Home > > Hoogste tijd voor een nieuwe Amsterdamse stadsadel

Hoogste tijd voor een nieuwe Amsterdamse stadsadel

Alles van waarde is weerloos… Voor wetenschap, natuur, kunst, cultuur en monumenten is geen belastinggeld meer. Bezuinigingen raken Amsterdam de komende jaren ongekend hard. Vooral onze natuur en ons erfgoed staan onder druk. Hoe redden we kunst, cultuur en natuur in Amsterdam?

Ik pleit voor een renaissance van het mecenaat. Steeds meer liefhebbers van kunst, cultuur en natuur moeten beseffen dat hun steun noodzakelijk is nu de overheid terugtrekkende bewegingen maakt.

We moeten voor het redden van onze natuur en cultuur een bijzonder beroep doen op kapitaalkrachtige, welgestelde Amsterdammers, onze oude, maar ook onze nieuwe rijken. Vers geld ruikt echt niet slechter dan oud geld.

Er moet natuurlijk ook iets tegenover staan als dank voor hun steun. Bij zo’n vooraanstaande positie kreeg je in de vroegere eeuwen een mooie, passende adellijke titel. Zo’n titel spreekt natuurlijk veel meer aan dan een klein lintje van de Majesteit.

In oude tijden had je oeradel, oude adel en nieuwe adel, briefadel, ambtsadel en landadel, Napoleontische adel, hoge en lage adel. Je kreeg zelfs een adellijke titels als je het Koninklijk Huis aan nageslacht had geholpen. Het is nu de hoogste tijd voor echte Amsterdamse crisisadel!

Sinds de introductie van de Wet op de adeldom in 1994 zijn de adelstandsverheffingen wettelijk onmogelijk gemaakt. Die mooie traditie mag gerust weer in ere worden hersteld. Ik zie een toekomst met nieuwe baronnen, graven, jonkheren en prinsen, uiteraard met dubbele of driedubbele achternamen en bijpassende landgoederen en kastelen. De mecenassen krijgen titels die passen bij hun ruimhartige en belangeloze zorg voor het behoud van kunst, cultuur en natuur voor volgende generaties.

We krijgen het Jonkheer Yves Gijrath van Slotermeer wandelbos, het Baron Oger Lusink tot Zandtvoordt Concertgebouw. Ik smul straks van een Graaf Willem van Holleeder tot Watergraafsmeer duinkonijntje op het menu bij Ron Blaauw. Zo zorgt het behoud van kunst, cultuur en natuur ook voor meer couleur in het toch al zo saaie Nederland. Kom maar op met die nieuwe stadsadel.


drie reacties op "Hoogste tijd voor een nieuwe Amsterdamse stadsadel"

Sjaan
-1-  Sjaan:
Als je echt om kunst geeft, doe je dat belangeloos Walther. Je laat jezelf wel erg kennen met je titelgeiligheid.
JohnN
-2-  JohnN:
Slechte oplossing. Terug naar de oude standenmaatschappij met vooral macht voor dubbele tot driedubbele namendragers? (verdiend met dubieus verkregen geld) Waren we daarvoor een eeuw lang bezig om het élitaire wat te verzachten om de toegankelijkheid voor het "laaggeboren" (sic!) volk te bevorderen, kortom "het volk te verheffen"?
"We leven nog als in oud verband,
de armen blijven laag in het veen,
de rijken zitten hoog op het zand"
Een stuk geschiedenis gemist? Liberté, égalité et fraternité.
HenkvP
-3-  HenkvP:
Inderdaad goed idee! als voorbeeld: dank zij drie illustere stadsdeelbestuurders die als een memorial aan hen zelf en een ode aan de voormalige Stadsdeelpolitiek geïnvesteerd hebben in een Hans Weeversplantsoen, de Werner Toonk Speelboom en de Yvonne Lammers Stadskwekerij. Een echt blijvend geschenk aan de dankbare burgerij. zie: http://lunchidee.nl/hans-weevers-plantso..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.