Home > > Verboden naakt uit Iran

Verboden naakt uit Iran

Fototentoonstelling

Lesbische vrouwen in Iran

Amsterdams burgemeester Van der Laan opende woensdag 8 februari bij moslimhomo-organisatie Secret Garden de fototentoonstelling Iran in the Picture. Een kleine maar bijzondere tentoonstelling, met foto's van lesbische Iraanse vrouwen in een hammam. Op homoseksualiteit staat in Iran de doodstraf, die ook regelmatig wordt uitgevoerd. De fotografe, woonachtig in Teheran, was om veiligheidsredenen dan ook niet aanwezig bij bij de opening. Noch maakte Secret Garden haar naam bekend. In Europa haar werk laten zien is het hoogst haalbare.

Onder de tientallen aanwezigen waren Iraanse, Irakese en Afghaanse homo’s, enkele lesbische vrouwen en transgenders. Een aantal is hier geboren. De meesten zijn vluchteling, zitten in een asielprocedure of hebben die achter de rug. Verschillende mannen zijn toegelaten vanwege dreigende vervolging op grond van homoseksualiteit.

De mannen en vrouwen genieten van de Hollandse vrijheid. Ze drinken rode of witte wijn en in de deuropening rookt iemand een joint. ’s Avonds stond een ontmoeting met Tweede Kamerlid Khadija Arib op het programma. Ze ging in gesprek over haar nieuwe boek Allah heeft ons zo gemaakt, over lesbische vrouwen in islamitische landen.

Op de tentoonstelling hangt ook een gedicht van de fotografe, waarin ze zichzelf opvoert als Rabta, wat ‘dame’ betekent in het oud-Perzisch.


negen reacties op "Verboden naakt uit Iran"

Suffie
-1-  Suffie:
Mooi en treurig tegelijk...
JohnN
-2-  JohnN:
Sinds de demonstraties die in Teheran en Isfahan begonnen in de zomer van 2010 zijn de kunstenaars in de diaspora zeer actief. "Iranians on the move" organiseert al sinds 2010 theatervoorstellingen door het land. Gewone gematigde isl.gelovigen hebben het al moeilijk bij een kritische houding, de dagen dat homo's zich mogen uiten in Iran zijn nog ver... het is een gotspe dat dictators zich op God/Allah beroepen.
Theo
-3-  Theo:
Hollandse vrijheid, voor zolang het nog duurt.
Censuur wordt in Europa ook meer als deugd gezien.
Sjaak
-4-  Sjaak:
Klopt Theo, straks hebben we de ACTA. En Google bespioneert ons nu al en slaat alles op, koppelt gegevens en wie weet? geeft alles door aan de koningin
JohnN
-5-  JohnN:
Google i.s.m. het Pentagon legt de wereld zijn dictatorschap op en de EU geeft geen weerwerk. Met Rutte ligt ook Nederland zeker niet dwars. Zo ging men allang door de pomp dat alle persoonlijke gegevens van passagiers die van Schiphol vertrekken aan de V.S. moeten worden doorgegeven. Nu drukt Google ons een nieuw privacy protocol door de strot: take it or get the hell out.
Uw privacy blijft met 1 vervangend A4 tje evengoed beschermd als voorheen zegt Google, waarom dan deze wijziging in het protocol? "To improve our services" zegt Google. Wat ik denk? Omdat Google uw privacy niet meer beschermt als het (US) government uw verzamelde gegevens verlangt. En dat gaat heel ver uw email wordt gelezen, zelfs het briefgeheim wordt dus 'at random' geschonden. Maar natuurlijk roept de meerderheid van onze bevolking weer: Ach, ik heb niets te verbergen. We leren het nooit.
Pouyan
-6-  Pouyan:
en de voorstelling is tot wanneer????
Sjaak
-7-  Sjaak:
@ JohnN: mooi verwoord! NL is toch het land waar we s avonds met de gordijnen open zitten opdat de buren kunnen zien dat er niets onoirbaars gebeurt in onze huiskamer?
En de Duitsers hadden ook n makkie hier in 1940...
Suffie
-8-  Suffie:
Ja, die Duitsers die blijven ons maar dwars zitten... *OgenRolt*
Theo
-9-  Theo:
Terecht provocerende / emanciperende tentoonstellingen als deze blijven steunen is een vuist maken voor de vrijheid en daarom een stap in de goede richting. Fascisme gruwt van vrijheid en begint daarom altijd met censuur. Wees daar dus altijd op bedacht. Bij tenentrappen vallen tenminste geen doden.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.