Home > > Onaangenaam verrast

Onaangenaam verrast

Foto: Arnoud de Jong.

Het openbaaar vervoer blijft onaangenaam verrrassen. Neem bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Een heel wat handiger ding dan de strippenklaart, maar ook nogal vreemd geprijsd.
Voorbeeld. Gisteren ging in van Artis naaar het eind van de Rozengracht. Dat zijn 7 haltes als ik goed geteld heb. Kosten 0,83 euro. Een uurtje later ging ik terug van het Spui naar Artis.  Vier haltes volgens mijn telling. Kosten 1,03 euro.  Nu zou ik graag eens een deskundige spreken die me uitlegt hoe dat zit.

Maar ik ga over zo'n futiel bedrag natuurlijk niet het GVB of de wethouder openbaar vervoer lastigvallen. En blijf achter met het opnaangename gevoel dat ik genept ben. En zo wordt waarschijnlijk over de rug van de gewone man het bedrijfsresultaat van het GVB met een dubbeltje per rit omhoog gestuwd.

Tis maar dat U het weet.


elf reacties op "Onaangenaam verrast"

Suffie
-1-  Suffie:
Sorry hoor, maar als het je te veel moeite is om hierover bij de juiste instanties om opheldering te vragen verlies je in mijn ogen het recht om hier op deze site over te gaan zitten mopperen.
Herbert
-2-  Herbert:
Je bent niet genept, je hebt zelfs teweinig betaald. Vanaf 1-1-12 is het instaptarief van 0,79 naar 0,83 cent gegaan. De hele reis had je 1,28 gekost. Maar omdat er een storing in het systeem was heb je alleen het instaptarief betaald. Spui --> Artis kost 1,07.

Het tarief is overigens niet gebaseerd op het aantal haltes maar op kilometers, afgerond op 50 meter.
Suffie
-3-  Suffie:
Had nou toch dat telefoontje maar gepleegd...
JohnN
-4-  JohnN:
Soms is het beter even te wachten alvorens een column te schrijven.
Er zal best nog wel iets niet helemaal goed lopen met die OVchip, maar de tram heeft nog altijd een groot voordeel boven de Amsterdamse taxi. Die rekent niet in dubbeltjes.
Goed nieuwjaar overigens nog!
Henk
-5-  Henk:
Weet iemand een website waar je kunt zien of uitrekenen wat een rit zou moeten kosten?
Dr.D
-6-  Dr.D:
Pssst...Fiets kopen?...
MennoV
-7-  MennoV:
@ Rob Zwetsloot: het is niet uit te leggen. Al sinds het begin van de chipkaart wijken bedragen op exact dezelfde trajecten zodanig af dat het echt niet meer aan een binnen- of buitenbocht te wijten is (wat ik overigens ook een absurd verschil vind, trek dat gewoon gelijk zou ik zeggen)

In jouw geval is het inderdaad een UCI of UCO kwestie geweest (dat kan je op bonnetjes en internet, in geval van een persoonlijke kaart nazien)
Het systeem weet dan niet waar je in of uitgecheckt bent en rekent alleen basistarief: heb je een overstap (binnen 35 minuten na uitchecken weer ergens inchecken) dan zou een rit met die 'fout' helemaal gratis zijn.

@ JohnN: nou, dan val je wat mij betreft wel onder de volhouders, of zo u wilt naïeveligen: die chipkaart werkt belabberd, al sinds het begin, en er is nooit significante verbetering zichtbaar geweest: 'Er zal best nog wel iets niet helemaal goed lopen met die OVchip' ? Het zou tijd worden na bijna 3 jaar, waarvan 1,5 jaar verplichting en al 5,5 jaar aanmodderen in Rotterdam!

@ Henk: Ja die is er, dat werkt heel omslachtig en tijdrovend: je moet alles wat je wil controleren op juistheid in de reisplanner van 9292 gooien en dan hopen dat die niet iets zegt als 'Het is niet mogelijk dit reistarief te berekenen' of dat hij een andere bus of tram pakt dan waar jij in hebt gezeten. Een andere manier is er niet en in mijn ogen is dat bewust zo moeilijk mogelijk gemaakt, om al teveel claims te voorkomen.
Milena Tsareva
-8-  Milena Tsareva:
Zo zo, er wordt weer eens tamelijk hoog van de toren geblazen op Amsterdamcentraal. Je voelt je "genept" en je neemt niet eens de moeite om uit te zoeken dat je op de heenweg gewoon te weinig hebt betaald. Iemand die van OV-chip gebruik maakt, hoort op de hoogte te zijn van de algemene voorwaarden daarvan en van de tarieven die daarvoor gelden. Zo hoor je te weten dat het instaptarief per 1-1-2012 EUR 0,83 is en dat hierbij voor elke gereisde kilometer EUR 0,142 betaald dient te worden. Als je dus een afstand over 7 haltes hebt gereisd, is EUR 0,83 wel verdacht goedkoop... toch? Ik neem aan dat als dit inderdaad de moeite waard was om er een artikel over te plaatsen, je ook de moeite gaat nemen de verschuldigde EUR 0,24 alsnog over te maken naar het GVB.
Bernd
-9-  Bernd:
@Milena: Prima. Vanmorgen een ritje van 2,5 kilometer gemaakt met de "snel"-tram in Amstelveen. Volgens ov9292.nl zou me dat 1,18 Euro moeten kosten, maar het werd 1,28 Euro. En dat heeft niks met binnen- of buitenbocht te maken, want het trajekt is kaarsrecht. Nou zijn die 10 cent me de moeite niet (dit was een incidenteel ritje) maar als ik voor mijn baas een fout maak van bijna 8% zijn de poppen aan het dansen.

Even voor de duidelijkheid: hetzelfde trajekt kostte voorheen twee strippen, ofwel 1 Euro.
Herbert
-10-  Herbert:
@Bernd, 9292.nl had nog de oude tarieven in de database staan. Nu moet het goed zijn.
Metten
-11-  Metten:
Binnen de zone reizen was eigenlijk altijd goedkoper met de strippenkaart. Zodra je echter een zonegrens passeerde, al was het maar voor één halte, betaalde je gelijk 50% extra. Het tarief komt - mits het systeem goed werkt - wel eerlijker tot stand met de chipkaart.

Op het einde kostten strippenkaarten overigens €7,70, wat neerkomt op €0,51 per strip. Het 'omslagpunt' ligt voor een zone dus op €1,02 en voor twee zones op €1,53.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.

Reactiemoderatie staat aan op deze site. Dit betekent dat je reactie niet zichtbaar zal zijn, tot deze is goedgekeurd door een beheerder.

Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.