De gemeente Amsterdam en haar politici beginnen zich weer ouderwets als een zelfstandige staat te gedragen. Ze doen gewoon waar ze zin in hebben, Den Haag hebben ze niks mee te maken. Of ze vertellen die lui in de residentie even dat ze het helemaal fout doen, zoals de burgemeester laatst. En ze komen met allemaal plannetjes om dingen te doen die de regering wil afschaffen.
Amsterdam gaat zijn eigen studiebeurs invoeren. Amsterdam gaat zijn eigen persoonsgebonden budget invoeren. De bezuinigingen op het GVB blijken voorlopig niet nodig te zijn.
Zo maar wat berichten die ik de afgelopen dagen tussen alle nieuwjaarsrecepties opving.
Op die recepties werd vooral optimistische taal gesproken. GroenLinks ging ten strijde trekken tegen het grootkapitaal, beloofde wethouder van Poelgeest. Waarop enkele ouderen een juichkreet lieten horen. VVD-er Robert Flos beloofde een liberaler Amsterdam (applaus) en minder regels (instemmende geluiden) en Lodewijk Asscher ging met de PvdA voor de zwakken zorgen (luid applaus en gejuich).
En, o ja, 2012 zou een nog wel een beetje een zwaar jaar worden.
Dat hoor ik nou al anderhalf jaar, dat de beurs gaat instorten, dat de banken failliet zullen gaan, dat de gemeente gaat bezuinigen en dat we allemaal in zwaar weer terecht gaan komen. En is er opeens wel geld voor studenten, voor het persoonsgebonden budget en het openbaar vervoer.
Ik verwacht dat we komende tijd nog meer van die positieve berichten gaan horen. Want de taal op al die recepties is strijdvaardig en optimistisch. De leiders stralen van ambitie en energie. Ze gaan het allemaal voor ons regelen, beloven ze. Ik slaap er een stuk beter door (of zou dat van al die borrels komen?). En ze hebben mer ervan overtuigd dat er eigenlijk weinig aan de hand is. Even doorbijten en die crisis is gewoon voorbij. Zonder een centje pijn. Hooguit een klein schrammetje.
Of misschien wordt die roze werkelijkheid wel weer anders als alle drank van al die recepties is uitgewerkt. En komt de kater alsnog.
vier reacties op "De crisis: geen centje pijn"
Zolang het GVB nog als GVB bestaat worden voorgenomen verschralingen geschrapt als de opbrengsten toch meevallen. Als het vervoer volkomen doorgeprivatiseerd is en in handen van 1 of ander supervervoerder over de grens wordt zo'n meevaller gewoon aan de winst toegevoegd.