Home > > Een eenzaam vuilniszakje

Een eenzaam vuilniszakje

Het stadsdeel Centrum heeft de huisvuilophaaldagen veranderd. Dat mag natuurlijk, zelfs als je de burgers niet uitlegt waarom je dat doet. Vanaf 1 januari dit jaar wordt het huisvuil op maandag en donderdag opgehaald, in plaats van dinsdag en vrijdag. Dat doen ze vaak al voor dag en dauw als de buurt nog niet helemaal wakker is.

Het Stadsdeel heeft alles gedaan om de bewoners en ondernemers te informeren. Flyers, social media en een grote mailing met drie lege, knalgele vuilniszakken om ons nogmaals te herinneren aan die nieuwe ophaaldagen. Die mailing bleef helaas in ons portaal liggen… De expatters en short stayers interesseren zich er niet echt voor.

Afgelopen maandag ging het nieuwe huisvuilophaalschema in. Ons vuilniszakje stond eenzaam en alleen langs de Prins Hendrikkade. De boodschap van het stadsdeel was de buurt kennelijk massaal ontgaan.

Maar, op dinsdag stond het huisvuil toch weer massaal op straat in onze buurt. Overal enorme stapels kapotte huisvuilzakken (waaronder opvallend veel gele gemeentezakken), grof vuil en en stinkende etensresten van de vele restaurantjes. Een klein stukje Napels aan de Amstel. Niks geen ‘Rode Loper’. Welkom in Amsterdam…

Het Stadsdeel zal er deze week wel lang over vergaderen. Wat is er niet goed gegaan bij de communicatie? Waarom zet 9 van de 10 Amsterdammers het huisvuil op de verkeerde, oude ophaaldag buiten? En, hoe ga je dat opnieuw uitleggen? 

Ze zullen ook wel lang vergaderen over wat nu te doen. Alsnog ophalen? Want, dit is geen gezicht in 1012. Of iedereen bekeuren die zijn huisvuil nu, mogelijk onwetend, op de verkeerde dag heeft buiten gezet. Ik ben benieuwd wat de Gemeentelijke Ombudsman daarvan zou zeggen. 

Het wordt een interessant kat-en-muis-spel de komende weken tussen de stoute huisvuilbuitenzetters en het standvastige stadsdeel… Wat gaan ze doen? Blijven uitleggen en coulant zijn, het inplannen van een extra ophaalronde of bikkelhard handhaven?

We wachten af, zou AT5 zeggen.


zeven reacties op "Een eenzaam vuilniszakje"

Bert van Elswijk
-1-  Bert van Elswijk:
Ik zie het helemaal voor me, eenzaam, verlaten en niet opgehaald?
Dr.D
-2-  Dr.D:
Nog onzinniger is dat hier in de Jordaan de dagen juist zijn verzet naar dinsdag en vrijdag wat voorheen maandag en donderdag was. Kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de verandering vooral is doorgevoerd door de ambtenaren om zichzelf bezig te houden...
Ronald Zweserijn
-3-  Ronald Zweserijn:
Heel herkenbaar dit probleem. Ik heb de dienst openbare ruimte gebeld met wat oplossingen maar de kans is groot dat men gewoon gaat bekeuren (omdat er geld nodig is?). Ik ben zelf maar met mijn buren in gesprek gegaan en uiteindelijk heeft dat geresulteerd in een schone stoep voor ons huis, maar 50 meter naar links en rechts is het één grote puinhoop. Ik denk dat we van bewonerszijde enerzijds de moed moeten hebben (www.moed.nl) om zaken zelf op te lossen maar anderzijds massaal moeten klagen bij de gemeente die vaak de consequenties van hun beslissingen niet kunnen overzien. Kun je met jouw verhaal niet terecht bij bijvoorbeeld d'oude binnenstad krant of bij de openbare ruimte? De gemeente moet anders gaan denken en doen, dan denk ik dat ze ook meer medewerking krijgen van bewoners.
Met vriendelijke groet,
Ronald Zweserijn, onbezoldigd buurt regisseur :-)
Theo
-4-  Theo:
Communiceren naar de burger toe blijft problematisch.
Een simpele ophaalkalender jaarlijks in de brievenbus, of een auto met megafoon door de straat rijden kan wellicht uitkomst bieden?
Dr.D
-5-  Dr.D:
Maar goed, we kregen allemaal gele vuilniszakken in de bus met daarop de nieuwe ophaaldagen.
Hier in de Jordaan is het vandaag (dinsdag) dus de vuilnisophaaldag.
Een blik uit raam werpend staat hier om 13:30 alles nog op straat.
Weten de vuilnisophalers zelf eigenlijk wel dat er iets is veranderd???
Karen de Vries
-6-  Karen de Vries:
Op het Bickerseiland (ook nog Centrum) zijn we van di en vrij naar wo en za gegaan en hier verloopt het allemaal prima.
anna
-7-  anna:
sinds de nieuwe regeling ,hebben we nog steeds veel last van wild vuil,maandagochtend en donderdagochtend wordt het vuil opgehaaldt ,schoon en klaar maar de volgende dag liggen er weer vuiliszakken niet 1 maar een stuk of 3,4 dat gaat al zo een jaar .ik begrijp het niet waarom het zo door gaat de mensen wie hun vuil buiten zetten moeten na een jaar toch wel weten welke dag ze hun vuil buiten moeten zetten en het is niet alleen zakken vuil maar grofvuil wordt ook steeds meer.heb al een jaar zitten klachen en heel veel telefoontjes gedaan maar naar mijn gevoel wordt er niks gedaana

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.