Home > > Overmacht politie bij bezoek synagoge Netanyahu

Overmacht politie bij bezoek synagoge Netanyahu

Aankomst Netanyahu bij Portugese Synagoge

Woensdagavond 18 januari protesteerden enkele tientallen demonstranten tussen dubbele dranghekken bij de Portugese synagoge in Amsterdam tegen het bezoek van premier Netanyahu. Een veelvoud aan agenten, in busjes, te paard, te voet, op de fiets en als stillen, vormde kordons en bewegende formaties ter afschrikking ende intimidatie. Opgesteld, en in de wijde omtrek nog in de rug gedekt door klaarstaande Mobiele Eenheid, alsof de anderhalve demonstrant bij de synagoge iets kwaads of ergers in de zin had. De premier, in colonne met vele volgauto’s waarin nog een eigen voorraad beveiligers, arriveerde ondertussen aan een andere kant.

Als er geen aanwijzingen voor geweld waren, is een dergelijke politie-inzet niet te verdedigen.
Natuurlijk moet de Israëlische premier beschermd en beveiligd worden. Je moet er niet aan denken dat hem iets overkomt. Eén gek is daarvoor genoeg, zo weten we. Maar afgeschermd worden van spreekkoren en stiekem, achter de Dokwerker langs, de Portugese synagoge van de zijkant binnenglippen, gaat te ver en is Amsterdam onwaardig.

De demonstranten hebben reden om leuzen tegen Netanyahu te roepen: de muur, de illegale nederzettingen in Palestijns gebied, het machtsvertoon aan de grensposten, etc, de argumenten zijn bekend. Als de man, gesteund door de Nederlandse regering, staat voor z’n zaak, dan was hij met opgeheven hoofd en door de voordeur naar binnen gegaan. Temeer daar hij in de synagoge, naar verluidt, een heuse vredesboodschap ging verkondigen.

In het complexe Israëlisch/Palestijns conflict is geen simpele keuze of stellingname meer mogelijk. Daarom had Amsterdam zich neutraler moeten opstellen bij controversieel bezoek als Netanyahu. En geen overmacht aan politie haar eigen Amsterdamse demonstranten moeten laten omsingelen, alsof zíj de boosdoeners zijn.


negen reacties op "Overmacht politie bij bezoek synagoge Netanyahu"

Theo
-1-  Theo:
Jammer voor de demonstranten, maar Nederland is sinds de 21e eeuw niet meer zo veilig voor andersdenkenden. En de kogel komt dan ook vaak van links.
Arnoud
-2-  Arnoud:
Net als bij de moord op Yitzchak Rabin, hè Theo? Die Yigal Amir was echt ontzettend links!
JohnN
-3-  JohnN:
Theo niet steeds die afgedraaide vinylplaat. Een beetje creatief blijven hoor.
Ik kijk daarom ook naar e.e.a. in het licht van de rapporten over het presteren van de politie in het vorige jaar. Er is meer mankracht ingezet maar toch is het aantal opgeloste zaken niet toegenomen. Dat is zorgelijk. Er werd bij deze rapportage geen rekening gehouden met de misdrijven die door de politie voorkomen zijn, volgens de voorman van de politievakbond. Tja, misdrijven die niet worden gepleegd kunnen ook niet worden geteld. Zo kun je natuurlijk altijd een teleurstellend resultaat ombuigen naar een hiep-hiep-hoera verhaal. Kijken we even naar waar de bulk van de massale politieinzet heen ging in 2011? Juist: voetbalrellen en massafeesten. Misschien worden de opsporings- en oplossingsresultaten van de politie een stuk beter als we het in toom houden van kwaadwillige massa's gewoon als dienstverlening beschouwen en daarvoor de rekening bij de belanghebbenden neerleggen.
Dat mag dan wat mij betreft ook toegepast voor buitenlandse bezoekers die een politiek bedrijven waardoor ze veel haat oproepen. Anders blijven ze maar weg, het wordt gewoon veel te duur allemaal, dat geldt natuurlijk ook binnenlandse politici die voortdurend op reis gaan om een beetje te gaan opruien over de grens. Die ontvangende landen zitten er ook niet op te wachten op kosten te worden gejaagd, of wel?
Likoed Nederland
Netanjahoe heeft inderdaad een vredesboodschap.
Vergeet niet dat het de Palestijnen zijn die keer op keer internationaal voorgestelde compromissen afwijzen, de laatste keer dat van president Clinton in 2000.
En dat de Palestijnse leiders hun mensen tot haat blijven opzwepen, met oproepen op de staatstelevisie om alle Joden te vermoorden.
Theo
-5-  Theo:
Als Hamas de wapens neerlegt, is er vrede.
Als Israel de wapens neerlegt, worden ze in zee gedreven.
Suffie
-6-  Suffie:
Theo, ik sluit niet uit dat je met die tweede opmerking wel eens gelijk kon hebben. Ik zie echter ook gebeuren dat de Palestijnen de woestijn on worden gedreven op het moment dat ze de wapens neerleggen. In beide kampen komen aardig wat extreme elementen voor...
JohnN
-7-  JohnN:
Propaganda is altijd erg eenzijdig. Ook weer hier. Likoed Nederland stelt het probleem erg vereenvoudigd voor, om van Theo al helemaal niet te spreken. Ik hoor nooit van de dieheart Palestijnen haters iets over de lange lijsten van VN resoluties die als oud papier in de prullenbak zijn verdwenen. Netanjahoe deed de vragen over doorgaan nederzettingen bouw in de bezette gebieden af als een bagatelletje: "hooguit 2 % van de bezette gebieden worden door ons bebouwd".
Als ik 2% van de openbare ruimte bij mijn tuin trek heb ik een proces aan mijn broek, maar hier is het geen totalitair land dat kolonisten boven wetten verheft.
Provocatie en polarisatie hebben nog nooit ergens vrede gebracht. Alleen maar wraak en wederwraak. Komen we terug op het onderwerp over de politiebewaking. Hebben we Netanjahoe uitgenodigd? Zo ja dan moeten de gastheren/dames betalen. Als iemand zelf zo graag wil komen, ook zonder uitnodiging, die moet dan de rekening maar betalen en het wereldwijde voetbalimperium moet dat zeker. Het is belachelijk als overheidsgeld in stadions wordt gestopt, zelfs als het bodemloze putten blijken te zijn, terwijl er de clubs doorgaan met krankzinnige transfersommen en salarissen. Als er vervolgens gereld wordt door de "liefhebbers" vind ik het een schandaal dat daaraan ook nog eens het geld voor het politieapparaat wegvloeit.
Likoed Nederland
Twee procent van gebied waar Israel heel sterke aanspraken op heeft, is bijzonder weinig.

Zie: http://likud.nl/2011/10/westbank-en-oost..
Bart
-9-  Bart:
Amsterdam CENTRAAL? Dat een Israelische hoogwaardigheidsbekleder in Amsterdam aangevallen, bedreigd zou worden, is net zo erg als ex-premier van Agt beledigd wordt als hij wat zegt over Palestina.
Of ligt het anders? Israel is met steun van de Europeese Unie en vooral Amerika en Turkije al heel lang bezig supermacht te worden. Dat is duidelijk geen koekje voor een incidentje in Amsterdam...
Het is allemaal heel veel erger, maar dat leest u wel in de nationale kranten...
Zo'n "likoed Nederland" met logo zou ik als Regiopolitie Amsterdam Amstelland zeker in de gaten houden...
(gelukkig is Turkije inmiddels afgehaakt) Dank aan Geert!!!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.