eigenlijk zijn dit type bestuurders hele trieste mensen; door zelfoverschatting je bezig houden met triviale zaken die nauwelijks iets opleveren behalve hoofdpijndossiers die na verloop van tijd de Kliko in verdwijnen. Helaas is deze vorm van werkverschaffing duur betaald en is absoluut toe aan bezuiniging daarop. Geheel afschaffen!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.